ליצמן בקריית גת
ליצמן בקריית גתצילום: חופשי

כמידי יום הזיכרון, השרים ורוב חברי הכנסת החרדים משתתפים כנציגי הממשלה והכנסת בטקסי יום הזיכרון ברחבי הארץ.

שר הבריאות יעקב ליצמן (יהדות התורה), איש חסידות גור, שימש כנציג הממשלה בבית העלמין הצבאי בקרית גת. לאחר שהניח את 'זר ממשלת ישראל' וקרא פרקי תהילים הסביר בנאומו כי עם ישראל הוא עם אחד מלוכד ומאוחד.

"יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל הוא יום שבו כולנו, ילדים, מבוגרים, ותיקים ועולים, חרדים, דתיים ושאינם - עם ישראל כולו הופך לאיש אחד. לזיכרון אחד, כואב ומדמם. לזכרם של אלו שאיבדו הכל בשביל אחרים, בשביל כולנו", אמר ליצמן והוסיף כי "אנו מרכינים ראשינו היום בפני משפחות השכול, אבות ואימהות, אחים ואחיות, בנים ובנות, סבים וסבתות, ומתייחדים עם זיכרם של הנופלים במערכות ישראל.

ליצמן הרכין ראשו בפני משפחות השכול ואמר כי "בשבילכן, משפחות יקרות, הזיכרון המר הזה, מחלק את החיים ל"לפני" ו"אחרי". החיים לפני בוא בשורת האיוב על נפילת הבן, הבת, האב, האם, האח, האחות - והחיים שאחרי. שום דבר לא דומה יותר למה שהיה. הזיכרונות הקשים, הגעגועים המייסרים, כל אלה הפכו לחלק מהיום יום, שמלווים אתכם בכל צעד בחיים שנותרו לנו כאן.

"אך, זאת עליכם לדעת, שאתם לא לבד. עם ישראל כולו עומד כאן לצידכם. זוכר את כאבכם הכבד מנשוא ומוקיר את תרומתכם הגדולה, גדולה מדיי. הזמן שעובר אינו מקל על האובדן. הוא רק מחדד כל יום מחדש את הכאב על החיים שנקפדו במסירות נפש ואת תחושת היגון על אלה שלא זכו לחזור הביתה".

שר הדתות דוד אזולאי (ש"ס) שימש כנציג ממשלת ישראל בטקס יום הזיכרון המרכזי שנערך בבית העלמין הצבאי בנהריה.

השר אזולאי דיבר אף הוא אודות מעלת האחדות. ״ליבנו נשבר בעומדנו מול המצבות הדוממות שאין בהם כדי להאדיר את העוצמה שהקריבו החללים והמשפחות השכולות״, אמר השר, ״תחושת היגון והכאב הנורא שאינו חדל על האובדן היקר מכל, אופפת ביום הקשה הזה לא רק את המשפחות השכולות אלא את עם ישראל כולו.

"דווקא בימים אלו חשוב לזכור את האחדות – היא הנכס החשוב ביותר במאבקנו התמידי, בעיצומו של יום זה נצא בקריאת קודש לאיחוד הלבבות של העם סביב חיילי צה"ל וכוחות הביטחון העומדים על משמר ארצנו במערכה הקשה מול צמאי הדם דווקא בימים אלו עלינו להיות מאוחדים לזקוף קומה ולא ניתן חלילה לייאוש לחדור לתוכנו״.