
פרופ' אריה נאור, מי שהיה מזכיר הממשלה בתקופת ממשלת בגין, נשא השבוע הרצאה בכנס "שבעים לישראל" שערכה מכללת אפרתה בירושלים.
"בגין האמין שהסכם הביניים של תוכנית האוטונומיה יגיע למבוי סתום והאוטונומיה תישאר כחלק מהסטטוס קוו וכך הוא ימנע הקמת מדינה פלסטינאית", גילה פרופ' נאור.
לדבריו, בגין התנגד לחלוטין לתת לפלסטינים ביו"ש אוטונומיה מלאה שתביא למדינה פלסטינית אלא רק אוטונומיה בנושאי פנים, חינוך, תרבות וכו', וכך לדבריו האוטונומיה היתה הופכת "להיות אמצעי כדי לסלק את סכנת חלוקתה של הארץ ולהוריד אותה מהפרק".
נאור הסביר כי האוטונומיה היתה אמורה לקום לחמש שנים כשלקראת סיומן היה צריך לקבוע את הסטאטוס הקבוע של הטריטוריה שלתושביה תינתן האוטונומיה.
נאור ציטט מדברי בגין בישיבות פנימיות, "יחלפו חמש שנים, אנחנו נציע להחיל את המשפט השיפוט והמנהל של המדינה על כל השטח של א"י, והם יגידו בשום אופן לא. נשאל אותם מה אתם מציעים? אז הם יגידו הגדרה עצמית, ואנחנו נשיב להם בשום אופן לא. מה קורה במצב כזה? סטאטוס קוו. מהו הסטאטוס קוו? אוטונומיה, וכך האוטונומיה המוקמת לתקופת מעבר, עשויה להתקיים לתקופת מעבר ממושכת מאוד מאוד".
פרופ' נאור ציין מנגד, "אין שחר לטענות כאילו בגין ניסה להיפטר מהאוטונומיה שהוא עצמו העלה. הוא רצה מאוד להגשים את זה. היו כל מיני קשיים פוליטיים פנימיים וחיצוניים בעיקר חיצוניים, כולל הנסיגה של סאדאת מהתמיכה ברעיון הזה".
במהלך הרצאתו, הגן פרופ' נאור על החלטת בגין לחתום על הסכם השלום עם מצרים, שבימים אלו מציינים 40 שנה לחתימתו, ואמר כי "כל עוד מצרים לא חתמה על הסכם שלום עם ישראל, היתה לנו סכנה קיומית ממשית במקרה של מלחמה עם צבאות ערב. אך ברגע שבגין הוציא את מצרים מהמשחק על ידי הסכם השלום, הוא הבטיח את ביטחונה של ישראל לשנים ארוכות".
בכנס שנערך לרגל שנת השבעים לישראל נערכו מושבים שונים, שעסקו בתחומי ההתיישבות והביטחון, החברה והמדינה, ומושב מסכם בתחום החינוך שאותו סיכם בהרצאת אורח אלוף במיל עוזי דיין, יו"ר מפעל הפיס. פרופ' שמואל סנדלר, נשיא המכללה אמר כי למרות שעוברות השנים, רבים הם המחקרים על הצלחתה של התנועה הציונית ומדינת ישראל והכנס נועד להאיר זוויות חדשות בתחום.