
חברות התעופה רשאיות לגבות מאדם שרכש מספר כרטיסי טיסה יחד דמי ביטול עבור כל כרטיס בנפרד, למרות שמדובר בעסקת רכישה אחת, כך קבע הבוקר (שלישי) בית המשפט העליון.
המבקש הייצוגי עו"ד ליאור צמח הזמין באפריל 2011 שני כרטיסי טיסה מישראל לברלין, עבורו ועבור רעייתו, דרך אתר האינטרנט של אל-על. למחרת הסתבר לו כי המועד המתוכנן לטיסה אינו מתאים לו ועל כן הוא פנה טלפונית אל אל-על בניסיון להקדים את מועד הטיסה.
משנודע לו כי המחיר בגין שינוי מועד הטיסה הוא משמעותי, הוא פנה פעם נוספת אל אל-על, הפעם בהודעת דואר אלקטרוני, וביקש כי ההזמנה תבוטל. בתגובה הודיעה אל-על לעו"ד צמח כי תגבה ממנו דמי ביטול בנפרד בגין כל אחד מכרטיסי הטיסה שהוזמנו.
צמח פנה לבית המשפט המחוזי וטען כי ההפרדה שאותה ערכה אל-על בין שני כרטיסי הטיסה היא מלאכותית, וכי למעשה מדובר בעסקה אחת המכילה כמה רכיבים, ולכן דמי הביטול המקסימליים צריכים להיגזר משווי העסקה כולה.
בית המשפט המחוזי לא קיבל את פרשנותו של עו"ד צמח ודחה את הבקשה לאישור התביעה כתובענה ייצוגית.
עו"ד צמח ערער על פסק הדין לבית המשפט העליון, ואליו הצטרפה גם המועצה הישראלית לצרכנות ותמכה בעמדתו אך בית המשפט העליון דחה את ערעורו על החלטת המחוזי. בפסק הדין נקבע כי תכליתם של דמי הביטול הקבועים בצד זכות הביטול "משלבים בין רכיב הרתעת הצרכן מעסקאות פזיזות ובין פיצוי מסוים לעוסק לעניין ההוצאות המינהליות".
על החלטה זו ביקש עו"ד צמח לקיים דיון נוסף בהרכב מורחב. הבקשה התקבלה, התיק הועבר להרכב מורחב, אך התוצאה בתום פסק דין ארוך, בן 67 עמודים, נותרה זהה, והתביעה נדחתה.
כאמור, בית המשפט העליון קבע כי העוסק רשאי לגבות מהצרכן דמי ביטול נפרדים עבור כל כרטיס טיסה. את השאלה שבגללה כונס הדיון הנוסף, מה דינה של עסקה רגילה הכוללת מספר מרכיבים, החליטו השופטים בהרכב המורחב שלא להכריע.