דנון וניקי היילי בעצרת האו"ם
דנון וניקי היילי בעצרת האו"םצילום: שחר עזרן

נציב זכויות האדם של האו"ם, זאיד ראאד אל-חוסיין, החליט לדחות למועד בלתי ידוע את פרסום "הרשימה השחורה" של חברות ישראליות ובינלאומיות הפועלות בהתנחלויות.

דחיית פרסום הרשימה מגיעה אחרי לחצים כבדים שהפעילו ארה"ב וישראל על הנציב בסיוע של דיפלומטים ממדינות נוספות.

עם זאת, במסמך שפרסם היום (רביעי) הנציב מופיעות 206 חברות ישראליות ובינלאומיות הפועלות ביהודה ושומרון או מנהלות קשרים עם עסקים הפועלים באזור.

בחודשים האחרונים יצרה הנציבות לזכויות אדם קשר עם 64 חברות מתוך 206 החברות.

מי שהובילו את המאבק היו השגריר הישראלי באו"ם דני דנון והשגרירה האמריקנית לארגון ניקי היילי.

דנון הגיב על פרסום המסמך של מועצת זכויות האדום ואמר כי "דווקא ביום בו באו"ם מציינים את יום השואה הבינלאומי בוחרת המועצה לפרסם רישומים של חברות הפועלות בישראל- זהו כתם שלא יימחה מהיסטורית האו"ם ובושה לדיראון עולם".

"נמשיך לפעול בכל האמצעים עם בנות בריתנו ברחבי העולם כדי להמשיך ולמנוע את פרסום הרשימה המבישה הזו", אמר דנון.

נזכיר כי היילי אף העבירה מסרים בערוצים דיפלומטיים לבכירים בארגון, כי אם תפורסם הרשימה שגובשה על ידי מועצת זכויות האדם - ארה"ב תפחית את התמיכה שהיא מעניקה למועצה עד כדי אפס - ואולי אף תעזוב באופן הפגנתי את הגוף.

המשלחת הישראלית באו"ם, שעוקבת מקרוב אחרי הניסיונות החוזרים ונשנים של המועצה לפרסם רשימה כזו, ממתינים לראות כיצד יגיבו ראשיה לאיום האמריקני שהוצב בפניהם.

לפני חודשים אחדים אמרה הת'ר נאוארט, דוברת מטעם מחלקת המדינה כי "ארה"ב התנגדה לפרסום הרשימה מהרגע שבו גובשה ונלחמה נגד פרסומה מספר פעמים. החלטות מסוג זה לא עוזרות לקדם את הפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני".

נזכיר כי בעבר פורסמו שמותיהן של חלק מהחברות שהיו אמורות להיכנס לרשימה השחורה ובהן: אהבה, דור־אלון, אמישראגז, מאפיות אנג'ל, אריסון השקעות, אשדר, כלל תעשיות, קפה קפה, סלקום, דניה סיבוס, אלקטרה, HP, הוט, תעשייה אווירית, מטריקס מערכות, מוטורולה, נשר, פרטנר, פז, רמי לוי, רימקס, שיכון בינוי, שופרסל, סונול, תרימה בנק הפועלים, בנק לאומי, בזק ובזק בינלאומי, קוקה־קולה, אפריקה־ישראל, טבע, IDB, אגד, מקורות, נטפים ואלביט מערכות.