רבים מאיתנו מכירים את המילה הזו – תשלומים. בין אם מדובר על מתנת סוף שנה לגננת, מעטפה משותפת לחברה שהתחתנה, ערב "על האש" או תשלום לוועד בית, חלק נכבד מהיום-יום שלנו עסוק בהתקזזות או בהחזרת כסף שאנחנו חייבים לאנשים ששילמו עלינו.
"קרו כבר כמה פעמים שאני נאלצתי להזכיר לחברות שלי או לאחים שלי שכבר הספיקו לשכוח שקנינו יחד מתנה, ואני זו ששילמתי", אומרת רעות, תושבת השומרון, "לכן היו פעמים שכמעט וויתרנו על לקנות כזו מתנה רק כי פחדתי לצאת שוב הפרייארית. בחישוב גס, חייבים לי כמעט 1500 שקלים".
אלעד קורן מפתח תקווה מספר כי "לקראת סוף שנת הלימודים האחרונה ביקשנו מהורים להשתתף במימון המתנה למורה של הבן שלי בכיתה ג', ואכן רוב ההורים העבירו את הכסף, אך היו מספר הורים שהייתי פשוט צריך לרדוף אחריהם. לא תמיד זה נעים לרדוף ולנדנד כמה פעמים, ופשוט ספגתי את התשלום שלהם בעצמי".
אלעד מכיר התופעה של ההתקזזויות הכספיות ואיסוף הכסף מקבוצות גם במקרים נוספים, "גם עם הבן שלי בכיתה י"א, שאצלו בישיבה הם מארגנים הרבה פעמים ערבי 'על האש' לשכבה ותמיד יהיה הבחור שיתנדב לשלם על כולם, גם אם אוספים כסף לפני, תמיד יהיו כאלה שיגידו שאין להם כרגע ויבקשו לשלם אחר כך. זה יוצר מצב מעוות בו פשוט לא משלמים".
"לפני מספר שנים הבנו בדיוק את הבעיה הזו, של איסוף הכסף ואי עמידה בהחזרת תשלומים והחלטנו להשתמש בטכנולוגיה על מנת לפתור אותה", אומר אודי ליברמן, ממפתחי אפליקציית התשלומים פייבוקס (PAYBOX).
מאות אלפי ישראלים כבר הבינו את היתרון שבשימוש באפליקציה שחוסכת את המרדף הבלתי פוסק אחרי אנשים ששילמת עליהם ואמרו שיחזירו לך. הרבה יותר קל היום להחזיר כסף על אירוע משותף או מתנה שקנית יחד עם חברים.
ישנן מספר אפליקציות שעוסקות באיסוף כסף, פייבוקס היא המוכרת והנפוצה שבהן. היא יצאה לשוק לפני כשלוש שנים ומאז כאמור הצליחה לסחוף אחריה מאות אלפי ישראלים שביקשו חיים נוחים יותר.
"מאז שנחשפתי לפיתרון שמציעה פייבוקס כל עניין איסוף הכסף נהיה משמעותית קל יותר", אומרת רעות. "לפני שבועיים חגגנו לאמא שלי יום הולדת 60, ויחד עם האחים שלי קנינו לה מתנה מכובדת. הצעתי להם שיחזירו כסף דרך האפליקציה ותוך שעה שלושתם העבירו. הייתי בהלם כמה קל זה היום".
אלעד קורן מספר על החוויה של הבן שלו מהשימוש בטכנולוגיה הזו: "אחד החברים בישיבה שלו הכיר לשכבה את פייבוקס ובסוף השבוע האחרון כשהם ארגנו על האש למדריך שלהם שעזב, הם פשוט שלחו לינק בקבוצת הווטסאפ של השכבה וככה היו יכולים לעקוב אחרי מי לא שילם וכמה כסף כבר עבר. ברגע שהם שלחו, רוב השכבה כבר שילמה. הוא התקשר לשאול אותי אם אני מכיר את האפליקציה ואמרתי שבוודאי שכן ואפילו השתמשתי כמה פעמים. הוא אפילו קצת כעס עלי שלא סיפרתי לו עליה", אלעד צוחק.
"אחת האופציות שהעלינו לקראת השנה הבאה בכדי להקל על ההורים היא העברת תשלומים נלווים במשך השנה דרך אחת האפליקציות שמאפשרות את התשלום הדיגיטלי" אומר אוהד וייס, מנהל פיתוח ברשת מוסדות חינוך במגזר הדתי-לאומי. "ההתלבטות היחידה היא האם לעשות את זה לפי שכבות או לכל כיתה בפני עצמה, אבל אין ספק שמעבר לתשלום החודשי הקבוע תמיד יש תשלומים שצריכים לקחת בחשבון שייאספו במהלך שנת הלימודים ואנחנו רוצים להקל ולפשט, גם בשביל ההורים, אבל גם בשבילנו".
האפליקציות הן חלק בלתי נפרד מחיינו. לניווט בנהיגה יש לנו את WAZE, לצ'אט בטלפון יש את ווטסאפ, לסדרות יש את NETFLIX ולחניה את פנגו. מפתחי אפליקציית פייבוקס בטוחים שבכל מה שקשור לתשלומים, לכל ישראלי היא חייבת להיות בטלפון.
"הראש היהודי עובד 24 שעות ביממה. הוא כל הזמן מנסה לייצר פתרונות והמצאות חדשות", אומר אודי ליברמן, "העולם מסתכל עלינו בתור אומת הסטרט-אפ הגדולה, ומספיק להסתכל באקזיטים האחרונים כדי להבין כמה אנחנו טובים במה שאנחנו עושים. הרעיון של פייבוקס עלה רק בגלל שהראש שלנו כל הזמן חושב קדימה. יש בעיה? בואו נמצא לה פיתרון. בסך הכל העולם מתקדם קדימה, הוא לא עוצר ורק מחפש להשתכלל ולהתפתח".
הנוחות שהאפליקציות האלו מאפשרות יוצרות אפשרויות רבות למי שמחפש לאסוף כסף, אבל לא רק. "אפילו גבאי בית כנסת, מארגני הקידושים השבועיים והחבר'ה שנוסעים יחד לסקי יכולים להיעזר באפליקציה הזו, האפשרויות הן אינסופיות", אומר ליברמן.
"יבוא יום שכבר לא נצטרך לאסוף כסף בצורה פיזית, בעצם, היום הזה כבר פה, וכולם צריכים לדעת שהוא פה", מסכם אלעד קורן.
להורדת האפלקצייה לחצו כאן