גפילטע פיש
גפילטע פישצילום: גרסיאלה

דג הקרפיון הינו הדג הנמכר ביותר בפסח, זהו הדג שמככב במטבח היהודי המסורתי של כל עדות ישראל.

חומרים

1 ק"ג קרפיון טחון ( לבקש מהמוכר לשמור את ראש הדג)

2 בצלים בגודל בינוני

2 ביצים

1 כוס קמח מצה

מלח , פלפל שחור, סוכר

2 גזרים מקולפים

אופן ההכנה

לוקחים את הקרפיון הטחון ובבית טוחנים אותו שוב עם בצל, לאחר מכן מוסיפים לעיסה שתי ביצים, כוס קמח מצה ומלח, פלפל וסוכר על פי הטעם.

שמים את העיסה במקרר (יש לכסות את הקערה עם ניילון נצמד) למשך כשעה.

בזמן שהעיסה במקרר, יש להכין סיר (בעל שטח פנים רחב) – למלא בסיר כליטר מים, להוסיף בצל חתוך לטבעות, שני גזרים שפרוסים לעיגולים, את ראש הדג השטוף וכן מלח פלפל וסוכר על פי הטעם.

לאחר שהעיסה שהתה שעה במקרר , מוציאים ומכינים קציצות שטוחות ופורסים אותן על צלחת, במקביל מביאים את הסיר עם תכולתו לרתיחה וכשהסיר רותח, מניחים את קציצות הגפילטע בעדינות בתוך הסיר – מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש, מבשלים על אש נמוכה עם מכסה סגור למשך כחצי שעה.

לאחר חצי שעה, מוציאים בעדינות את קציצות הגפילטע פורסים אותן יפה על כלי הגשה.

מקשטים כל קציצה עם עיגול גזר מהסיר.

לאחר מכן לוקחים את הרוטב (הציר) שבסיר ומעבירים לקערת הגשה ואת ראש הדג מעבירים לקופסא נפרדת.

טיפ חשוב מאוד – הגפילטע חייב לשהות לפחות יום במקרר לפני ההגשה – כך הוא מקבל את המרקם והטעם הטוב ביותר.

בזמן ההגשה מניחים את ראש הדג לצד הגפילטע מגישים עם קערת חזר (את החזרת ניתן לרכוש במרכולים) ועם קערת הרוטב (בעלת מרקם הג'לי שהתקבל ע"י ראש הדג) .

ניתן לאכול את קציצת הגפילטע ללא תוספת וניתן כמובן גם להוסיף מהרוטב או מהחזרת או משניהם גם יחד.

בתאבון ונפגש בפסיבל הקרפיון בפסח.