האהבה לאוכל - היא מכנה משותף המקרב לבבות
האהבה לאוכל - היא מכנה משותף המקרב לבבותצילום: לשכת השרה גמליאל

במשכן הכנסת נערך היום (שני) אירוע הסיום של שנת הפעילות במיזם "ניחוחות מן העבר", בהובלת השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל (הליכוד) שנחשפה למיזם לפני מספר חודשים והחליטה לפרוס את חסות משרדה עליו.

מיזם "ניחוחות מן העבר" החל לפני שלוש שנים על ידי רעות עפרוני (27), סטודנטית במרכז הבינתחומי בהרצליה. עפרוני, בת טירת כרמל, התקבלה לתכנית המלגות IMPACT של ארגון FIDF (ידידי צה"ל בארה"ב), כאשר את חובותיה המלגאיות מילאה במיזם המשותף של ארגון ידידי צה"ל והקרן לרווחת ניצולי השואה.

במסגרת זו, התנדבה עפרוני אצל יוכבד אברמוביץ, ניצולת שואה תושבת הרצליה ונפגשה איתה על בסיס שבועי. במהלך המפגשים, פיתחו השתיים מתודה שאפשרה לאברמוביץ להביא את סיפורה האישי והטראגי – בישול מבית אימא. מידי שבוע בישלו רעות ויוכבד תבשילים ששחזרה יוכבד מבית הוריה, בימים שקדמו למלחמת העולם השנייה.

לאחר שנה, הרחיבה עפרוני את הפעילות בסיוע ארגון ידידי צה"ל ויזמה את פרויקט "ניחוחות מן העבר", במסגרתו התנדבו סטודנטים אצל ניצולי שואה ובאמצעות בישול משותף מביאים ניצולי השואה את סיפור חייהם הכואב.

בשנה הראשונה, פעל הפרויקט במסגרת מצומצמת של 24 סטודנטים שהתנדבו אצל 12 ניצולי שואה בהרצליה. בשנה השנייה, התרחב משמעותית לכדי 100 סטודנטים שהתנדבו אצל 43 ניצולי שואה בארבעה מוקדים ברחבי הארץ ומארבע אוניברסיטאות שונות. מידי שבוע פקדו הסטודנטים את בתי הניצולים, בישלו יחד איתם מאכלים משפחתיים והצליחו לסייע לניצולים להביא משהו מניחוחות העבר שלא ישוב עוד.

מתכונים אלו, שנדלו מזיכרונותיהם הכואבים ומלאי הגעגוע של ניצולי השואה, קובצו לכדי ספר, "ניחוחות מן העבר", שמו, אשר רואה בימים אלו אור. הספר יימכר בחנויות צומת ספרים, וכל הכנסותיו הן קודש לקרן לרווחת ניצולי השואה.

בכנס מרגש שנערך היום בכנסת, השתתפו למעלה מ-350 איש, בהם סטודנטים, ניצולי שואה ובני משפחותיהם, יו"ר הקרן לרווחת נפגעי השואה לימור לבנת, יו"ר ועדת IMPACT בישראל נטע קורין והזמר שי צברי שהתנדב להופיע באירוע. את האירוע הנחה הקריין והמגיש המיתולוגי דן כנר.

השרה לשוויון חברתי גמליאל אמרה באירוע, "כבת למשפחה ניצולת שואה, שחלק מבניה נספו במחנה הריכוז ג'אדו בלוב, אני מכירה מכלי ראשון את חשיבות הסיפור המשפחתי מחד ואת הקושי הנפשי הגדול לשחזר אותו מאידך. רוב חייה, סבתי סכרה את פיה והתקשתה מאוד לדבר על מה שחוותה בג׳אדו. דווקא במטבח, כשהייתה מבשלת מאכלים מסורתיים מלוב, הצליחה לספר לי על החיים שהותירה מאחוריה בלוב.

''יש משהו בבישול שפותח את הלבבות, 'ניחוחות מן העבר' הוא אחד המיזמים המרגשים שנחשפתי אליהם בכהונתי כשרה לשוויון חברתי. שמחה על הזכות לקחת חלק במיזם, ובעזרת ה' אבחן אפשרות להרחבת תמיכת משרדי במיזם לשנים הבאות", הבטיחה.

לימור לבנת, יו"ר בהתנדבות של הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל, אמרה כי "שורדי השואה לא יכלו לדמיין, כי 80 שנה לאחר הזוועות שהם עברו, הם יהיו בביתם, במדינת ישראל, יחד עם צעירים ישראלים, כולם מדברים עברית ומבשלים יחד מאכלים מסורתיים מבית אמא.

''הצעירים שגדלו במדינה היהודית שקמה אחרי השואה, שלא יודעים מחסור ורדיפה מה הם, מקשיבים בשקיקה לסיפוריהם ושואלים אותם עוד ועוד ורוצים לספוג מהתרבות המפוארת ורבת השנים ממנה באו השורדים. יוזמתם המופלאה של הסטודנטים, מילגאי 'אימפקט', שחברו יחד עם 'הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל', לתעד במהלך המפגשים עם הניצולים את הזכרונות והמאכלים לכדי ספר יוצא דופן- מעוררת התרגשות עצומה, הערכה רבה לצעירים אלה, ואהבה רבה לשורדים אשר עברו את הנורא מכל", הוסיפה לבנת.

רעות עפרוני, הסטודנטים שיזמה את הפרויקט, סיפרה כי "מספר ניצולי השואה החיים בקרבנו הולך ומתמעט- עובדה אשר מגבירה את הצורך בהנצחת זיכרון השואה. היה חשוב לי ליצור פרויקט מפיח חיים השם למטרה את החיבור הבין דורי, בין דור ניצולי השואה לדור הסטודנטים הצעיר. האהבה לאוכל היא מכנה משותף המקרב לבבות ומהווה אמצעי לזיכרון טעמי ניחוחות העבר".