סכנה של ממש. רחפנים
סכנה של ממש. רחפניםצילום: משה שי, פלאש 90

בכנסת הוקמה השבוע ועדת משנה מיוחדת לבחינת פעילות הרחפנים וכלי הטיס הבלתי מאוישים בישראל. ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם מי שנבחר לעמוד בראש הוועדה, חבר הכנסת חיים ילין מ'יש עתיד'.

את הדברים פותח חבר הכנסת ילין באיזכור הבעייתיות שבאופניים החשמליים כדוגמה לבעיה של הכנסת כלי מנועי חדש מבלי לדאוג לרגולציה מתאמת וכללים מגבילים מתחייבים. הוא מזכיר כי עד שהמדינה התעוררה לבחינת סוגיית האופניים החשמליים כבר היו כ-500 ילדים פצועי ואף מספר הרוגים בעקבות תאונות עם המכשיר. את המציאות הזו מבקשת הועדה בראשותו לשנות.

ילין מציין את שתי הבעיות העיקריות שמלוות את הפעלת הרחפנים, הבטיחותית והביטחונית. "רחפן יכול להמיט אסון במדינת ישראל", הוא אומר כשהוא מתייחס לפן הבטיחותי, הפן בו יכול רחפן להיכנס למנוע של מטוס ולחולל טרגדיה שאיש אינו רוצה לשער את היקפה. ילין מעיר ומציין כי בעוד "ציפורים באות בלהקות והמכ"מים מזהים אותם ומזהים את מסלולי המעוף", הרי שאת מסלול מעופו של רחפן אקראי לא ניתן לשער ולא לזהות.

בהתייחסו לדרכי ההתמודדות אומר ילין כי יש להבחין במשקלי הרחפנים: "כל מה שילד קונה כצעצוע עד 250 גרם לא מסוכן ואין כמעט נזקים. כל מה שבין 250 גרם ועד 25 קילו צריך רגולציה". ילין מספר כי המתמודדות מול התופעה עד כה הן מדינות אירופה וארצות הרבית כאשר "ארה"ב היא המתקדמת ביותר. כל מי שקונה רחפן צריך להירשם באתר מסוים תמורת חמישה דולר ויקבל שיעור או שניים". את החקיקה הזו, הוא אומר יש צורך להעתיק גם לישראל.

המורכבות של חקיקה ורגולציה שכזו מתבצעת דרך הרשות האוירית ה"אחראית על הבטיחות והרגולציה של כל מה שבאוויר, ממטוס זעיר בלי או עם אנשים, ולשם נכנס גם המל"ל, הגוף הביטחוני של משרד ראש הממשלה. הם המתכללים של כל הפרויקט הזה שיש לו גם היבט של צנעת הפרט, כשרחפן יכול לצלם מגבוה, וגם היבט ביטחוני שיכול לצלם מתקנים מסווגים".

בישיבתה הראשונה גילתה הוועדה "שהמשרד לביטחון פנים והמשטרה לא ערוכים". מאחר וכך ניתנו משימות למשרדים הרלוונטיים השונים ואת יישומן יצטרכו הגורמים להציג בישיבה הבאה שתתקיים בחודש יוני המתקרב, "כל המשרדים צריכים לתת תמצית של דברים שביצעו – למידה, מאזן חוסרים ועוד. מבחינת המשטרה וביטחון הפנים – האם יהיה משהו דומה למשטרת האכיפה גם בנוגע לתנועה האווירית. האם יהיו קנסות, אכיפה ובתי משפט? אנחנו מנסים לקדם נושא חשוב מאין כמותו ולמנוע אסון".

באשר לאלמנט הסיכון הביטחוני מעיר חבר הכנסת ילין כי לא על הכול מותר וניתן לדבר, אולם ניתן לדבר על מה שמתרחש במצרים ומתוך כך ללמוד על המתרחש אצלנו. "אפשר לספר מה קורה במצרים – גוף הטרור המתקדם ביותר בעולם שמשתמש ברחפנים הוא דאע"ש, והוא משתמש בו בהצלחה מאוד גדולה גם נגד הצבא המצרי. הם שמים 500 גרם חומר נפץ או רימון, מגיעים לצריח טנק ומורידים שם פצצה. הרחפנים הללו, או ה'רבי-להב' הללו כפי שמכנים אותם, עובדים על תדרים וצבא מצרים עובד על מיסוך וכעת דאע"ש לא יכולים להטיס, אבל דאעש לא ינוחו וימשיכו לפתח שיטות נוספות".

כשנשאל אם מיסוך שכזה לא יפגע ביכולות ההפעלה של רחפנים ספורטיביים בהם עושים שימוש גם ילדים ובני נוער, מסכים ילין כי אכן זו הבעיה המרכזית וקובע כי משום כך יש לקבל החלטות שיגבילו את התחומים בהם ניתן יהיה להפעיל רחפנים, ומי שיפעיל רחפנים מחוץ לאזורים אלה ייחשד כמפגע וייורט בהתאם.

בשורה התחתונה אומר ילין כי "אנחנו יכולים לישון בשקט", ועם זאת הוא מוצא לנכון להתריע על סכנה שיכולה להתפתח בעתיד.

לקראת תום השיחה עמו נשאל ילין ברוח הימים הללו אם הוא אכן סבור שיו"ר מפלגתו, יאיר לפיד, יהיה ראש הממשלה הבא והוא משיב בחיוב. "אין לי ספק שהוא האלטרנטיבה".