יום השואה
יום השואהצילום: יונתן סינדל, פלאש 90

מוזיאון השואה של ארה"ב מפרסם שני כרכים ראשונים של אנציקלופדיית המחנות והגטאות, המתארים 2,200 אתרים בהם התרחשה השואה.

ניתן לעיין בכרכים בשלמותם באתר המוזיאון, שם הם מופיעים כקבצי pdf – ואפשר גם לרכוש אותם כספרים מהמו"ל.

"המוזיאון מחויב להעמקת הבנתנו את השואה והפצת המחקרים האחרונים לקהל רחב ככל הניתן", אמרה וונדי לוור, מ"מ מנהלת המרכז ללימודי שואה מתקדמים של המוזיאון. לדבריה, האנציקלופדיה נועדה לשמש "חוקרי שואה, מומחים משפטיים, מורים, תלמידים – והכי חשוב, ניצולים ובני משפחותיהם".

בסך הכל אמורים להיות מודפסים שבעה כרכים של האנציקלופדיה, שקיימת כרגע רק בשפה האנגלית. הכרך הראשון מכסה את המחנות שהוקמו בחודשים הראשונים לשלטון הנאצי, ואת רשת מחנות הריכוז הראשונית שהוקמה ע"י ה-SS. הכרך השני עוסק בגטאות במזרח אירופה לאחר שזו נכבשה ע"י הנאצים.

הכרך השלישי מזהה מאות מחנות ואתרים אחרים שהוקמו ע"י בעלות בריתה של גרמניה והמדינות ששיתפו עמה פעולה. הוא אמור להתפרסם בתחילת 2018.

בשנת 2000 התבקשו חוקרי מוזיאון השואה של ארה"ב ליצור אנציקלופדיה שתהווה את המסמך המקיף ביותר לתיעוד אתרי הרדיפה וההשמדה הנאציים.

באותה עת, סברו במוזיאון כי מדובר בכ-5,000 אתרים, הכוללים מחנות עבודה, מחנות שבויים ועוד. ואולם, עד מהרה התברר כי המספר גדול בהרבה. בסך הכל, מעריכים במוזיאון, שבעה כרכי האנציקלופדיה יכילו מידע על יותר מ-42,500 אתרים.