רצפת הפסיפס שנחשפה
רצפת הפסיפס שנחשפהצילום: רשות העתיקות

שרידים של מנזר וכנסיה בני 1500 שנה (התקופה הביזנטית) ובהם רצפת פסיפס צבעונית ופריטי שיש מיובאים, נחשפים בימים אלה בחפירות ארכיאולוגיות רחבות היקף של רשות העתיקות בבית שמש, בהן השתתפו עד כה יותר מ-1,000 בני נוער.

החפירות נערכות במסגרת הקמת שכונת רמת בית שמש בעיר, ביוזמת משרד הבינוי והשיכון ובאמצעות חברת CPM בניהולו של אנטולי סניידר.

לדברי בנימין סטורצ'ן, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות, "הופתענו מההשתמרות המעולה של הממצאים העתיקים, וכן מהעושר והפאר שהתגלו כאן. עושר זה עשוי להעיד על כך שהמבנה הגדול, אשר נראה כי שימש כמנזר, היה מוקד חשוב, ויתכן ששימש כאחד ממוקדי הצליינות הראשיים באזור שפלת יהודה".

הוא מוסיף כי "במהלך החפירה נחשפו לנגד עינינו שרידי קירות מאבן גזית יוקרתית ופריטים אדריכליים מרשימים. אלה הובאו לכאן במיוחד מטורקיה דרך הים, והועברו לאתר מקו החוף באמצעות עגלות. באחד החדרים גילינו רצפת פסיפס יפהפיה, המעוטרת בדגמים צבעוניים של ציפורים, עלים ורימונים".

עד כה, נחשף רק אחוז קטן מתכנית מבנה המנזר, אשר ננטש במאה ה-7 לספירה מסיבות שעדיין אינן ברורות.

מאז תחילת החפירה - בקיץ 2017, השתתפו בה יותר מאלף בני נוער ממסגרות שונות, בעיקר בתי ספר ומכינות קדם צבאיות.

לדברי הדס קייך בת ה-,16 תלמידת התיכון לחינוך סביבתי בשדה בוקר, "חיפשנו דרך להוזיל את העלויות של המסע לפולין והחלטנו להשתלב בעבודה בחפירות הארכיאולוגיות. לאט לאט נחשפו כאן ממצאים מרתקים, שחיברו אותי להיסטוריה".