הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ משלים ביקור בסעודיה וזוכה לחיבוק אמיץ מהנהגה ומהתקשורת שם לאחר שחתם על עסקאות כלכליות עצומות ממדים. בראיון ליומן ערוץ 7 התייחס ד"ר חן קרצ'ר, מומחה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת אריאל, למשמעויות הביקור והשלכותיו.
כבר בראשית דבריו מציין ד"ר קרצ'ר כי התנהלותו של טראמפ אינה מסמלת שינוי רק ביחס לסעודיה אלא ביחסה של ארה"ב לכל בני בריתה, גם בנסיכויות המפרץ. בדרך זו פועלים כל יועציו של טראמפ כאשר היעד הוא אישוש הבריתות הפוליטיות כלכליות צבאיות של ארה"ב באזור. לדבריו מדובר בלא פחות מאשר מהפך מוחלט לעומת התנהלותו של הממשל הקודם והמוטו שאותו מקדם טראמפ הוא שהאמריקאים יעניקו ביטחון בשטח תמורת כספים רבים. "יש כאן ריקמה שלמה שנועדה ליצור ברית אזורית מול האיום האזורי בהנהגת איראן הנהנת מהתמיכה של רוסיה".
"אחרי הנסיגה מעיראק האמריקאים היו במדיניות של נסיגה מהאזור והאזור הלך והתפורר. מה שקרוי בטעות 'האביב הערבי' הוא מציאות שבה מדינות קרסו ומלחמות חזרו בעיראק סוריה תימן וכו', אי יציבות, טרור ואיסלאם רדיקאלי במשיכת חוטים של איראן".
"טראמפ יחזר לארה"ב עם הדגל שהביא הרבה משרות, כסף, ביטחון והפיכה של אמריקה לגדולה שוב, כפי שהבטיח לפני הבחירות. מבחינת ההנהגות הערביות מדובר באיש עם קבלות ולא מעניינות אותם הרכילויות והחקירות. מה שחשוב להם הוא אם בשטח האיש נותן עוצמה לשלטון הסעודי, והוא נותן את זה ומתחייב להמשיך בכך, מה שאובמה ממש לא נתן והתנער מהם לחלוטין. הוא לא ידרוש מהם דמוקרטיזציה וזה מה שנרקם כעת באזור".
לטעמו של ד"ר קרצ'ר "מהבחינה הזו יש כאן מהלך מובהק של החזרת העוצמה האמריקאית ללב המזרח התיכון, אם אתה לצידי תקבל תמיכה רבה בתמורה לכסף. אלה בריתות שאפשר לראות בהן את גמר החשבון מיד – כסף נשק וכו' וייצוב המשטרים הסונים מול האיראנים. יש חשש שבתפר שבין סוריה ועיראק כל האזור מתעצב מחדש וטראמפ אומר שהוא יוצר כאן מערכת בריתות חדשה".
בהמשך הדברים העריך קרצ'ר שהסכמות אמריקאיות סעודיות עשויות להניב לחץ על ישראל לקידום המהלכים המדיניים מול הפלשתינים, שכן הסעודים מנסים לקדם את יוזמתם המדינית מתוך רצון להדק את הקשרים עם ישראל, מהלך שאינו מתאפשר בכל פעם שצף הנושא הפלסטיני.
עם זאת, כאשר נשאל אם יתכן וטראמפ יחליט שלא ללחוץ על ישראל שכן מדינות סוניות רבות מייצרות קשר טוב ומתחזק עם ישראל מבלי לראות בנושא הפלסטיני מוקש, על כך משיב קרצ'ר ואומר כי "הכול יכול להיות. מדובר בטראמפ שאינו צפוי לחלוטין. אנחנו לא יודעים לחלוטין איך הוא יפעל. הוא רק מתחיל לבנות את המדיניות שלו. יצירת הברית הסונית והקשר עם ישראל ברורות. מה שלא ברור הוא איך יקשרו את היחסים האלו יחד כאשר למדינות המפרץ יש בכך אינטרס מובהק כי אלו מדינות שרואות יתרון בקשרים עם ישראל, קשרים עסקיים, מעבר מהיר דרך נמל חיפה, הנחת צינורות, שיתופי פעולה ביטחוניים ועוד. את זה אנחנו לא יודעים".
