חבר ועדת אדמונד לוי, השגריר לשעבר ד"ר אלן בייקר, שהיה גם יועץ משפטי וסמנכ"ל במשרד החוץ מתוסכל מהתעלמות נתניהו מהמלצות דו"ח אדמונד לוי.
בייקר, המשמש כיום ראש התכנית למשפט בין לאומי במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, אומר לערוץ 7 כי יישום הדו"ח היה מונע מקרים כמו עמונה, "אנחנו בוועדה ידענו שיש מקרים של אנשים שרכשו או קיבלו אדמות ובדיעבד הסתבר שהאדמות שייכות לאנשים פרטיים. לכן הצענו בדו"ח שפורסם ב-2012 להקפיא את כל צווי ההריסה והפינוי עד שלא יקימו בית דין מיוחד למקרקעין או בשטחים או בכל מקום אחר שהוא יהיה המוסמך להחליט על הקרקעות ולא פקידי ממשל מנהל אזרחי או פקידי פרקליטות של המדינה".
"כל סכסוך כזה יובא בפני השופטים האלה, כל צד יציג את ההוכחות שלו ובית הדין יוכל להציע פתרונות של פיצוי, או העברה או אפילו פינוי", מסביר בייקר. "הקמת בית הדין הזה הייתה מונעת את כל התופעות האלה. אם היו מיישמים את ההמלצות של דו"ח לוי לא היה מקרה כמו עמונה ולא היינו צריכים להתמודד עם ביקורת בינלאומית".
בייקר, שהיה ממנסחי הסכמי אוסלו, קורא לראש הממשלה ליישם היום את המלצת דו"ח לוי על הקמת בית הדין, "זה עדיין לא מאוחר מדיי ואני פונה ליועץ המשפטי לממשלה, לשרת המשפטים ולראש הממשלה תוציאו את דו"ח אדמונד לוי מהנפטלין יש שם המלצות מצוינות תיישמו אותן ובכך תבטלו צרות בעתיד. כי כל הזמן מתגלים אנשים שבנו על אדמות פרטיות עמונה תחזור על עצמה. אני ממליץ מהר ככל האפשר להוציא את הדו"ח הזה וליישמו. עד היום לא מובן לי מדוע לא מתייחסים להמלצה רצינית מאוד של שלושה משפטנים בכירים, השופט אדמונד לוי, השופטת תחיה שפירא ואנוכי. ההרגשה שלי שהם אפילו לא קראו את הדו"ח זה מתסכל כי יש כאן פתרון אפשרי".
לדבריו לאחר שבית הדין יקום, הבג"ץ לא ידון יותר בסכסוכים כדוגמת עמונה, "בג"ץ לא בודק חוזים לא שומע עדים ולא בודק ראיות, הוא פוסק לגבי צווים ממשלתיים שבוצעו או לא. בג"ץ לא בודק האם לערבי או ליהודי יש יסוד משפטי לטענותיו את זה יעשה בית הדין המיוחד שיקום ולא הבג"ץ".
בייקר קובע כי חוק ההסדרה לא תואם את מסקנות דו"ח אדמונד לוי, "כשישבנו בוועדת אדמונד לוי נקודת המוצא הייתה וזה גם מופיע במנדט של ראש הממשלה שרת המשפטים וח"כ בני בגין שאמרו במפורש שכשמדובר באדמה פרטית אין הסדרה אלא פונים לבית הדין. בדקנו רק מקרים של בנייה לא תקינה על אדמות מדינה איך דואגים שבנייה כזאת תהיה מאושרת בדיעבד כדת וכדין. הגישה שלנו בהתאם למשפט הבנלאומי הייתה שהסוגיה של אדמה פרטית היא סוגיה קדושה ויש צורך לכבד רכוש הפרט לפי כל האמנות הבינלאומיות".
לדבריו הפתרון היחיד נכון לרגע זה לגבי עמונה זה העתקה, "חוק ההסדרה הפך להיות פינג פונג פוליטי אבל החוק לא יכנס בסופו של דבר לספר החוקים כתוצאה מהנזק וחוסר הצדק. צר לי שאנשים שבנו בתים וגרו בהם שנים רבות יצטרכו לעזוב את הבתים, לכן אולי אם אפשר צריכים להעביר אותם למקום שבו אין אדמות פרטיות".