מילואימניקים שהתגייסו. ארכיון
מילואימניקים שהתגייסו. ארכיוןפלאש 90

ועדת החוץ והביטחון בראשות ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) אישרה היום (שלישי), פה אחד, לקריאות שניה ושלישית את ביטול המס המוטל על התגמול המיוחד הניתן למשרתי המילואים.

כזכור, מעבר לתגמול הניתן לחייל מילואים על מנת ששכרו לא ייפגע, נחקקו שני סוגי תגמולים המוענקים לחיילי מילואים ששירתו תקופות ממושכות – התגמול הנוסף, הניתן לחייל מילואים אשר ביצע עשרה ימי מילואים ומעלה בשנה, והתגמול המיוחד, הניתן למי ששירתו 32 ימי מילואים ומעלה בשנה, ולקבוצות נוספות המוגדרות בפקודות הצבא.

הדיון היום עסק גם בהצעת חוק נוספת - הצעת חוק שירות המילואים (תיקון – הפחתת שיעור המס שחל על תגמולים למשרתי מילואים), התשע"ז-2017, שיזם ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), אשר מציעה להפחית את שיעור המס על שני התגמולים מ-25% ל-10%.

עלי בינג מאגף התקציבים במשרד האוצר הביע התנגדות לשינוי גובה המס על התגמול הנוסף, "ההצעה הממשלתית היא ביטול כל המס על התגמול המיוחד, למי ששירת מעל 32 ימים. ועדת השרים לחקיקה דנה בצעת החוק הפרטית המצורפת, וקבעה שהיא תצורף לממשלתית ותוכפף אליה. התגמול המיוחד ניתן לאוכלוסייה הרבה יותר מצומצמת, שעושה שירות מילואים הרבה יותר משמעותי. משרדי הממשלה החליטו להתמקד באוכלוסייה התורמת יותר, ולא באוכלוסייה הרחבה יותר הנכללת בתגמול הנוסף".

לשאלת חברי הוועדה על עלויות שתי הצעות החוק השיב בינג כי הצעת החוק הממשלתית משמעותה אובדן הכנסות ממיסים בסך של כ-7.5 מיליון ש"ח בשנה, והצעת החוק פרטית משמעותה אובדן הכנסות ממיסים של כ-50 מיליון ש"ח בשנה.

ח"כ פורר אמר בתגובה, "אני נצמד להסכמות שנקבעו בוועדת השרים לחקיקה, אבל מבקש מהאוצר לשקול את הדברים ולגלות גמישות מסוימת. בדיונים בוועדת הכספים האוצר מגלה גמישות גם בסכומים גדולים בהרבה מאשר הפער שיש פה. אני גם לא ביקשתי לבטל לחלוטין את המס, אלא להוריד ל10% מתוך ההיגיון שרוב אנשי המילואים הם צעירים שאולי הם סטודנטים, לא עובדים או בתחילת דרכם המקצועית, והשכר שלהם כלל לא מגיע למדרגת המס השולית של 25%, אז לא יעלה על הדעת שבגין מילואים ישלמו יותר ממס מאשר במשכורתם".

אבי סייג, יו"ר העמותה למען משרתי המילואים הוסיף, "אנחנו כבר שנים מבקשים להפחית או לבטל את המס, והנה האוצר בא סוף סוף ואומר שהוא יכול לוותר על מס כלשהו, ולכן אנו תומכים ביוזמה. עם זאת, צודק ח"כ פורר כי רוב משרתי המילואים הם חבר'ה צעירים, שמשתכרים מעט וממש לא מבינים בסוגיות של מיסוי, ולכן אנו חושבים שאוצר צריך לגלות גמישות ולאשר גם את ההצעה הזו".

ח"כ עמר בר לב (המחנה הציוני), ציין "עידוד שירות מילואים זו לא סתם אמירה. הרי המיעוט שבמיעוט עדיים משרתים במילואים – אולי 8% ממי שיכולים, אז אנחנו צריכים לעודד אותם בצורה הכי מקיפה. לקחת מס כלשהו מתגמולי מילואים זה ממש לגזול את כבשת הרש".

ח"כ איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) אמרה בדיון, "העובדה שהחוק היום לא מאפשר תיאום מס לגבי תגמולי המילואים זה כמעט לפגוע בזכות הקניין הטבעית של המילואימניקים, ובסוף האוצר יקים אותם עליו, ולכן ממליצה שישקלו גם את הצעת ח"כ פורר".

יו"ר הוועדה, ח"כ דיכטר סיכם: "7.5 מיליון ₪ זה מבורך, אבל ההקלה המשמעותית היא בתגמול הנוסף. עלה קול צלול מכל חברי הכנסת שהשתתפו כאן בדיון, כי הכיוון של הוועדה הוא ברור והוא להקל גם במס על התגמול הנוסף. אנו נכבד את ההסכמות ונצביע היום רק על הממשלתית, אבל תוך אמירה שהוועדה הזו מצפה להצעת חוק ממשלתית נוספת, עוד בשנת 2018, לגבי התגמול הנוסף, ונדמה לי שיום המילואים ביולי זה מועד טוב לדון בה".

הוועדה החליטה למזג את הצעתו של ח"כ פורר בהצעה הממשלתית, ולאחר מכן, כאמור, אישרה את הנוסח הממשלתי, פה אחד, והוא יובא לקריאות שניה ושלישית במסגרת חוק ההסדרים.