במסגרת המבצע המיוחד של ערוץ 7 ו"קרן אחד לאחד" לגיוס תמיכה בלומדי התורה אנו מבקרים בישיבת הר עציון בגוש עציון.

כאחת הישיבות הגדולות והמובילות בציונות הדתית, הישיבה נושאת בגאון את הדגל של עיצוב הדורות הבאים שימשיכו את עולם התורה גם אל תוך חיי המעשה והשתלבות בפיתוחו החומרי והתרבותי של עם ישראל במדינת ישראל. לצד ערך ההשתלבות, עולם הישיבות הציוני דתי ממשיך להצמיח דור של תלמידי חכמים ששקועים כל כולם בלימוד התורה ובשיחה עם הרב משה ליכטנשטיין, מראשי ישיבת הר עציון, אנו שומעים על החשיבות של טיפוח וחיזוק לומדי התורה.

"לישיבה יש שני קהלי יעד מרכזיים", אומר הרב ליכטנשטיין, " קהל אחד זה כל אדם באשר הוא שצריך לבוא לישיבה כדי לקבל חינוך תורני משמעותי במשך כמה שנים לפני שהוא יוצא לעולם המעשה וקובע עיתים לתורה. לישיבה יש תפקיד שני - לגדל גדולי תורה, את נבחרת המחדשים והיוצרים של הדור הבא".

הרב ליכטנשטיין מביא את הגמרא במסכת מגילה שמגדירה את בית המדרש כ"בית שמגדלים בו תורה" ומבהיר שיש רק דרך אחת לעשות את זה וזה באמצעות "אנשים שמקדישים את עצמם ללימוד אינטנסיבי למשך רוב השנים". "אם נדבר באנלוגיה לעולם האקדמי", מסביר הרב ליכטנשטיין, " כל אחד צריך לעשות תואר ראשון בלימודים גבוהים, אבל אלו שנשארים לאורך ימים הם אלו שעושים את הדוקטורטים והם החוקרים והמחדשים של הדור הבא".

הרב ליכטנשטיין מבהיר שהחיזוק של לומדי התורה הוא הרבה מעבר לתמיכה כלכלית והענקת סיוע למי שצריך: "התמיכה החשובה היא לא רק בשביל לסגור את החודש, אלא חשובה גם לנותן. אדם שתומך בתלמוד תורה לא רק מאפשר את הלימוד אלא זה גם סימן שהוא מושקע בזה וזה חשוב לו, ושבסולם העדיפויות שלו זה נמצא במקום מספיק חשוב".

"בסופו של דבר, כולנו מוגבלים במשאבים", אומר הרב ליכטנשטיין, "המקום שבו אנחנו שמים את המשאבים מעיד מה סולם העדיפויות שלנו. כשהיה המשבר הכלכלי של ארה"ב ברוך ה' הישיבה המשיכה לקבל מבוגריה תמיכה, ואני אמרתי שזה אות כבוד כי זה מראה שמבחינתם תמיכה בתלמוד תורה אינה מותרות אלא צורך בסיסי וצרכים בסיסיים גם בעת משבר לא מוותרים".

כשאנו שואלים את הרב משה ליכטנשטיין, בנו של הרב אהרן ליכטנשטיין זצ"ל, על הגישה של אביו לעניין, הוא מבקש שלא לדבר בשמו, אלא להדגיש את רוח הישיבה לאורו. "הישיבה ככלל, בהשראתו ובהנהגתו של אבא, רואה בחיוב את עולם העשייה", אומר הרב ליכטנשטיין ומדגיש כי הישיבה מצפה שגם האברכים והרבנים יהיו קשובים לעולם שבחוץ, מתוך היכרות אמיתית.

"בשביל להגדיל תורה ולהאדירה צריך גם אנשים שהם מומחים לדבר, את אותם אחוזים ששהו פה ובאמת יגדילו תורה", מדגיש הרב ליכטנשטיין ומוסיף, "אני חושב שיש ערך רב שגם מי שנשאר להמשיך את לימודיו ייחשף בשלב זה או אחר, בצורה כזו או אחרת, גם לעולם של החכמה הכללית. כל אחד יחליט מה מתאים לו ובאיזו דרך, אבל חשיפה לחכמה כללית אינה אומרת נטישת בית המדרש. יש ודאי אחוז מסוים שחייב להישאר ולהיות המורים והמחדשים של הדור הבא. אבא עשה דוקטורט בספרות אנגלית וחזר לבית המדרש, הדברים לא סתרו אלא אדרבה הפרו אחד את השני".

הצטרפו למבצע התמיכה בלימוד התורה - לחצו כאן