קייב, באוקראינה
קייב, באוקראינהצילום: רויטרס

התביעה באוקראינה פתחה בחקירה נגד בוריס סטקלר, יהודי בן 94, בחשד לרצח שאירע ב-1952.

סטקלר חשוד כי עבד בשירות החשאי הסובייטי, ה-NKVD, והשליך רימון אל תוך בונקר בו הסתתרו מספר לוחמי מחתרת אנטי-סובייטית.

אתר "איסט פרבדה" מסר, על סמך מסמכים שקיבל מעמותה אוקראינית לאומנית ואנטי-רוסית, כי משרד התובע הכללי של אוקראינה פתח בחקירה ב-18 באפריל.

סטקלר מואשם כי הרג את ניל הסביץ', אמן שהיה חבר בארגון הלאומנים האוקראינים (OUN), שנלחם במחצית הראשונה של המאה ה-20 נגד השליטה הסובייטית באזור. מנהיגי ה-OUN שיתפו פעולה עם הנאצים במשך תקופה קצרה, ואז החלו להילחם נגדם.

סוכנות הידיעות JTA מסרה כי קבוצות לאומניות באוקראינה ניסו במשך שנים רבות להביא להעמדתו לדין של סטקלר. בשנה שעברה החל בית משפט בריבנה לשמוע תביעה שהוגשה נגד שירות הביטחון של אוקראינה, בדרישה שישחרר מסמכים ישנים אודות סטקלר.

קרנו של ארגון ה-OUN וזרועו הצבאית – ה-UPA – עלתה בשנים שמאז ההפיכה ב-2014, אשר הציפה בציבור תחושות לאומניות. בין האנשים שנחשבים כיום לגיבורים לאומיים נמנים מפקדי UPA המואשמים ברציחתם של אלפי יהודים ופולנים. אלה כוללים את סטפן בנדרה ורומן שוחביץ'.

תומכיהם של בנדרה ושוחביץ' טוענים כי אינם אנטישמיים וכי היו יהודים ששירתו ב-UPA. היו גם לוחמי UPA שהצילו יהודים מהשמדה.