ד"ר אמילי לנדאו, ראש התכנית לבקרת נשק במכון למחקרי ביטחון לאומי, מתייחסת בערוץ 7 לאיום הגרעיני של צפון קוריאה ולהשלכותיו על מדינות העולם.

"אנחנו נמצאים היום אחרי 25 שנים של ניסיונות לשאת ולתת עם צפון קוריאה ולנסות להוריד אותה מהכיוון של מדינה גרעינית", מזכירה לנדאו, ''במשך שנים - עוד בתקופת קלינטון - היו ניסיונות להגיע איתם להסכמים וצפון קוריאה הפרה אותם והיום היא מדינה גרעינית לכל דבר''.

לדבריה, צפון קוריאה קרובה מאוד לרגע שבו תוכל לשגר טיל גרעיני לעבר ארה"ב, ולמעשה רק הרתעה אמריקנית תוכל למנוע מפיונגיאנג להשתמש בנשק הגרעיני שברשותה.

"הכישלון המהדהד בהקשר של צפון קוריאה צריך ללמד אותנו לקח לגבי היכולת לעצור מדינה נחושה כמו צפון קוריאה ואיראן באמצעות משא ומתן. יש היום הסכם עם איראן אבל אנחנו יודעים שהוא הסכם בעייתי. התומכים בהסכם מתעלמים ממה שכתוב בו וממה שאיראן עושה בשנתיים האחרונות''.

''להסכם הזה יש גם תאריך תוקף, הוא יסתיים בעוד שמונה או עשר שנים ובינתיים איראן ממשיכה להיות תוקפנית יותר. גם באזור שלנו היא מתבצרת ומעבירה נשקים לחיזבאללה. מי יוכל לעצור אותה בעוד שמונה שנים כשההסכם הזה יפוג? האם גם אז יגידו כמו במקרה של צפון קוריאה שאין מה לעשות?''.

ד"ר לנדאו מדגישה כי ''הזמן לשנות את המשוואה מול איראן זה עכשיו והמקרה של צפון קוריאה צריך ללמד אותנו מה קורה כשסומכים על אסטרטגיה של משא ומתן והסכמים מול מדינות שממשיכות לרמות וממשיכות כמו באיראן לפתח את יכולת ההעשרה".

היא מעריכה שלארה"ב אין היום הרבה מה לעשות מול האיום הגרעיני של צפון קוריאה, "יש שמדברים על אופציה של מתקפה מקדימה על צפון קוריאה אבל ארה"ב יודעת היטב שזו אופציה בעייתית שעלולה לפתוח חזית מלחמתית ולפגוע בסיאול פגיעה מאוד חריפה ואנושה, זה גם יוביל לעימות מאוד חריף עם הרבה מאוד אבידות לכן אני מניחה שזה לא תסריט ששוקלים ברצינות.

''במשך שנים ארה"ב נאחזה באופציה של משא ומתן כאילו זו נוסחת קסם והיום כשהם מגיעים לשלב האחרון של פיתוח גרעיני אומרים שאין בעצם מה לעשות. כיום צפון קוריאה רוצה להשלים את השלב האחרון שזה בעצם הוכחת יכולת לפגוע עם נשק גרעיני בשטחה של ארה"ב ולשם הם עוד לא הגיעו אבל הם כנראה מאוד מאוד קרובים".

צפון קוריאה, מוסיפה ד"ר לנדאו, כבר הוכיחה שיש לה יכולת טובה לשגר טילים בין יבשתיים. ''ראינו במהלך חודש יולי שהם עשו שני ניסוייים בטילים בליסטיים בין יבשתיים ויש עוד שלב אחרון שזה למזער את ראש הקרב הגרעיני ואז לחבר אותו לטיל באופן כזה שהטיל גם יצא מהאטמוספרה, יחזור לכדור הארץ ויאיים ישירות על ארה"ב".

היא סבורה שמנהיגה של צפון קוריאה רוצה שיתייחסו אל מדינתו כאל מדינה גרעינית לכל דבר ועניין, "צפון קוריאה רוצה להגיע למעמד של מעצמה שווה לארה"ב. היא לא מוכנה יותר להשלים עם המצב שארה"ב והקהילה הבינלאומית דורשים ממנה דברים כאשר הם בעצמם מדינות גרעיניות. צפון קוריאה רוצה שיהיה פה שוויון".

לנדאו גם מזהירה שהתחזקותה של צפון קוריאה מחזקת את אויבי ישראל, "יש את העניין של השיתוף פעולה הישיר בין צפון קוריאה לסוריה ובין צפון קוריאה לאיראן בהקשר של נשק בלתי קונבנציונאלי בעיקר בתחום הטילים. אנחנו יודעים שהרבה מאוד שיתוף פעולה היה לאורך השנים ויודעים גם פה ושם על שיתוף פעולה בהקשר הגרעיני וזה מאוד מדאיג, זה מאוד חמור, כי צפון קוריאה היא מדינה שללא קשר לאידיאולוגיה, דת ומשטר, צפון קוריאה תשתף פעולה עם מי שישלם לה.

''זו הנוסחה בצפון קוריאה וזה הופך אותה למאוד מסוכנת. כרגע לאיראן יש קצת יותר כסף וגם כל הזרקורים על איראן, אז זה מאוד הגיוני מבחינה אסטרטגית שאיראן תרצה לשתף פעולה עם צפון קוריאה ואולי תנהל אפילו חלק מהפעילות שלה בתוך צפון קוריאה, הדברים האלה מאוד מאוד מדאיגים".