
רשות המסים פרסמה היום (שני) חוזר מקצועי, העוסק בנושא אופן המיסוי שלפעילות ב"מטבעות וירטואליים" (אמצעי תשלום מבוזר), כמו הביטקוין ודומיו.
על פי עמדתה של רשות המסים, אשר באה לידי ביטוי כבר בעבר, ה"מטבעות הוירטואליים" הם נכס ולא מטבע לעניין חוקי המס. החוזר הסופי מאפיין את החבות במע"מ בהתאם לאופי הפעילות ב"מטבעות וירטואליים".
החוזר מפרט את עמדת הרשות באשר למיסוי הפעילות באמצעי תשלום מבוזר והוא מביא לידי ביטוי מספר היבטים מבחינת דיני המס:
לצרכי מס הכנסה - בהתאם לחוזר, אמצעי תשלום מבוזר הינו נכס, ולכן מי שפעילותו כאמור איננה מגעת לכדי עסק הרי שבגין עליית הערך בלבד, בעת מכירתו, ישולם מס רווח הון ומי שפעילותו בתחום מגעת לכדי עסק (מסחר באמצעי תשלום מבוזר ו/או כרייה של אמצעי כאמור) ישלם על כך מס כמו בכל פעילות עסקית.
לצרכי מע"מ - החוזר מבהיר כי אמצעי תשלום מבוזר הינו נכס בלתי מוחשי, ולכן מי שפעילותו בתחום היא לצרכי השקעה בלבד, שאינה מגעת לכדי עסק, הרי שאינו חייב במע"מ; עוסק שתקבוליו מתקבלים באמצעי תשלום מבוזר, ישולם מע"מ בהתאם לפעילותו העסקית, ללא קשר לאופן התקבול כך שככלל, במימושו לא ישולם מע"מ; מי שפעילותו באמצעי תשלום מבוזר מגעת לכדי עסק, (ממסחר כאמור), הרי שיסווג כמוסד כספי; ומי שפעילותו היא כרייה, הרי יסווג כעוסק לצרכי מע"מ.
עו"ד גילעד בן-עמי, מומחה למיסוי ממשרד ירון-אלדר-פלר-שורץ ושות', אומר כי "חלק מהכשלים בתפיסת הרשות תוקנו בחוזר הסופי, אם כי חלק מהאמירות בחוזר גורפות ולא לוקחות בחשבון מאפיינים פרטניים. בהיבט של מס הכנסה, בטיוטה עמדת הרשות הייתה שפעילות הכרייה תיבחן האם היא פירותית או הונית, בהתאם למאפייני הנישום ומבחני הפסיקה. בחוזר כעת נקבע באופן גורף שפעילות כרייה תיחשב כהכנסות מעסק (פירותי).
לדעתי, הפגיעה היא לא מידתית. העמדה שבטיוטה הרבה יותר נכונה, כיון שהמשאבים הנדרשים לפעילות כרייה בתדירות נמוכה הם לא רבים, ולכן אין הצדקה לסווג פעילות זו אוטומטית כהכנסה עסקית.
לגבי מע"מ, הרשות מגדירה כעת את המטבעות הקריפטוגרפיים כאמצעי תשלום מבוזר. על פי החוזר, אין חבות במע"מ כאשר הפעילות של מכירת ביטקוין אינה בעלת מאפיינים עסקיים. לעניין מע"מ, אני מקבל את הגישה שכל עוד לא מדובר בפעילות עסקית אין חבות במע"מ. וזה מתיישב עם ההיגיון הכלכלי, שבעצם הביטקוין הוא רק אמצעי תשלום, ולא נוצר ערך מוסף בעצם העברה שלו לרוכש".