
במלאת 72 שנה לסיום השואה שכילתה בין השאר את חלקה הגדול של יהדות פולין, יוקם בוורשה מוזיאון ייחודי שיעסוק בהנצחת חסידי אומות העולם בפולין שהצילו יהודים תוך כדי חירוף נפש.
במשך עשרות שנים איש לא ממש דיבר עליהם: פולנים שסיכנו את חייהם במלחמת העולם השניה כדי להציל לא רק את חבריהם ושכניהם היהודים, אלא גם יהודים שכלל לא הכירו. מי שהעזו ונתפסו בידי הנאצים הוצאו מיד להורג, לעתים עם כל בני משפחותיהם.
בעידן הקומוניזם השתררה דממה. הניצולים היהודים שלחו להם מכתבים ומתנות כהכרת תודה, אבל מדינתם התעלמה מהם. ברוב המקרים המצילים עצמם מילאו פיהם מים מתוך ענווה, בושה או חשש מפני אנטישמיות. לפעמים גם חששו שהמתנות שנשלחו אליהם בתקופה של מחסור כלכלי יעוררו את קנאת שכניהם.
באירוע מרגש לרגל השקת מיזם המוזיאון, נכחו פוליטיקאים פולנים וראשי ארגונים יהודיים. אורחי הכבוד היו שרידי חסידי אומות העולם מפולין שהתקבלו בהתרגשות.
מספר הפולנים שהצילו יהודים בשואה הוא הגדול ביותר. עד היום הכיר מוסד יד ושם ב־ 6,350 פולנים לא יהודים כחסידי אומות העולם, יותר מאשר בכל מדינה אחרת. בדירוג אחריה נמצאת הולנד עם 5,204 מצילים ואחריהן צרפת עם 3,513.
למיזם המיוחד שותפים מספר ארגונים יהודים בפולין הבולט בהם 'ממעמקים'. כמו כן המיזם כולו ממומן בסיוע ממשלת פולין המבקשת להדגיש את עזרתם של אזרחים פולניים להצלת יהודים, במסגרת המאבק שמנהלת לאחרונה למחות כל קשר של הממשל הפלוני לנאצים.