לא מעט ענייני ירושלים מתנקזים ליממה האחרונה. על כולם שוחחנו ביומן ערוץ 7 עם השר לענייני מורשת וירושלים, זאב אלקין.
האירוע הראשון הוא מעבר גבעת התחמושת מניהול משפחות הנופלים לידי המדינה לאחר תהליך פרוצדוראלי וארוך. אתמול דיווח סגן נשיא ארה"ב כי נשיאו בוחן את המועד הראוי ונכון להעברת השגרירות מתל אביב לירושלים, אתמול גם עבר חוק יסוד ירושלים בוועדת חוקה של הכנסת ואתמול גם התקיים כנס משפטי סביב מעמדה של ירושלים במשפט הבינלאומי.
על מעבר גבעת התחמושת לניהול המדינה, אומר השר אלקין כי בעיניו מבור באירוע היסטורי שאך סמלי שהוא מתרחש ביום כ"ט בנובמבר, היום בו היינו מנושלים מירושלים, ודווקא בו מתקיים אירוע המסמל את איחודה של ירושלים מחדש.
באשר לשאלה מדוע האירוע לא התרחש עד כה, אומר השר כי אכן מדובר בטענה נכונה, וכי עם כניסתו לתפקיד הבין את חשיבות העניין על מנת להעביר את המסר לדורות הבאים, "המקום היה מנוהל על ידי עמותה פרטית של משפחות הנופלים שהתקשו והמקום היה על סף פירוק. היה לי ברור שאסור לתת לזה לקרות והמדינה צריכה לקחת אחריות. ביום ירושלים האחרון עבר החוק שהפך את המקום לתאגיד ואנחנו מופקדים על ניהול התאגיד. היה חשוב להשאיר את אותם אנשים שניהלו אותו להמשיך בתפקידם. המקום בתנופה ונפתח בו מוזיאון מרתק על קרבות ששת הימים ואנחנו רוצים לקחת את הדבר הלאה ולהקים שם מרכז להנצחת המורשת הזו, כולל ארכיון ומרכז מחקרי".
"זה לא רק צדק עם הנופלים. בשיח הישראלי חלק מאיתנו התחילו להתבייש בתוצאות המלחמה הזו וחלקינו רוצים לוותר על תוצאות המלחמה הזו, ולכן היה חשוב בתפיסת עולם שלי לומר שזו אחת המורשות החשובות ביותר של הציונות והמדינה, וצריך לשמר אותה, להיות גאים בה ולהנחיל אותה ואת הנס הגדול שהיה כאן לדורות הבאים".
כאמור, אתמול התקיים כנס אודות מעמדה של ירושלים בחוק הבינלאומי. "עצם הכנס הוא חידוש גדול. התרגלנו שאנחנו במגננה בזירה הבינלאומית ויש טענות שאנחנו לא יודעים להתמודד איתם. הגישה שלי אקטיביסטית. אני סבור שאפשר להתמודד בזירה הבינלאומית ולשנות דברים. כשראיתי שיש התקפה בינלאומית על מעמד ירושלים יזמתי עם משרד החוץ את התכנית להגנת ירושלים בזירה הבינלאומית. כבר כמה חודשים התכנית מתבצעת ויש בה בין השאר את הכנס שהיה אתמול. בתכנית הזו אנחנו מביאים משפיענים לירושלים. ירושלים מספרת את הסיפור שלה ולהגן על עצמה, אבל צריך להביא אליה משפיעי דעת קהל. אתמול הבאנו קבוצה בכירה מאורוגוואי שבה נשיא המדינה לשעבר, שר החוץ לשעבר, סנטורים וראשי ערים ובהם גם הבן של השגריר מאורוגוואי שהצביע בעד הקמת המדינה באו"ם לפני שבעים שנה. יש הרבה משלחות כאלה, מזמרי אירוויזיון ועד פוליטיקאים".
בין השאר כוללת התכנית כנסים בינלאומיים גדולים ו"הכנס של אתמול הוא דוגמא לכך. דנו במעמד המשפטי הבינלאומי של ירושלים. הבאנו בכירי משפט מהעולם שחולקים על התפיסה המיושנת שלפיה העולם אומר שאין לנו מעמד בירושלים ומדובר בשטח בינלאומי. ניתן להביא טיעונים טובים וחשובים מטובי החוקרים שמוכיחים שזו גישה משפטית לא נכונה. זה כנס ראשון מסוגו ובהמשך נפרסם את דברי הכנס כחוות דעת משפטית על זכותנו על ירושלים".
