בטיחות
בטיחותצילום: יח"צ

הם נעים בין פסי יצור, מלגזות, משאיות ועוד גורמים שונים אשר ללא השגחה והדרכה עלולים להוות סכנה מוחשית. ממונה בטיחות אשר נמצא בתחומי המפעל יאתר מפגעי בטיחות שונים, יוודא שכל עובד מכיר את הנהלים והחוקים ופועל על פיהם, יקפיד לדווח על כל מפגע ובמקרים חריגים יעצור את מהלך העבודה אם ישנו חשש אמתי לפגיעה בחיי אדם.

בטיחות מעל הכול

כל מפעל בארץ מחויב להעסיק ממונה בטיחות בעבודה שידאג לקיום כל תקנות העבודה אשר נוגעות לאותו מפעל. לדוגמא במעל אשר עושה שימוש במלגזות יש לוודא שכל הנהגים מכירים את הכלי, לובשים את כל אמצעי הבטיחות ועוברים ריענון אחת לתקופה מסוימת. ממונה הבטיחות יקפיד שהדברים יקרו ובכך יתרום לעליה בבטיחות של העובדים במפעל.

עובדים רבים נוטים לזלזל בכללי הבטיחות וכתוצאה מכך מתרחשות תאונות מסוכנות. לכל כלל בעבודה ישנה סיבה וגם אם זה לעיתים נראה מגוחך רק שירה על הכללים תמנע או לפחות תפחית מאוד את התאונות. במקרים שבהן מתרחשת תאונה הממונה יהיה זה שיחקור את נסיבות התאונה, יביא ממצאים וינקוט בפעולות שימנעו את התאונה הבאה.

יעוץ מפי מומחה

כאשר אנחנו לא מבינים במשהו אז אנחנו פונים למי שמבין בעניין. כך גם בנושא הבטיחות. יועץ בטיחות בעבודה הוא אדם אשר עבר הכשרה. תפקידו ליידע את העובדים בתקנות השונות, לדאוג להם לריענון ולהקפיד שכולם מבינים את החשיבות של הכללים. כאשר עובד לא מקפיד על הכללים הסכנה להתרחשות תאונה היא גבוהה. האחריות אשר מוטלת על יועץ הבטיחות חשובה מאוד ולמעשה בכל מפעל יש אדם אחד שזהו תפקידו.

אין תפקיד פחות מיותר מאשר יועץ בטיחות שיחזיק את המפעל במצב בטוח 24/7 ויאתר כל מפגע פוטנציאלי. כל אחד זקוק מידי פעם לריענון של הכללים, וישנם מקצועות שזה אפילו חובה להגיע לריענון אחת לכמה זמן. מיש שעובד בגובה למשל חייב לזכור כל העת את הכללים הבסיסיים. טעות אחת קטנה עלולה להסתיים בנפילה ופגיעה חמורה. שמירה על הכללים היא הדרך היחידה להימנע מכך.

בטיחות
בטיחותצילום: יח"צ

בטיחות באש

שריפות עלולות להתלקח מסיבות שונות. זה לא חייב להיות רק גפרורו או בדל סיגריה שהושאר בפח אשפה (למרות שגם זה קורה). שריפה יכלוה להתרחש כתוצאה מחום רב, חומרים כימיים, דליפות שונות ועוד גורמי אשר תלויים במהות המפעל. לצורך כך יש לעבור הדרכת בטיחות אש. בהדרכה מסוג זה לומדים את התנאים השונים אשר עלולים להביא להתפרצותה של דלקה, כיצד להימנע ממצבים כאלו, כללי בטיחות בסיסיים בהתמודדות עם שרפה שכבר פרצה, טיפול בנפגעים ועוד.

במפעלים מסוימים חייבים כלל העובדים לעבור השתלמות בבטיחות אש. אפילו הפקידה במשרד אמורה לדעת את הדברים הללו. מי שאחראי על הדרכת העובדים הוא אדם מוסמך שיודע איך להעביר את החומר ולוודא שכולם הבינו. אנשים שלא עברו הדרכה כזו לא אמורים להתעסק בעבודות שונות שכרוכות בסכנה מאש. האלמנטים שנלמדים בקורס בטיחות אש הם:

  • מעבר על מושגי יסוד בבטיחות אש ושיטות כיבוי שונות.
  • מהות האש – רמת הסכנה הנשקפת ממנה ועוד.
  • מוקדי סיכון עיקריים לפריצת אש במפעל.
  • סוגי דליקות והתנהלות במקרה שריפה.
  • שימוש נכון ויעיל : מערכות גילוי אש ועשן, עמדות כיבוי, מטפים, ואלמנטים נוספים שמסייעים לכיבוי האש.
  • נקיטת אמצעי זהירות בחשמל.
  • דרכי מילוט והתנהגות בשעת חרום במפעל.

בטיחות לעד היא חברת אשר מספקת שירות של ממונה בטיחות, יועצים, שיפור תהליכי עבודה והדרכות. מומלץ לפנות ולקבל מידע נוסף בנושא.

הכתבה נכתבה בעזרת חברת אוצר מילים המספקת שירותי כתיבת תוכן לעסקים וחברות.