עו"ד נתי רום
עו"ד נתי רוםצילום: ללא קרדיט

פרק נוסף נרשם בסאגת הצווים המנהליים: סגן נשיא בית משפט השלום בירושלים, השופט יהושע צימרמן, הורה על מעצרו עד תום ההליכים של משה שחור, צעיר כבן 18, תושב רמלה, וזאת עקב סירובו להשתחרר בתנאים מגבילים ממעצרו.

שחור הסביר כי המגבלות המנהליות להן הוא נתון כ-3 שנים, לא מאפשרות לו לקיים חיים תקינים כבר תקופה ארוכה. "שלוש שנים אני תחת הגבלת צווים בלי שום משפט, בלי שום דבר, מנותק מכל החברים... מה כבר אני יכול לעשות בחיים?".

בהמשך דבריו קרא שחור למשטרה, ולא לראשונה, להציג את טענותיה בצורה מסודרת בפני שופט כמו בכל תיק משפטי רגיל.

שחור נעצר בשבוע שעבר בפשיטת המשטרה על דירה בירושלים, בה שוהים חבורה של נערים המורחקים מיהודה ושומרון. הנערים שוהים בירושלים בקרבה לבית מדרש שבו לומדים חלקם ובקרבת מקומות עבודתם בירושלים והסביבה.

לפי המשטרה הפשיטה הגיעה לאחר תקופה בה התרבו באזור ירושלים אירועי פגיעה ברכוש ערבי. בפשיטה נעצרו שבעה נערים שנחשדו ביצירת קשר עם חברים בניגוד להגבלות שבצו. חלק מהעצורים בפשיטה, סרבו לדרישת בית המשפט למלא אחר הוראות הצווים, זאת אף במחיר של השארות במעצר מלא.

במהלך ימי המעצר טרח אלוף פיקוד מרכז – רוני נומה, להוציא צו הרחקה נוסף כנגד משה שחור, המחמיר את תנאי ההגבלה להם הוא נתון. שוטרי ימ"ר ש"י מסרו את הצו לשחור זמן קצר לפני דיון בביהמ"ש בגין הפרת הצו הקודם.

כבר בדיון הראשון לאחר מעצרם טענו הנערים כי "השב"כ והמשטרה מתעללים בנו, רודפים אותנו". לדברים אלה מצטרפים דבריו של שחור בדיון בו הורה השופט על מעצרו, שם טען כי "הצו שעליו מתנהל הדיון זה לא צו בגלל שעשיתי משהו, אלא צו מנהלי".

שחור אף הוסיף כי "הצו נועד לחסל תופעה שנקראת נוער הגבעות, קבוצה של יהודים שרוצים לחיות כמו יהודים בארץ הזו".

עו"ד נתי רום שייצג את שחור מטעם ארגון חוננו, קבל על החלטת בית המשפט ובתגובה למעצרו של שחור מסר "עצוב מאוד לראות נערים, רובם קטינים, ללא כל עבר פלילי שמנותקים בגסות מכל שגרת חייהם, חברים, משפחה, בית ספר, עבודה, למשך תקופות ארוכות ללא החלטה שיפוטית בעניינם".

את חיצי הביקורת מפנה עו"ד רום כלפי השימוש שעושים האלופים נומה ותמיר ידעי בצווים המנהליים, "מדובר בהליך בלתי מתקבל על הדעת. לוקחים צווים שבמהותם הם אמצעי חירום כלפי מקרי קיצון של סיכון חיים, צווים שמיועדים לתקופות קצובות, עד שעניינים אלו יוכלו להבחן בפני שופט, והופכים אותם לאמצעי ענישה קבוע של נערים שפעילותם לא מוצאת חן בעיני האלופים, וזאת למשך תקופות של שנים. ברור שיש כאן טעות בשיקול הדעת".

לסיום, מתייחס עו"ד רום גם להתנהלות המשטרה. "אנחנו שומעים לא מעט על המחסור במשאבים שמונע טיפול בבעיות עבריינות אמיתיות ורציניות בארץ, כמו הפשיעה בדרום תל אביב, תופעת גניבת הרכבים, פשע מאורגן ועוד. איפה המשאבים, אתם שואלים? הם נמצאים ביחידות שלימות שהוקמו אך ורק לטיפול בנערים קטינים ביהודה ושומרון בצורה שאף עבריין אחר, לא משנה חומרת פשעיו, לא היה זוכה לה".