לדבריו חשוב להוכיח שניתן להיות משפטן בינלאומי מהארץ ומחו"ל, יהודי ולא יהודי שמכירים בזכויות הישראליות על ירושלים. בעתיד, אומר השר אלקין, בכוונת המשרד לקיים כנס על ההיסטוריה הארכיאולוגית של ירושלים בצל החלטות כמו החלטות אונסק"ו, כנס ראשי אגודות פרלמנטאריות מהעולם. עוד הוא מציין כי "ייסדנו את 'פרס מגן ירושלים' לאנשים שפועלים בעולם למען עמדה הבינלאומי של ירושלים, מעין משרד חוץ קטן שיגן על ירושלים".
באשר לדברי סגן נשיא ארה"ב ולפיהם הנשיא בוחן את העיתוי הנכון להעברת השגרירות, אומר השר אלקין כי "עצם זה שעדיין מדברים על זה יש לכך חשיבות גדולה", אך עם זאת הוא עצמו היה מצפה שסגן הנשיא יודיע איך ומתי תתבצע העברת השגרירות ולא רק יספר שבוחנים איך ומתי הדבר יקרה.
אלקין מזכיר כי מדובר בהבטחת בחירות של טראמפ לבוחריו שעל פי הידוע גם מפעילים עליו לחץ לא מבוטל ליישם את ההבטחה הזו.
עוד התייחס השר אלקין לחוק יסוד ירושלים שעבר בוועדת החוקה לקראת הצבעה שניה ושלישית, ועל פיו כל ויתור על ריבונות בירושלים יחייב הסכמה של 80 חברי כנסת. אלקין התבקש להתייחס לדבריו של חבר הכנסת מוסי רז ממרצ ולפיהם מדבור בחקיקה אנטי ציונית שכן הציונות הוגדרה כמימוש זכות ההגדרה העצמית של העם היהודי על פי משפט העמים, ובמציאות שבה האומות לא מכירות בירושלים המזרחית כחלק מירושלים הרי שהחוק אינו ציוני. כמו כן טוען רז כי בהחלטה זו ממשלת ישראל מוכיחה עד כמה היא רועדת מפחד, כלשונו, משלום, שכן בהחלטה היא מסנדלת כל ראש ממשלה עתידי מלחתום על הסכם שיכלול ויתורים בירושלים.
"אני מאוד שמח שמוסי רז מבין שאנחנו מנצחים", משיב אלקין. "מטרת החוק הזה היא להקשות, עד כמעט בלתי אפשרי, על מי שירצה לוותר על ירושלים או חלקים ממנה. זה בדיוק מה שרצינו ואני שמח שאנחנו מתקרבים לסיום עם אישור במליאת הכנסת".
"אנחנו לא רועדים מפחד מהשלום. אנחנו רועדים מפחד מהעובדה שיכול לבוא יום שבו השמאל יעלה לשלטון וירצה לוותר על ירושלים כמו שברק הציע וכך גם אולמרט וחיים רמון. זה לא איום ערטילאי. חשוב לבנות את ההגנות הללו באמצעות חקיקה. כמו שחוק משאל העם על הגולן הוריד את השיח על ירידה מהגולן מסדר היום, כך אני מקווה שהחוק יוריד מסדר היום שיח של ויתורים בירושלים".
באשר לחשש שמא החוק ייצר מחלוקות באשר להכללתן, כן או לא, של שכונות מסוימות בשטחה של ירושלים, אומר אלקין כי החוק נותן מענה גם לכך כאשר הוא כולל "כל השטח שהוא היום בשטח המוניציפאלי של ירושלים. גם אם מחר נרצה להפריד שכונות מסוימות ולהפוך אותן לשטח מוניציפאלי אחר בריבונות ישראל, המעמד של השטח לא ישתנה. אגב, עד החקיקה הזו מערב ירושלים לא היה מוגן בחוק יסוד וגם את זה שינינו ועכשיו כל חלקי ירושלים מוגנים. זו חומת ברזל שתגן מול דיבורים על חלוקת ירושלים".
