כאב ראש
כאב ראשצילום: אייסטוק

מחקר שנערך באוניברסיטת קנת שבאנגליה מצא, כי חימום עדין של אוזן אחת לטמפרטורה של 42 מעלות וקירור האוזן השניה לטמפרטורה של 17 מעלות, מסייע במניעת מיגרנות.

במחקר השתתפו 81 מתנדבים, הסובלים ממיגרנות בתדירות הנעה בין 4 ל- 14 מקרים מדי חודש. החוקרים חילקו את המתנדבים לשתי קבוצות כמעט זהות בגודלן. קבוצה אחת קבלה אוזניות מיוחדות, המחוברות למנגנון חימום וקירור קטן, המופעל ידנית על ידי מתג פשוט.

האוזניות הזרימו גלי חום לתעלת האוזן של אוזן אחת וגלי קור לתעלת האוזן של האוזן השניה. גלי החום והקור גרמו להפעלה של איבר שיווי המשקל המצוי בסמוך לאוזן הפנימית. איבר זה משפיע על פעילות גזע המוח, שהוא האזור במוח הקשור להיווצרותן של מיגרנות. טכניקת טיפול חדשנית זו קרויה Caloric Vestibulr Stimulation (CVS). קבוצת הנבדקים אשר טופלה בטכניקת טיפול זו היוותה את קבוצת הניסוי.

הקבוצה השניה קבלה אוזניות ומנגנון הנראים זהים לאלה של קבוצת הניסוי, אך למעשה הם לא הזרימו גלי חום או קור ולא גרמו להשפעה ממשית כלשהי. קבוצה זו היוותה את קבוצת הביקורת. שתי הקבוצות נתבקשו להפעיל את האוזניות במשך 20 דקות מדי יום במשך תקופה של שלושה חודשים.

תוצאות הניסוי היו דרמטיות. הנבדקים בקבוצת הניסוי דיווחו על ירידה של כ- 50% במספר מקרי המיגרנה שהם חוו בחודש. מתדירות ממוצעת של 7.7 מקרים של מיגרנה מדי חודש, התדירות הממוצעת ירדה ל- 3.8 מקרים בלבד של מיגרנה בחודש. כלומר, מספר מקרי המיגרנה שחברי הקבוצה סבלו מהם מדי חודש פחת ב- 3.9 מקרים. זאת, בהשוואה לקבוצת הנבדקים השניה, קבוצת הביקורת, אשר חבריה דיווחו על ירידה קטנה הרבה יותר. מספר מקרי המיגרנה שחברי קבוצת הביקורת סבלו מהם מדי חודש פחת ב- 1.1 מקרים בלבד. מתדירות ממוצעת של 6.9 מקרים של מיגרנה בחודש, התדירות הממוצעת ירדה ל- 5.8 מקרים של מיגרנה בחודש.

פרופ' נתן גדות, מנהל המערך הנוירולוגי במרכז הרפואי מעייני הישועה, מסביר את המשמעות של ממצאי המחקר. לדבריו, "מדובר במחקר ראשון מסוגו, אשר בדק את השפעת השימוש בגירוי טרמי (גירוי באמצעות גלי חום וקור) של איבר שיווי המשקל באוזן הפנימית, על תסמיני המיגרנה. הבסיס התיאורטי לשיטת טיפול חדשנית זו קיים ומבוסס על הידע כי קיימים קשרים עצביים בין איבר שיווי המשקל באוזן הפנימית לבין איזורים בגזע המוח המעורבים בהיווצרות המיגרנה. המחקר נערך ב- 5 מרכזים רפואיים ידועים באנגליה ובארה"ב.

מדובר בשיטת טיפול בטוחה, נוחה יחסית ואשר אינה כרוכה בתופעות לוואי חמורות. מדובר במחקר ראשוני ערוך היטב ויש צורך לערוך מחקרי המשך נוספים בנושא".

כ-12% מאוכלוסיית העולם סובלים ממקרים חוזרים ונשנים של מיגרנה, המקשים עליהם לתפקד כרגיל בזמנים שבהם מופיעים הכאבים. עד כה לא נמצא טיפול מניעתי, המספק הקלה מלאה מהסימפטומים. המחקר הנוכחי הוא הראשון המצביע על אפשרות ממשית להפחתה משמעותית של מספר מקרי המיגרנה ואף פותח דלת לאפשרות עתידית של מניעת התופעה.