הרכב מורחב של שבעה שופטי בג"ץ ידון ביום שלישי הקרוב בעתירת "המרכז הרפורמי לדת ומדינה", המבקשת לאפשר לגופי כשרות פרטיים להעניק תעודות כשרות ולא רק לרבנות הראשית.
לעתירה ביקשו להצטרף כידידי בית המשפט גם איגוד המלונות, איגוד המסעדות ותנועת "נאמני תורה ועבודה".
מנכ"ל ארגון ''חותם'', עמיטל בראלי, תוקף את התנהלות הארגונים המתנגדים לרבנות ומכנה אותה צבועה. "הגופים שביקשו להצטרף לעתירה כידידי בית המשפט מנמקים את הבקשה שלהם במצב הקטסטרופלי של הכשרות בהשגחת הרבנות, ומסבירים בין השאר שיש חוסר אחידות בכשרות, שכן לכל רבנות מקומית יש את הדרישות שלה דבר שגורם לכך שהמערכת לא יכולה לתפקד ", מסביר בראלי.
"אולם תקיפת הרבנות דווקא בטיעון הזה מצד המתנגדים לה, הינה צביעות ממדרגה ראשונה, שכן כאשר הוגשה הצעת חוק של ח"כ סמוטריץ' בעידוד ארגון חותם וכושרות, שמטרתה יצירת נהלי כשרות אחידים בכל הארץ, אותם גופים התנגדו להצעת החוק ולא אפשרו לקדם אותה''.
לטענת בראלי, ''אנו רואים פה התנהלות לא ראוייה ולא עניינית, כאשר מצד אחד הם לא מאפשרים לרבנות לתקן את הליקויים למרות שהיא עצמה רוצה לייצר נהלים אחידים, ומצד שני רצים לבג"ץ עם אותם הליקויים ואומרים הנה הכשרות של הרבנות לא אחידה, אז יש לבטל את חוק איסור הונאה בכשרות".
בראלי אף מציין את האובססיה להכות ברבנות הראשית, כלשונו, סביב נושא הכשרות, תוך ניסיון להביא למצב בו לא יהיה גוף ממלכתי שיעסוק בנושא. "במידה ולא תהיה רגולציה בתחום הכשרות, היקף ההונאה בכשרות יגיע לממדים עצומים. מעניין שבתחום הבריאות אף אחד לא מעלה על הדעת להפריט את התחום לפעילות של גופים פרטיים"
בנוסף, מציין בראלי, כי "ברבנות הראשית העלו לאחרונה מספר אפשרויות כיצד ניתן לייעל את מערך הכשרות. בראש הוועדה העוסקת בכך, עומד הרב מיכה הלוי, רב העיר פתח תקווה. אך לאחרונה אצה הדרך להתאחדות המלונות בישראל ותנועת נאמני תורה ועבודה לחבור לתנועה הרפורמית בעתירה לבג"צ.
''כאשר אנו רואים גוף שמגדיר את עצמו כאורתודוקסי חובר לתנועה הרפורמית בעתירה נגד הרבנות וחוק איסור הונאה בכשרות, הדבר אומר דרשני, ומלמד על כך שמטרת הארגונים הללו היא ניגוח הרבנות ולא דאגה אמתית לצרכני הכשרות. למעלה מ 85% מהישראלים, מעוניינים לצרוך מזון כשר. אילו הציבור היה חשוב לאותם גופים, הרי שהיו נותנים כתף ומסייעים לרבנות לתקן את הליקויים, ולא מכפישים אותה שוב ושוב", תוקף בראלי.
יו"ר ועדת הרפורמות בכנסת, ח"כ רחל עזריה (כולנו) שתומכת בעתירה, אמרה הבוקר כי ''מערך הכשרות הממלכתי לא מתפקד וזה משפיע על כל אזרח במדינה. בעלי עסקים קורסים ממחירים גבוהים מידי, למלונות אין אפשרות לבחור בין תאגידי כשרות פרטיים, וזה בנוסף לכל המקרים המזעזעים של שחיתות שאנחנו יודעים שקיימים בכל הארץ. מונופול הכשרות מחזיק את כולנו שבויים בידיו".
מתנועת נאמני תורה ועבודה נמסר בתגובה לדבריו של בראלי: "סוגיית הכשרות עולה כרגע בצורה עקרונית על שולחנו של בית המשפט העליון. אנו מצטרפים כידידי בית המשפט ומביעים עמדה השונה מהעמדה של המרכז הרפורמי לדת ומדינה. בדיון מוצגות מספר חלופות אפשריות, ואנחנו תומכים בעמדה הקודמת של היועמ"ש, הקובעת כי יש לאפשר לגופים פרטיים להשגיח אם אין הם קוראים לזה 'כשר'.
''מתוך תחושת מיאוס של צרכני הכשרות ואי-אמון ביכולתה לשקם את המערך, אנו חושבים כי יש לקדם מערך בו הרבנות היא רגולטור ותחתיה נמצאים גופי השגחה פרטיים הנמצאים בפיקוחה, כמו הבד"צים, 'השגחה פרטית' ועוד", נמסר.