ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, שיבח בראיון לערוץ i24NEWS בשפה הערבית את ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן: "עוד לא מאוחר לתקן. אני קורא לו, אני חושב שהוא מנהיג גדול, אני אומר לו גם עכשיו אם הוא רוצה שניפגש כדי לעשות את זה ביחד – גם לזה אני מוכן".
אולמרט ציין לשבח את שיתוף הפעולה הביטחוני עם הרש"פ: "הטרור היחידי שישנו הוא דווקא באזורים שישראל שולטת בהם ולא הרשות הפלסטינית, אז כל גורמי הביטחון של ישראל אומרים לי שהרשות הפלסטינית משתפת פעולה במאבק נגד טרור".
"אני חושב שאבו מאזן, בניגוד למה שמנסים לומר כל מיני גורמים שאינם רוצים באמת בהסדר שלום בינינו לבין הפלסטינים, אבו מאזן היה פרטנר, גם כשהוא עשה טעויות ובמקרה שלי הוא עשה טעות קשה, אבל הוא היה פרטנר והוא נשאר פרטנר וצריך לחזק אותו", הוסיף בראיון שישודר הערב בשעה 23:10.
לדברי אולמרט הנסיגות קידמו את ישראל מבחינה בינלאומית: "העובדה שישראל יצאה משטחים בהם היא שלטה על חיים של אנשים אחרים הביאה לה יוקרה אדירה ברחבי העולם. היא יצרה מערכת ציפיות להתקדמות מדינית ובעצם הניחה את היסוד למו"מ ביני לבין הרשות הפלסטינית על בסיס של ידיעה בקרב הפלסטינים שישראל מוכנה לסגת משטחים, שישראל מוכנה לקבל את הפתרון של שתי מדינות לשני עמים".
ראש הממשלה לשעבר סיפר על המשא ומתן שניהל עם הפלסטינים: "לא הייתה הוכחה חזקה יותר לרצון שלנו לקיים פתרון כזה מאשר המשא ומתן שאני ניהלתי עם אבו מאזן שבו אני הצעתי לו בעצם נסיגה ישראלית ב- 95% מהשטח וחילופי שטחים כדי שיביאו את ההסדר הטריטוריאלי לבסיס גבולות 67".
"התוכנית שאני הצעתי ואני בטוח שאם תפני לד"ר מחמוד עבאס, הנשיא הפלסטיני, הוא יאשר לך מילה במילה את מה שאני אומר לך עכשיו: אני הצעתי פתרון טריטוריאלי על בסיס גבולות 67 עם חילופי שטחים בטווח של 5-6% אבל זה נשאר גמיש. כלומר יכולנו עוד להתגמש בהמשך אם היינו מסיימים את המו"מ אבל הכוונה הייתה שזה יהיה על בסיס של גבולות 67", הסביר אולמרט.
אולמרט פירט על הויתורים המופלגים להם הסכים: "אני הייתי מוכן שהחלק הערבי של ירושלים יהיה בירת המדינה הפלסטינית. בשבילי בית חנינא, ומחנה הפליטים שועפאט, ג'בל מוכאבר, עיסאוויה וכל השכונות הערביות האלה הן חלק ממדינת פלסטין והן יכולות להיות מה שההנהגה הפלסטינית רצתה כל הזמן: הצהרה שירושלים היא הבירה הפלסטינית. כלומר יש ירושלים היהודית שהיא בירת ישראל ויש חלקים אחרים שהיום הם חלק מירושלים שאני הצעתי שהם יהיו חלק מהמדינה הפלסטינית".
"דבר נוסף שהצעתי לאחר מחשבה עמוקה ועם כאב לב גדול, לא בשמחה ולא בתשוקה גדולה, אבל בהבנה של המציאות שאין מנוס ממנה: הצעתי שמה שנקרא 'האגן הקדוש', כל החלק של ירושלים שכולל את המקומות הקדושים לנצרות, האסלאם והיהדות, שבחלק הזה לא תהיה ריבונות של אף מדינה, לא ריבונות של מדינת ישראל, לא ריבונות של המדינה הפלסטינית ולא ריבונות של שום גורם אחר".
