חשבון נפש
חשבון נפשצילום: רויטרס

במאמר שפרסם ביומון 'אל חיאת' עורך העיתונאי הלבנוני כרם אל-חלו חשבון נפש כלל ערבי במלאת מאה שנים להצהרת בלפור וקורא לאחיו הערבים להתבונן על הישגיה של ישראל מול כשלונות האומה הערבית במשך אותו פרק זמן.

העיתונאי קובע כי עליונותה של ישראל בתחומי המדע, הכלכלה, החברה והפוליטיקה היא מקור כוחה, כמו גם מקור כישלונם של הערבים בהתמודדותם מולה.

במאמרו, שקטעים ממנו, תורגמו ופורסמו בידי חוקרי ממר"י, נכתב כי "מאה שנה לאחר הצהרת בלפור... לא הצליחו הערבים לבנות מדינה של ידע, של צדק ובעלת יכולת כלכלית, חברתית ואנושית להתמודדות עם הציונות. מאה שנים בוזבזו מכל הבחינות, במהלכן התמודדו הערבים מול ישראל כשהתשתית התרבותית שלהם נתונה במשבר בתחומי הידע, הפוליטיקה, הכלכלה, החברה וההגות. עפ"י דו"ח האו"ם בנושא הידע בעולם הערבי לשנת 2014, חרף קיומן של 500 אוניברסיטאות ערביות, הכוללות תשעה מיליון סטודנטים ו-220 אלף מרצים, ההשכלה הגבוהה בעולם הערבי לוקה בדלות רבה בתחום המחקר המדעי, באי הסתגלות לתרבות הדיגיטלית ובאי התאמה לתרבות המדעית וההומנית האוניברסלית.

ההוצאה על מחקר המדעי זניחה ביותר. אפילו במצרים, המדינה הערבית, שההתעוררות התרבותית בה היא המושרשת ביותר, רק 0.43% מהתוצר הלאומי מוקצה למחקר מדעי לעומת 4.04% בדרום קוריאה ו-3.39% ביפן. לכן, מדענים ותפוקת מחקר הם דבר נדיר בעולם הערבי, והמחקרים שמתפרסמים בו מהווים רק 0.8% מהממוצע העולמי. מספר הפטנטים שרשמו הערבים בחצי המאה שעברה לא עולה על זה שרשמה מלזיה לבדה.

אין ולו אוניברסיטה ערבית אחת בדירוג 500 האוניברסיטאות הטובות בעולם, ואילו ישראל עולה על הערבים בשיעור אסטרונומי בתחום ההמצאות ובייצוא טכנולוגיה עילית. ישראל ביטלה לחלוטין את הבערות בקרב אזרחיה, בעוד בקרב הערבים 23% הם עדיין אנאלפביתים.

הערבים לא הצליחו בחלוף מאה שנות סכסוך עם הציונות לבנות מדינה של חוק וצדק. דוח השקיפות הבינ"ל לשנת 2017 הראה כי שש מבין עשר המדינות המושחתות ביותר בעולם הן ערביות. מדינות כמו מצרים ותוניסיה ניצבות במקום ה-108 בדירוג השחיתות ולבנון במקום ה-136, בעוד ישראל נמצאת במקום ה-33, דבר המציב אותה יחד עם המדינות המפותחות.

הערבים גם לא הצליחו לבנות 'אומה', 'מולדת' או 'חברה' כדברי קונסטנטין זוריק. הפיצול השבטי עדיין מרחיק אותם מהשגת אחדות פן-ערבית. הם גם לא הצליחו להקים מדינה של צדק כלכלי, שכן הפערים המעמדיים בקרבם גבוהים ביותר והאבטלה, בפרט בקרב צעירים מגיעה לשיאים של 35.7% במצרים, 32.1% בעיראק ו-45.3% במאוריטניה.

ההתנגדות של הערבים לישראל צריכה להתחיל מכך שהם יקראו את המספרים והעובדות הללו. שכן, הם אמנם לא חסכו בדם, במסירת הנפש או בקורבנות בנפש, אך הם התרשלו בתחומי המדע, הכלכלה, החברה והפוליטיקה, שהם מקור כוחה של ישראל כמו גם מקור כישלונותינו בהתמודדות עמה".