אילוסטרציה
אילוסטרציהצילום: יונתן סינדל, פלאש 90

שופטי בג"ץ, אסתר חיות ניל הנדל וצבי זילברטל, דחו היום (שני) את העתירה שהגישו בוחני הנהיגה נגד הפרטת ביצוע בחינות הנהיגה המעשיות - "טסטים".

בפסק הדין קבעו השופטים כי אין דרישה בחוק שבוחן הנהיגה יהיה עובד מדינה, ועל כן אין מניעה חוקית לקבוע שבוחני נהיגה העובדים אצל זכיינים פרטיים יבצעו את המבחנים.

השופטים ציינו עוד כי לפי המכרז לא נמסר לזכיינים או לבוחנים העובדים אצלם שיקול דעת רחב בניהול הבחינות, וכי הקצאת הבחינות ושיבוץ הבוחנים תיעשה באופן אוטומטי על ידי מערכת ממוחשבת. לזכיינים לא תהיה אפשרות להשפיע על זהות הבוחן וגם לבוחנים לא תהא שליטה על זהות הנבחנים אצלם.

רשות הרישוי תאשר בכל אזור מספר מסלולים קבועים מראש לנבחנים מעשיים, והמערכת הממוחשבת (ולא הבוחן) היא שתבחר באקראי את המסלול בו יתקיים המבחן. במהלך הבחינה, יהיה על הבוחן לנקד את אופן הביצוע של הנבחן בכל משימה רלוונטית, אך הוא לא יקבע אם הנבחן עבר את המבחן או נכשל בו. נתונים אלו יוזנו למערכת ממוחשבת, אשר בהתאם לקריטריונים שהוזנו בה מראש על ידי רשות הרישוי, תעריך את טיב הנהיגה של הנבחן על פי מספרם, טיבם ועוצמתם של הליקויים שדווחו על ידי הבוחן ובהתאם תקבע האם הנבחן עבר את המבחן אם לאו.

עוד צוין כי בהתאם לקביעת המערכת הממוחשבת, רשות הרישוי היא שתחליט ותודיע לנבחן ולבוחן על תוצאות המבחן.

"בצדק טענה המדינה שמאפייני המכרז מותירים את האחריות, שיקול הדעת המהותי ויכולת הפיקוח בידי רשות הרישוי ובנוסף מפחיתים משמעותית את ההיבטים השלטוניים שבפעילות הבוחן. פעילות הבוחן החיצוני היא כל כולה במישור המקצועי כמי שבודק האם הוכחה יכולתו של נבחן לבצע פעולות שונות", קבעו השופטים.