תושבי עמונה החליטו הלילה (חמישי) לדחות את מתווה נכסי הנפקדים שסוכם בין ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרי הבית היהודי בנט ושקד והיועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט.
בשל כך צפוי בימים הקרובים לצאת לפועל הליך הפינוי - על פי פקודת מבצע שעליה מתאמנים כוחות משטרתיים באחרונה. בשעות האחרונות הגיעו לאזור פעילי ימין הנערכים למאבק עם כוחות הביטחון.
"אנחנו תושבי עמונה, הגענו לכאן כזוגות צעירים לפני שנים רבות", נכתב בהודעה הרשמית של מטה המאבק, "בשנה האחרונה ניהלנו את מערכת חיינו במטרה אחת ויחידה - רצון להישאר בבית. רצון להישאר בהר עמונה".
התושבים קובעים כי המאבק שהובילו הביא להישגים רבים להתישבות, "בין היתר הבאנו לקידום חוק ההסדרה ולהצגת עמדת המתישבים בציבור הרחב באופן בהיר ומכובד".
"לצערנו, בישורת האחרונה של המערכה על ביתנו - נותרנו מחוץ לחוק ההסדרה. נותרנו מול אמת מרה של גרוש צפוי: הרס הבית והישוב וטראומה לילדינו ולנו".
בהתייחסות למתווה שהוצע מסבירים במטה המאבק, "הוצע לנו מתווה לפיו יוכשר שטח מצומצם בעמונה לבתים זמניים חלופיים, עבור רבע ממשפחות הישוב, ואילו בנוגע לשאר המשפחות – קיבלנו הצהרות מעורפלות ומתווה בעייתי ביותר. למרות השמחה הראשונית, מעיון בפרטי ההצעה התברר לנו כי מדובר ב'גבינה שוויצרית' - המדינה איננה מתחייבת לכלום, והכל תלוי ומותנה בפרוצדורות משפטיות רבות כאשר לא ניתנה שום ערובה להצלחתן ולעמידת המדינה מאחריהן".
"אנחנו למודי ניסיון העבר מגירושים קודמים", מסבירים התושבים, "איננו סומכים על אמירות שאין מגובות בהתחייבות, בייחוד לאור העובדה שגם המתווה הנוכחי הוצג לנו בתחילה באופן אחד, אך בפועל המסמך עליו התבקשנו לחתום היה רחוק מכך מאוד".
"במצב דברים זה אנחנו בוחרים להיות נאמנים למטרה שבשמה יצאנו לדרך. היינו מוכנים לספוג את הרס ביתנו הפרטי, ואת המעבר ממקום למקום, ובלבד שיישאר ישוב יהודי על ההר. אך המתווה שהוצע לנו אינו מספק כל ודאות או התחייבות כי אכן נצא מביתנו לבית חלופי. לאחר משא ומתן נוסף נודע לנו כי המדינה אף איננה מתכוונת לכרוך בין עזיבתנו את ביתנו ובין מימוש המתווה: היועמ"ש לא יבקש התליית פסק הדין לפינוי במקרה שמנגנון נכסי נפקדים ייתקף בבג"ץ ויעצר בצו ביניים. לאור זאת ולאור אי הודאות המובנה במתווה, החליטו הערב תושבי עמונה ברוב מוחלט לאחר עשר שעות דיון, לדחות את המתווה המוצע".
במטה המאבק מדגישים, "אם תהיה התחייבות מפורשת של המדינה לבניית הבתים החלופיים כאן בעמונה ולדחיית הפינוי עד לאחר הבניה - נוכל לקבל זאת. אם לעומת זאת, המדינה לא תוכל להתחייב לבניית הבתים החלופיים ולמעבר מדלת ביתינו לדלת הבתים החלופיים מבלי לרדת מההר, כי אז לא נוכל לקבל את הצעת המדינה".
"היום הזה יוודע בישראל ובעולם כולו", נכתב בסוף ההודעה של עמונה, "חזרנו לארץ מולדתנו לאחר שנים רבות בגולה, בנינו בתים, ילדנו ילדים, נטענו גינות וכרמים. המאבק שנכפה עלינו בניגוד לרצוננו מוציא מאיתנו אמירה אחת ברורה ונחרצת: אנחנו אוהבים את ארץ מולדתנו ומחויבים אליה אהבה שאינה תלויה בדבר. עלה נעלה".
כבר בצהריים דווח בערוץ 7 כי כוחות הביטחון נערכים לפינוי הישוב ולעימות עם התושבים זאת בשל דיווחים מתוך הישיבה מהם עלה כי אין בכוונת התושבים להשיב בחיוב להצעת המדינה.
פתרון נכסי הנפקדים שעליו סיכמו בנט ונתניהו כלל ארבע חלקות (28, 29, 30 ו-38) ובסך כולל של עשרות דונמים חדשים להתיישבות היהודית ביו"ש. הפתרון איפשר לתושבים להישאר על ההר לתקופה ארוכה בתנאי שיעתיקו עצמם בדרכי שלום.
במהלך היום הופעלו לחצים על אנשי עמונה לקבל את המתווה שיאפשר הישארות על ההר. הרב חיים דרוקמן, מבכירי הרבנים בציונות הדתית, שיגר לתושבים מכתב שבו קרא להם לקבל את ההצעה.
"מבקש אני לחזק את ידכם לבחור בדרך הישר והטוב. לראות את חצי הכוס המלאה, אשר אכן מלאה היא מעבר למצופה, אף אם החלקים החסרים בה כואבים לכולנו. לקבל את הפתרון שהצליחו נציגינו בממשלה להשיג עבור עמונה, אשר גם אם איננו מלא, אך ודאי מתקיים בו העיקר. שכן העיקר הוא שעמונה נשארת על ההר הטוב הזה, אשר לא נעזבנו לא ביד זולתנו מן האומות ולא לשממה".
הרב ביקש שלא להגיע לעימות עם שוטרים וחיילים. "על רקע המתווה המוצע, אשר מבטיח את הישארותה של עמונה על ההר, אין הצדקה למאבק מול כוחות הביטחון, ולא לעימות שאחריתו מי ישורנו".