
מרכז קנטור לחקר יהדות אירופה בימינו פרסום היום (רביעי) את הדו"ח השנתי בנושא אנטישמיות לשנת 2017.
ממצאי הדוח מראים כי הקהילות היהודיות הגדולות באירופה חוות נורמליזציה ו''מיינסטרימיות'' של אנטישמיות, שכמוה לא נראתה מאז מלחמת העולם השנייה.
בשנה שעברה, ביטויי אנטישמיות אלימים בצרפת, בה נמצאת הקהילה היהודית הגדולה ביותר באירופה, הגיעה לרמות חדשות של אכזריות, כאשר אישה יהודייה נזרקה מחלון דירתה אל מותה. גם השנה נרשם זינוק באלימות, כמו במקרה הדקירה ושריפתה של ניצולת השואה בביתה שבפריז.
"כתוצאה מכך, חיות קהילות יהודיות במקומות רבים בעולם בפחד", ציין ד"ר משה קנטור, נשיא הקונגרס היהודי האירופי. "המרחב הציבורי והמרחב הפרטי אינם נתפסים כבטוחים ליהודים, כפי שניתן לראות לאחרונה ברצח האכזרי והנורא של מיריי קנול, ששרדה את השואה רק כדי להידקר למוות ולהישרף בביתה. התחושה הכללית המשותפת ליהודים - כיחידים וכקהילה - היא שהאנטישמיות עלתה שלב והפכה נפוצה במרבית המקומות בעולם".
בבריטניה החל שלב חדש בנורמליזציה של השיח האנטישמי בפוליטיקה המרכזית. ד"ר קנטור מסביר כי "עלייתו של ג'רמי קורבין, שעשוי להתמנות לראשות הממשלה בעתיד, בהנהגת מפלגת הלייבור הבריטית, והשיתוף ברשתות החברתיות של תומכיו וחסידיו בהכחשת שואה מרושעת ובעלילות קונספירציות יהודיות, המזכירות את הפרוטוקולים של זקני ציון, שאפילו קורבין מתיר, מובילים אותנו להכרה כי הבנאליות והנורמליזציה של שנאת היהודים הגיעו לדרגה הגבוהה ביותר".
בעוד מספר התקריות האנטישמיות האלימות ירד לפי הדו"ח בשנת 2017 ב-9%, מ-361 מקרים ב-2016 ל-327, עלה מספר ביטויי האנטישמיות במקומות רבים בעולם.
בגרמניה, בה נמצאת הקהילה היהודית הגדלה במהירות הגבוהה ביותר בעולם, חלה עליה בכל סוגי התקריות האנטישמיות, מ-644 תקריות ב-2016 ל-707 ב-2017. מתוכם, התחוללו כ-24 תקיפות אלימות ב-2017, בהשוואה ל-15 ב-2016.
ד"ר קנטור ציין גם מגמות מדאיגות נוספות. "הממד הדתי של האנטישמיות הקלאסית והמסורתית חזר, והמונח 'יהודי' הפך למילת גנאי", אמר ד"ר קנטור.
"אם בשנים קודמות ראינו סוגים שונים של אנטישמיות - אנטישמיות של הימין הקיצוני, אנטישמיות של השמאל הקיצוני, ואנטישמיות במסווה של ביקורת כלפי ישראל - כעת היא השתנתה באופן גלוי יותר לאנטישמיות קלאסית. חלה עליה בשנאה גלויה, חסרת בושה ומפורשת כלפי יהודים. 'היהודי הנצלן, היהודי הרוצח והיהודי הבנקאי'. התחושה היא שחזרנו 100 שנה לאחור", אמר.
