מליאת הכנסת אישרה בצהריים (רביעי) את חוק הלאום שהגיש ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) וזוכה לתמיכת הקואליציה.
48 חברי כנסת הצביעו בעד החוק ו-41 הצביעו נגד. הצעת החוק תועבר לוועדת החוקה, חוק ומשפט להכנה לקריאה ראשונה.
הצעת החוק מעגנת את היותה של מדינת ישראל מדינת הלאום של העם היהודי, קובעת כי העברית היא שפתה הרשמית של המדינה בעוד לשפה הערבית מוענק "מעמד מיוחד" והעיר ירושלים היא בירתה של מדינת ישראל.
במהלך הדיון הסוער הוצאו מהמליאה חברי הכנסת חנין זועבי ועבד אל-חכים חאג' יחיא מהרשימה המשותפת.
ח"כ ג'מאל זחלקה מהרשימה המשותפת קרע בזעם את החוק והורחק מהאולם לאחר שכינה את ח"כ דיכטר "פשיסט וגזען".
נציין כי בתחילת השבוע התחייב ראש הממשלה בנימין נתניהו להעביר הצעת חוק ממשלתית בנושא בנוסח מוסכם בתוך שישים יום.
ח"כ דיכטר שהציג את החוק במליאת הכנסת אמר כי ''במשך שש השנים האחרונות, הייתה לי הזכות להוביל ביחד עם חברי כנסת רבים ממפלגות רבות, את מסע הניסוח של חוק הלאום. לפני שלוש שנים, בהחלטתה מיום ה-23 בנובמבר 2014, החליטה הממשלה על העקרונות אשר לפיהם יש לנסח את הצעת החוק הממשלתית''.
לדבריו העקרונות זהים כמעט לחלוטין לנוסח שהובא היום להצבעה בקריאה טרומית. ''על הצעת חוק הלאום בניסוחה משנת 2011 חתמו 37 ח''כים משלל מפלגות, אופוזיציה וקואליציה כאחד. על רקע הערות שקיבלתי מחברי מפלגות מרכז ושמאל, עשינו מספר תיקונים בהצעה כדי להרחיב את התמיכה בה. זו ההצעה העולה כאן היום להצבעה''.
ח''כ דיכטר הדגיש כי הצעת החוק אינה פוגעת בזכויות המיעוטים בישראל. ''היא מאפשרת לכל אדם בישראל, ללא הבדל דת או לאום, לשמר את תרבותו, מורשתו, שפתו וזהותו... המדינה תשמור ותגן על המקומות הקדושים לבני כל הדתות ותבטיח חופש גישה אליהם''.
''איני יודע אם תקום מדינה פלסטינית, אך אני סמוך ובטוח שמדינת ישראל תוגדר בחוק יסוד כמדינת הלאום של העם היהודי. היא הייתה, על פי מיטב הבנתנו, מאז הקמתה, מדינת הלאום של היהודי – ותמשיך להיות כזו גם על פי חוק יסוד זה, שיעבור בעזרת ה' במושב הכנסת הנוכחי'', הוסיף.
ח"כ זהבה גלאון (מרצ) השתוללה במהלך הדיון, ואמרה כי ישראל היא "מדינת הלאום של העם היהודי וכל אזרחיה". ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) קרא לעבר השר זאב אלקין "אתה סכנה למדינה היהודית".
ח"כ מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת) פנה בנאומו לראש הממשלה ושאל ''למה צריך יותר ממה שכתוב במגילת העצמאות שהמדינה היא מדינה יהודית, למה צריך לכתוב את זה בחוק?''.
''עדיין לא הוחלט מי הוא יהודי, אז איך אפשר לחוקק חוק עבור מדינת היהודים?", לטענתו מטרת חוק הלאום היא ''לפגוע בזכויות הערבים''.
