גישה חופשית לכל כתבי היד העבריים
גישה חופשית לכל כתבי היד העברייםצילום: יח"צ, הספרייה הלאומית

חוקרים מעריכים שבעולם כולו פזורים למעלה מ-90,000 ספרים עבריים שנכתבו ביד, מימי הביניים ועד ימינו.

כתבי יד אלו כוללים מיליוני דפים, המכילים טקסטים עתיקים וחשובים ומלווים באיורים רבים. מדובר בטקסטים החשובים ביותר לעם היהודי, והם מוחזקים בספריות ובאוספים פרטיים ברחבי העולם.

לפני כשבעים שנה הגה דוד בן גוריון את היוזמה לצלם את כל כתבי היד הללו, הפזורים ברחבי העולם. הוא הקים את המכון לתצלומי כתבי יד עבריים בירושלים, שבשנות השישים עבר לספרייה הלאומית.

ואכן, על פי חזונו של בן גוריון נשלחו מומחים לרחבי העולם כדי למצוא ולהעתיק את כתבי היד שלא ניתן היה להביא פיזית לירושלים. מאז ועד היום הפך המכון לתצלומי כתבי יד בספריה הלאומית לאוסף המקיף ביותר, הכולל העתקים של כ-90% מכלל כתבי היד העבריים הקיימים כיום בעולם.

כעת עובר החזון של בן גוריון לעידן הדיגיטלי באמצעות פרויקט "כתיב: האוסף הבינלאומי של כתבי יד עבריים דיגיטליים", שהוא מיזם משותף של הספרייה הלאומית ושל אלברט וננסי פרידברג (ע"י FJMS).

מדובר ביוזמה פורצת דרך המאפשרת גישה דיגיטלית לכל כתבי היד העבריים הקיימים מכל מקום בעולם, דרך אתר מרכזי יחיד. האתר החדש הוא אחד מהאתרים הגדולים ביותר בעולם בכל הקשור לכתבי יד, והגדול והמקיף ביותר לכתבי יד עבריים.

האתר החדש כבר מציג מיליוני תמונות של דפי כתבי יד מעשרות אוספים מובילים מכל העולם. החומרים נשמרים לאורך זמן תוך שימוש בטכנולוגיה חדישה, והקטלוג, המתאר כ- 85,000 כתבי יד עבריים, מאפשר גישה אליהם באמצעות כלי חיפוש וגילוי חדשניים.

בין כתבי היד המיוחדים, הנדירים והיפים ביותר שנמצאים באתר ניתן למנות כתבי יד מהמאה ה 13 החושפים מאבק פנימי על אופייה של יהדות תימן, תעודות מסחריות ומשפחתיות של יהדות אפגניסטן מהמאה ה 11 , כתב יד של התלמוד הבבלי מהמאה ה 14, כתב ידו של רבי יוסף קארו מגדולי פוסקי ההלכה ועוד.

אוסף כתבי היד הדיגיטליים הינו דינאמי, מתחדש ומתרחב בהתמדה ע"י קהילת השותפים בו, תוך כדי העשרת הקטלוג המתאר את כתבי היד, חיבור האתר למיזמים דיגיטליים נוספים והוספת כלי מחקר חדשניים על מנת לשפר את חווית המשתמש לחוקרים ולציבור הרחב.

יו"ר דירקטוריון הספרייה הלאומית, דוד בלומברג, אמר כי "במשך אלפי שנים השתמשו היהודים במילה הכתובה כדי להביע את אמונותיהם הדתיות וידיעותיהם המדעיות. הם העתיקו בשקדנות ספרי תורה, ספרי הלכה ומנהגים, וחיבורים בתחומי דת ומדע שונים. כתבי היד העבריים, המשקפים את הידע והתרבות של העם היהודי, נדדו על פני ארצות ויבשות עד שמצאו לבסוף מקלט בספריות גדולות ובכספות של אוספים פרטיים.

''בימינו, כתבי יד אלה מהווים מקור עשיר לידיעות על התרבות הרוחנית והחומרית של הקהילות היהודיות ברחבי העולם, וכעת אנו מאפשרים גישה חופשית לכל כתבי היד העבריים, מהמחשב ומהמכשיר הנייד", הוסיף בלומברג.

האתר החדש, ''כתיב'', יושק ביום ראשון הקרוב לכבוד פתיחת הקונגרס העולמי למדעי היהדות שיפתח בירושלים.