מעצר, אילוסטרציה
מעצר, אילוסטרציהצילום: אייסטוק

ארבעה נערים, שניים מהם קטינים, הגישו תביעה על סך 120 אלף שקלים נגד משטרת ישראל, לאחר שנעצרו כשהיו בדרכם להפגנה מול ביתו של אלוף פיקוד המרכז רוני נומה בעיר רמת גן.

הנערים הגיעו למחות בעקבות צווי הגבלה מנהליים שהוציא נגדם האלוף. הצו המנהלי מטיל בלא משפט מגבלות קשות על חירות האדם כגון מעצר בית, הגבלות על חופש התנועה וההתקשרות. זאת, בלא שתימסר למקבל הצו הסיבה וההסתמכות בנתינת הצווים היא על בסיס חומרים חסויים בלבד.

בצווים שקיבלו הנערים נאסר עליהם, בין השאר, לשהות ברחבי יהודה ושומרון. העילות בגינן תובעים הנערים את המדינה הן עיכובים וחיפושים בכליהם ועל גופם ברחוב ללא עילה מוצדקת, מעצרי שווא שכללו המתנות ממושכות בתא קטן או על ספסל למשך הלילה כשהם אזוקים בידיהם ורגליהם, חיפושים בעירום ללא הסכמתם, כשאחד מהנערים אוים כי יופשט בכוח באם יסרב.

כמו כן, הנערים טוענים כי השוטרים פעלו נגד באלימות, שהתבטאה בין היתר במכות לבטנו של אחד מהנערים בעודו אזוק בתחנת המשטרה, אי מתן מזון ושתייה ושיחת שב"כ כפויה. הארבעה שוחררו ביומיים שלאחר ערב המעצר.

בכתב התביעה נאמר כי "המעצרים כולם השיגו כך נראה את עיקר תכליתם (הלא חוקית ולא הוגנת) למנוע מבעד התובעים לבטא מחאה הוגנת מול בית האלוף, ובתוך בכך בוצעו סדרה של מעצרי שווא שזכו לתגובה הולמת של בתי המשפט ועוולות משנה רבות שחלקן עולות כדי התעללות ופגיעה לא סבירה בכבוד האדם ובפרט בקטינים".

כל אחד מהתובעים דרש פיצוי של 30 אלף ש"ח בגין האמור בכתב התביעה וסך הכל עומדת התביעה על סך 120 אלף ש"ח ושכר טרחת עורך דין.

עו"ד מנשה יאדו מארגון 'חוננו', שייצג את התובעים בתיק, אמר כי "מדינת ישראל לא אמורה לפעול כרפובליקת בננות, כך שמי שמפגין מול בית של מפקד צבאי בכיר – ייעצר, במיוחד אם אין עילה כלשהי בדין לעצור אותו. זה מה שהיה כאן, ואגב כך בוצעו עוולות רבות נגד הקטינים תוך דריסת החוק וניצול ציני של סמכויות שיטוריות".

ממשטרת ישראל נמסר: ''כתב התביעה טרם הומצא למשטרה. לכשיתקבל אנו נלמד אותו ונשיב לו באמצעות הפרקליטות כמקובל. יחד עם זאת נציין כי הפרטים המופיעים בפנייתכם אינם מציגים את התמונה המלאה והמדויקת של השתלשלות אירוע זה''.