יו"ר מפלגת 'יש עתיד', יאיר לפיד נאם היום בפתח ועידת התעשייה 2017 שנערכה במלון דיוויד קונטיננטל בתל אביב.
בנאומו הציג לפיד את התוכנית שלו לפיתוח התעשייה הישראלית ומה הצעדים שיש לעשות על מנת לשלב את החדשנות בתעשייה כפי שעושות מדינות אחרות בעולם ועל מנת להשקיע בתעשייה ובכך לקדם את הכלכלה הישראלית.
לפיד טען בנאומו כי כיום הממשלה לא עוסקת בפיתוח התעשייה מכיוון שהיא עסוקה רק בעצמה ולא מבצעת את תפקידה ואמר שעם תוכנית עבודה אחרת והנהגה אחרת אפשר להוביל את פיתוח התעשייה הישראלית.
"אנחנו נמצאים בעיצומה של מהפיכה תעשייתית. ברור לכולם שהמטרה היא למקד את התעשייה בחדשנות. חדשנות היא המפתח להצלחה. רק שהמעבר לחדשנות לא יכול לקרות בלי ממשלה יעילה, מתפקדת, שממוקדת בזה שהתעשייה הישראלית תהיה הכי חדשנית בעולם. כי זה התפקיד של נבחרי הציבור. לא לשחק בפוליטיקה, לא להתעסק כל היום בתקשורת, אלא לקום כל בוקר ולשאול מחדש את השאלה הכי חשובה, השאלה שבשבילה קיימת ממשלה: איפה אנחנו רוצים להיות עוד חמש שנים, ואיך נגיע לשם?".
בנאומו הציג לפיד את התפתחות "המהפכה התעשייתית הרביעית" ואת ההשלכות שיש לה על התעשייה הישראלית ואמר כי אם הממשלה לא תדאג להיות חלק משינוי המגמה העולמי הזאת ישראל תישאר מאחור.
"אני מנהל שיחות עם גורמים כלכליים וטכנולוגיים בכל העולם. עם ממשלות שכבר על המגרש. כל המדינות שהחדשנות היא בתוך הד.נ.א שלהן. כולן מבינות שהמהפכה התעשייתית הרביעית תשנה לא רק מפעלים ושווקים, אלא הכל. גם את החינוך, את הבריאות והתחבורה, את שוק העבודה. יש רק בעיה אחת. ישראל לא שם. הסטארט-אפ ניישן הופכת לנגד עינינו לסטארט-אפ ניישן הקודמת, הישנה".
לפיד הציג את עיקרי התוכנית שלו להשקעה בתעשייה מתוך "תוכנית 7 הנקודות" של 'יש עתיד', "מה שאנחנו באמת צריכים, הוא בדיוק הפוך ממה שקורה עכשיו. פרסמנו לא מזמן את תוכנית 7 הנקודות של יש עתיד לשינוי פני המדינה.
אני לא אצלול עכשיו לתוכה, אבל יש בתוכה חזון ברור למה שצריכה התעשייה שלנו לעשות כדי להיות חדשנית: אנחנו צריכים מדען ראשי על סטירואידים, עם תקציב שעומד על שיעור קבוע של 0.8% מתקציב המדינה, שיוביל "כוח משימה" שיביא את החדשנות לכל משרדי הממשלה. אנחנו צריכים משרד כלכלה שדואג לחבר תעשיות ישנות לטכנולוגיות חדשות. אנחנו צריכים קרן הלוואות ממשלתית לטווח ארוך, בערבות מדינה, כדי שמפעלים יוכלו לשדרג מכונות וקווי ייצור. אנחנו צריכים השכלה גבוהה שמחוברת לתעשייה מהיום הראשון.
אנחנו צריכים לחבר את כל התעשייה הישראלית לגז טבעי, אבל הרבה יותר חשוב זה לחבר לתעשיה את הצעירים שלנו. יש בישראל מחסור חמור בעובדים מקצועיים לתעשייה. 81% מהתעשיינים מדווחים על קושי לגייס עובדים. צריך למשוך את הצעירים לתעשייה"
לפיד מתח ביקורת חריפה על חוסר תפקוד הממשלה בפיתוח התעשייה ויצא נגד הקיצוץ שהעבירה בתקציב המדען הראשי, "בתקציב המדינה, שעבר בחודש שעבר, נותנים כסף להכל. אין סקטור שלא קיבל, אין מפלגה שלא קיבלה, 80 מיליון לגפני, 10 מיליון לאורן חזן, 40 מיליון למיקי זוהר. אבל יש דבר אחד שבו קיצצו. דבר אחד: תקציב הרשות הלאומית לחדשנות, מה שהיה פעם המדען הראשי. תקציב הרשות לחדשנות הוא הנמוך ביותר שהיה מזה שנים. זה התקציב שמטפל בעתיד. זה התקציב שאמור לחבר אותנו לתעשיות של המאה ה-21."
בנאומו הדגיש לפיד כי לממשלה יש כסף להשקיע בתעשייה אך הכסף הולך לצרכים פוליטיים, "אני אומר לכם שיש כסף. או לפחות היה כסף, לפני שהם חילקו אותו אחד לשני. אני יודע מה השארתי להם בקופה. עודף תקציבי של מיליארדי שקלים. מעל זה, רק עודפי הגביה ממסים של השנה האחרונה הם 7.5 מיליארד שקל. יש כסף כדי לבנות את העתיד הישראלי, כדי להשקיע בתעשייה שמחזיקה את המשק הישראלי בחיים. רק שהכסף הולך למקומות אחרים. להסכמים קואליציוניים במקום לטכנולוגיות חדשות, לסחטנות פוליטית במקום לחינוך, למפלגות במקום לאזרחים".
לפיד סיכם ואמר כי בעבודה נכונה ובהנהגה אחרת אפשר שישראל תוביל בחדשנות בתעשייה, "לכל הבעיות שעולות פה בוועידה יש פתרונות. פתרונות חכמים, יצירתיים, ובעיקר אפשריים. עם חזון נכון ועם עבודה נכונה, אפשר אחרת. דווקא פה, דווקא בישראל, אפשר לעשות שינוי אמיתי, עמוק, בזמן קצר יחסית. א. אנחנו כן יודעים להמציא את עצמנו מחדש. הד.נ.א שלנו היה תמיד של מקוריות וחדשנות. עם חזון אחר ועם הנהגה אחרת, אנחנו יכולים בעוד חמש שנים להוביל את המהפכה התעשייתית הרביעית".
