בוועדת שרים נדונה היום (ראשון) הצעתה של חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס שתכליתה לאפשר לבעלות עסק עצמאי לעבוד בזמן חופשת הלידה, גם אם לא בצורה מלאה.
ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם עו"ד רווית גרוס, מנכ"לית התאחדות המלאכה והתעשייה, המספרת על פגיעה חמורה בפרנסתן של עצמאיות היוצאות לחופשת לידה.
עו"ד גרוס מספרת כי באחרונה הגיעו להתאחדות פניות רבות של עצמאיות המספרות על ביקורי פתע של נציגי הביטוח הלאומי שמבקשים לוודא שהן לא עובדות. "הן מנהלות את העסק לבד, או לפעמים עם עוד עובד או שניים, ובמציאות כיום הן לא יכולות לבצע עבודה כלשהי בתקופת חופשת הלידה, אפילו לא לנהל חשבונות ולא לחתום על צ'קים כדי לנהל את העסק".
ההצעה המדוברת מבקשת לאפשר לעצמאית בעלת עסק "שתהיה זכאית לעבוד רבע משרה לצורך ניהול העסק בצורה מינורית כדי למנוע את סגירת העסק", אומרת גרוס ומזכירה כי התמודדותם של בעלי עסק עצמאיים בישראל קשה ממילא, בין אם מדובר בגברים ובין אם בנשים, והקושי המתווסף על נשים בעלות עסק לבצע עבודות ניהול כלשהן בתקופת חופשת הלידה יניב קריסות של עסקים. "גם תשלום משכורות לעובדים שבתוך העסק הן לא יכולות לעשות. שלושה חודשים כאלה יכולים לגרום לקריסת העסק".
על ההיגיון שבהחלטה המונעת מהעצמאיות לבצע עבודות ניהול ומנהלה שכאלה, מסבירה עו"ד גרוס כי הביטוח הלאומי אומר למעשה כי משלמים לבעלת העסק משכורת על מנת שהיא תתפנה לגידול הילד שנולד לה, "אבל הדבר הזה נכון לשכירה שיש לה מחליף, אבל למנהלת עסק, במיוחד עסק קטן, נדרש תפעול העסק גם ברמה בסיסית".
כשנשאלה אם מציאות בה יותר לעצמאית לעבוד בהיקף של ארבעים שעות חודשיות לא תיעקר מהביטוח הלאומי והרשויות את היכולת לבחון אם היא אכן עובדת בהיקף זה או מעבר לו, משיבה גרוס ומזכירה כי לביטוח הלאומי דרכים רבות ומגוונות על מנת לוודא את הדברים. אפשר להסתפק בתצהיר שמשולב בביקורי פתע, היא אומרת.
"הרבה נשים מספרות שאחרי חופשת לידה צריכים להקים עסק מההתחלה, כי הלקוחות כבר לא אותם לקוחות כפי שהיה לפני הלידה".
לדבריה ההתנגדות בדיוני ועדת השרים להצעת החוק צפויה להגיע מנציגי הביטוח הלאומי שעבורם מדובר בהוצאה נוספת של תקציב, אך מול טיעונים אלה יש לזכור כי מדובר במספר זעום של בעלות עסק שכן רק עשרה אחוזים מהעצמאים בישראל הן עצמאיות נשים, ומתוכן רק מספר מועט יצטרך בכל שנה את התוספת התקציבית הזו.
על שאלת העצמאיות המנהלות עסק מהבית מזכירה גרוס כי גם עסק שכזה דורש טיפול מנהלה כביקורים אצל מנהל החשבונות, פגישות ברשויות המס, תשלומי משכורות ועוד, וכל אלה נמנעים מהעוסקת העצמאית כיום בתקופת חופשת הלידה, וממילא יכולים להביא לסגירה מעשית של בית העסק ולצורך לפותחו מחדש לאחר התקופה המדוברת.
