
לקראת הניסיון לכנס את מועצות גדולי התורה במטרה להתאחד סביב המאבק על שמירת השבת במרחב הציבורי, מסביר יו"ר וועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) כי תחת הניסיון לטפל באופן נקודתי בכל אירוע, הגיע הזמן לשנות מדיניות ולקחת אחריות.
"תמונת המצב היא שבמשך תקופה ארוכה, בעיקר בנושא עבודות הרכבת, שהן עבודות מאוד נרחבות, המציאות היא שאין מי שלוקח על עצמו אחריות, בטענה של 'חוסר סמכות', וזה גם היה במשבר הקודם, למי יש סמכות להורות שלא לבצע עבודת בשבת", אומר גפני בראיון לעיתון 'יתד נאמן'.
לדבריו, המקרה האחרון היה הדבר החמור ביותר. "נעשו עבודות במשך שמונה ימים. הן החלו ביום שישי ונמשכו שמונה ימים ברציפות. הושבתה תחנת רכבת באזור הזה והעבודות הסתיימו במוצאי שבת. כלומר, בניגוד לעמדת היועץ המשפטי של המשטרה שבלתי אפשרי לבצע עבודות ביום חול, כאן במשך כל ימות השבוע התחנה הייתה סגורה ועבדו.
"ללא כל בעיה יכלו להמשיך בעבודות יום נוסף ולא לבצע עבודות בשתי השבתות, גם בתחילה וגם בסוף. משמעות הדבר שהעבודות הללו הנעשות בשבת הן כמעט 'להכעיס'. אין סיבה במקרים רבים, איני מדבר על מה שהם טוענים מקרים בטיחותיים, שהעבודות יבוצעו בשבת"
גפני מסביר כי מדובר במציאות אבסורדית ועל השרים האמונים על העבודות לקחת אחריות. "הממיאות המקוממת הזו היא מבחינתנו תמונת מצב כאילו אין שליטה על העבודות בשבת וכביכול עושים זאת דווקא. את זה אנו מבקשים לשנות. המציאות הזו שיש ממשלה בישראל, יש שרים העוסקים בעניין הזה וצריכים לקחת אחריות. היום, גם כשאין צורך, עובדים בשבת. את כל המדיניות הזו צריך לשנות ולקחת אחריות. אם מישהו רוצה שיעבדו בשבת שייקח אחריות ויעמוד מאחורי ההחלטה הזו. מה גם שאנו יודעים שאין כל צורך ואת זה אנו מבקשים לשנות", אמר.
חבר 'ועדת הארבעה' שמונתה לעקוב אחר חילולי השבת בתחבורה הציבורית ברכבת ישראל, ח"כ אורי מקלב, עמד אף הוא על מהות המאבק: "רכבת ישראל אימצה נוהל שבשנתיים האחרונות הוטמע והורחב, לפיו בתכניות העבודה וביעדים של הרכבת, כבר בשלב תכנון פרויקטים תחבורתיים, בפרט פרויקטים גדולים בהם יש ממשקים במקומות ציבורים ובמרחב הציבורי, לקחו את ימי סוף השבוע כימים שבהם אפשר לבצע עבודות מורכבות יותר. ההתמודדות היא עם ממשקים תחבורתיים בכל פרויקט של תחבורה וסלילת כביש.
"על המדיניות הזו אנו מלינים ודורשים בכל התוקף לשנותה. יום השבת הפך ליום נוח עבורם לביצוע עבודות תשתית. בחנו את הדברים מתוך מסמכים ובדיקות שביצענו מהם עולה כי זו העמדה כיום של רכבת ישראל. דרישתנו הנחרצת היא לשנות זאת, לא משנה כלל אם אנו בקואליציה, או לא", הסביר.