תפילה חגיגית בסמוע
תפילה חגיגית בסמועצילום: רן דהן

150 מטיילים וחיילי צה''ל ערכו הבוקר (רביעי) תפילת שחרית חגיגית בבית הכנסת העתיק בעיירה סמוע שבהר חברון.

בית הכנסת העתיק שימש קהילה יהודית גדולה. לאחר בית שני נמצאו במקום שרידי מנורות ותבליטים רבים של מנורת המקדש.

את התפילה הבוקר ארגנה המועצה האזורית הר חברון והחטיבה המרחבית יהודה בפיקודו של אל"מ איציק כהן. בין המשתתפים נכחו גם קצין ההגמ"ר בחטיבה סרן איתן דנא וראש מועצת הר חברון יוחאי דמרי.

בית הכנסת בסמוע או ''אשתמוע'' בשמו המקראי, נשתמר מהתקופה שלאחר בית שני, אז התיישבו בהר חברון קהילות יהודיות גדולות שעזבו את ירושלים לאחר החורבן.

יהודים מתפללים ותיקין בבית הכנסת העתיק בסמוערן דהן

ד"ר דורון שר אבי, ראש החוג ללימודי ארץ ישראל במכללת הרצוג סיפר לקהל כי רוב המנורות שנמצאות במוזיאון ישראל מקורן בהר חברון. יהודי המקום בחרו את המנורה כסמל אותו חקקו במשקופי הבתים ובבתי הכנסת, וממצאים רבים שנשתמרו עד היום מעידים על כך.

בחפירות הראשונות באתר נמצאו פסיפסים עם כתובות בעברית הדומות לאלה שנמצאו בבית הכנסת הסמוך בסוסיא וכן חוליות מנורה ששוחזרה ונחשבת למנורה האיכותית ביותר שנמצאה בארץ וכיום היא מוצגת במוזיאון ישראל.

ראש המועצה יוחאי דמרי שנכח בתפילה אמר "זכינו הבוקר להשתתף במעמד מרגש, בתפילה ההמונית ובשירת ההלל. אלפי שנים לאחר שיהודי העיירה נטשו אותה חזר להישמע בה קול התפילה וקול הרינה.

''המקום המיוחד ששורשיו נטועים עמוק עמוק בבית שני הוא שנותן תוקף למעשה ההתיישבות כיום באזור. מודה לרבים שבאו לתפילת חג חגיגית וכמובן לחטיבת יהודה, למפקדים וללוחמים היקרים על האפשרות והאבטחה", אמר דמרי.

מפקד חטיבת יהודה אל"מ איציק כהן בירך את הבאים, "אני מאחל לתושבים ולאורחים חול המועד שמח, תטיילו, תהנו בהרבה ביטחון ואיכות חיים".

צילום: רן דהן