ראש הממשלה בנימין נתניהו התקבל היום (רביעי) בארמון הנשיאות בקזחסטאן על-ידי משמר כבוד בו נוגנו המנוני המדינות.

זהו ביקורו הראשון של ראש ממשלה ישראלי במדינה זו. נתניהו נפגש בארבע עיניים עם נשיא קזחסטאן נורסולטן נזרבייב ולאחר מכן קיים פגישה מורחבת.

המדינות חתמו על הסכם מחקר ופיתוח, הסכם תעופה, הצהרה על הקמת מאגד חקלאי, שיתוף פעולה בתחום החקלאות והסכם נציבות שירות המדינה. עוד סוכם על צוותים ללמידת פיתוח הייטק, טכנולוגיה וביטחון.

ראש הממשלה אמר: "אדוני הנשיא, תודה רבה לך על מילותיך החמות. זוהי זכות עבורי להיות ראש הממשלה הראשון של ישראל המבקר בקזחסטאן. אנו מגיעים לכאן בשעה שקזחסטאן מציינת 25 שנות עצמאות. אנו מברכים אתכם על הישגיכם המדהימים. הסתכלו סביבכם וראו אומה חדשה שקמה מהאדמה, ואני מעריך ומשבח אתכם על כך שפניכם אל העתיד.

נתניהו סיפר לנשיא כי ''עד לאחרונה לא התברכנו במשאבי טבע גולמיים, אך לאחרונה גילינו גז בים. אדוני הנשיא, אני נוהג תמיד לחשוב על ישראל כיצואנית אנרגיה. עכשיו זאת עובדה, אבל לפני כן היה עלינו לייצא דברים אחרים, וכעת אנו בעמדה מצוינת של מדינה המחזיקה הן במשאבי טבע והן במשאבים ידי אדם, מה שמאפשר זיווג מושלם בין מה שאתם מנסים לעשות כאן ומה שאנחנו עושים שם''.

הוא שיבח את הנשיא נזרבייב על סובלנותו כלפי יהודים. ''זה משהו שיהודים כאן חשים בו וגם יהודים שהגיעו מקזחסטאן לישראל מעריכים עמוקות. אתה צודק, הם מהווים גשר אנושי, אבל הם גם שגריריך הטובים ביותר. הם מדברים בחום רב על קזחסטאן ועל היחס כלפי כל הדתות כאן.

''מה שרואים היום הם מנהיגים של מדינה מוסלמית ושל מדינה יהודית הלוחצים ידיים ועובדים בשיתוף פעולה כדי ליצור עתיד טוב יותר למען אזרחי מדינותינו. אבל אני חושב שדוגמה זאת של שיתוף פעולה בין יהודים ומוסלמים מקרינה לכל העולם. אמרתי לך כשנכנסנו הנה שהיחסים בינינו ובין שכנינו הערבים-מוסלמים משתנים באופן דרמטי. לא הכל פומבי. רק חלק. אבל זה משתנה באופן דרמטי, ואני רואה את היחסים עם קזחסטאן כחלק מאותו שינוי אדיר שהעולם מחכה לו''.

לדברי נתניהו, העולם לא רוצה לראות את כוחות האי-סובלנות, הדיכוי והטרור, אלא את כוחות הקידמה, הסולידריות והידידות, וזה מה שהמפגש הזה מייצג. ''לכן אני אסיר תודה על ההזדמנות הזאת. תקוותי היא, ואני אומר זאת לכל חבריי, שהשותפות הגדולה שאנו בונים כאן תבוא לידי ביטוי גם בפורומים בינלאומיים כמו האו"ם. זה מתחיל לקרות. הספינה לא זזה בין לילה. אנחנו מבינים שמדובר בספינה גדולה, אבל היא תשתנה והיא כבר משתנה''.

ראש הממשלה ביקש מהנשיא נזרבייב לתמוך במועמדותה של ישראל למושב במועצת הביטחון. ''אתה יודע שאנחנו תמכנו במועמדותה המוצלחת של קזחסטאן למועצת הביטחון. כעת, אם אתם רוצים לראות שינוי אמיתי בעולם, תארו לעצמכם את מדינת ישראל במועצת הביטחון של האו"ם. זה שינוי, וזה אמור להיות ב-2019 ואני חושב שזה אפשרי, ובעזרתך ניתן יהיה להגשים זאת.

''אני מודה לך על ידידותך, אני מצפה ונרגש מאוד משיתוף הפעולה בינינו ואני מודה לך על קבלת הפנים החמה כאן", דברי נתניהו.