גידול חסר תקדים
גידול חסר תקדיםצילום: עמית קוניוק

בערבה התיכונה מצביעים על מגמה חדשה, הרחבת שטחי גידול תמר מזן מג'הול, בלב המדבר בשל התנאים המצוינים בערבה להצלחת גידול זה והשגת תמרים איכותיים במיוחד, בשל תנאי הטמפרטורות הגבוהות והיובש באזור המדברי.

מנתוני הוועדה החקלאית בערבה התיכונה עולה, כי בסוף שנת 2014, היו בערבה כ- 4,000 דונם שהוקצו לגידול זן התמרים האיכותי, המג'הול ואילו כיום, בעיצומה של שנת 2017 בערבה התיכונה משתרע שטח גידול התמר על פני 7,023 דונם! עליה של 80 אחוזים בכמות השטחים. במהלך השנה הנוכחית נטעו כאלף דונם של עצי תמר. הזנים הבולטים בשוק הישראלי הם מג'הול, דקל נור, חייאני ובהרי. בישראל כולה נטועים כ- 20,000 דונם מטעי תמר, היבול השנתי מגיע לכ- 15,000 טון בשנה.

חמי ברקן, יו"ר וועדה חקלאית ערבה תיכונה אומר, כי תנאי האקלים באזור הערבה התיכונה אופטימליים במיוחד לגידול תמרים - שעות שמש רבות, טמפרטורות גבוהות (חום) ובעיקר אקלים יבש.

ברקן מציין, כי בגדיד התמר בערבה התיכונה צפוי היבול לעמוד בעונה הקרובה על כ- 6,000 טון תמרים שרובם מיועדים לייצוא בשל איכותו הגבוהה. "הקמת משק המבוסס על ירקות מצריך השקעה של למעלה ממיליון שקלים, רובו מההון העצמי, לעומת זאת, גידול תמרים מצריך השקעה נמוכה באופן משמעותי, כשבמקביל מאפשרת לבני הזוג למצוא תעסוקה ולהתפרנס, מאחר ועץ התמר מתחיל להניב פרי מהשנה הרביעית והכמות עולה בהדרגה עד לשנה השמינית, שבה העץ בהנבה מלאה" אומר ברקן.

עוד מציין ברקן, כי לאור הגידול בשטחים החלו לאחרונה בערבה לפעול להרחבת שוק ייצוא התמרים ולאחר שנים בהם התמקדו בייצוא לשווקים בארצות הברית ואירופה, השנה ייצאו לראשונה מהערבה תמרים לשווקים בהודו וסין!.

ראש מועצה אזורית ערבה תיכונה, אייל בלום, אמר: "אנו מברכים על פריחה של תחומי גידול חדשים, טיפול מטעי התמר מביא איתו אפשרויות נוספות לערבה, כמו גם שילוב של החקלאים בתחומי עיסוק נוספים מלבד החקלאות ובמקביל מעניק פריסה רחבה יותר על לוח השנה החקלאי של קטיף מחד וגדיד מאידך. גם בגידול התמר אנו יודעים לנצל את היתרון היחסי של הערבה, המאפשר הנבת תמר איכותי במיוחד לאור תנאי מזג האוויר החם והיבש, בתמר מהערבה לא קיימת תופעת השילפוח - היפרדות הקליפה מציפת הפרי, דבר המעניק לגידולים מהערבה יתרון משמעותי".