אולמרט ציין כי לדעתו הפיתרון צריך להגיע עם הסכמה של מדינות האזור: "ערב הסעודית שאני מאמין גדול ברצון שלה להביא להסדר פוליטי במזרח התיכון ואני חושב שהמנהיג הנוכחי שלה, יורש העצר מוחמד בן סלמאן, עושה מאמצים משמעותיים מאד ליצור נורמליזציה באווירה הבינלאומית של המזרח התיכון. אני חושב שירדן עם מנהיגותו של המלך עבדאללה השני שאני מחשיב אותו גם כידיד אישי וגם כמנהיג גדול, שהפלסטינים, שמדינת ישראל וארצות הברית היו צריכים להרכיב את הנאמנות הבינלאומית הזאת שהייתה מופקדת על ידי האו"ם כדי לנהל את האגן הקדוש. האגן הקדוש – העיר העתיקה, אזור המסגדים, אזור הכנסיות, אזור הכותל, היה מנוהל עם חופש גישה אבסולוטי למאמיני כל הדתות אבל לא בריבונות של אף מדינה".
"אנחנו הגענו להבנה לגבי הצרכים הביטחוניים של מדינת ישראל וגם הצגנו את זה, גם לפלסטינים וגם לאמריקאים, והייתה הבנה מלאה לגבי הצרכים הביטחוניים האלה, ואני הסכמתי לפתור את בעיית הפליטים הערביים במסגרת הצעת או יוזמת השלום של הליגה הערבית, או יוזמת השלום הסעודית שהליגה הערבית אימצה אותה, פעם אחת ב- 2002 בבירות ובפעם השנייה ב- 2007 בריאד. כלומר אני קיבלתי את יוזמת השלום הערבית כבסיס, או כמסגרת, להסדר בעיית הפליטים וגם אמרתי שאני אהיה מוכן לקלוט כאלף פלסטינאים בשנה במשך חמש שנים כחלק מהצעת השלום הערבית".
אולמרט מאמין כי ניתן היה לפתור גם את סוגיית הפליטים: "יכול להיות שהיה פה מקום לגמישות לגבי המספר של הפלסטינאים שהיינו קולטים אותם, אילו המו"מ היה מסתיים היינו מגיעים לכך. אני הצעתי את ההצעות שלי, הנחתי אותן על השולחן. הבאתי מפה מדויקת שמציגה את הגבולות המוצעים כאשר המדינה הפלסטינית משתרעת של שטחים שהם אחד לאחד כגודל השטחים שהיו לפני 67 וגם עם מעבר שמחבר בין ישראל לבין הגדה המערבית, לבין רצועת עזה, דבר שלא היה קיים לפני כן. אף פעם לא קיבלתי תשובה ממחמוד עבאס על ההצעה הזאת".
אולמרט משחזר כיצד התחנן בפני אבו מאזן שיקבל את הצעת השלום: "בשיחה בינינו, שיחה מאד מרגשת ולדעתי שיחה היסטורית, לדעתי שיחה שלא הייתה כמוה מעולם ואני מאד מקווה שעוד תהיה כמוה. בה בעצם היינו במרחק של מילימטרים מהשגת הסכם שלום. אני התחננתי בפניו: 'אדוני הנשיא, זאת הצעה שאולי עוד 50 שנה לא יציע לך שום מנהיג ישראלי. תחתום! תחתום בראשי תיבות על המפה!'. הוא אמר 'תן לי כמה ימים' והוא לא חזר אלי".
אולמרט מתייחס לראש הממשלה הנוכחי ומפקפק ביושרתו: "אני חושש מאד שהעמדות של נתניהו שונות. אבל אם אבו מאזן יגיד שהוא תומך בתוכנית הזאת זה יהיה שדר עם עוצמה אדירה למיליוני ישראלים שיש להם ספק אם יש להם מנהיגות פלסטינית שמוכנה לעשות הסדר. רבים מאיתנו במדינת ישראל מסופקים אם ממשלת ישראל הנוכחית רוצה להגיע להסדר שאפשר להגיע אליו אבל יש להם גם ספק לגבי הנכונות הפלסטינית. אם אבו מאזן יודיע עכשיו 'אני מוכן להגיע לנהל מו"מ כדי להשלים את המו"מ שהתחיל עם ראש ממשלת ישראל אולמרט, על בסיס התוכנית של אהוד אולמרט', זה יגרום לזעזוע אדיר במדינת ישראל. שיעשה את זה!".
אולמרט מסביר מדוע לדבריו נתניהו לא יכול להוביל את ישראל: "אני חושב שבנימין נתניהו לא יכול לנהל את המדינה לא בגלל החקירות, אלא בגלל שהוא לא מתאים לנהל את המדינה. בגלל שעמדותיו בנושאים המכריעים של מדינת ישראל הן עמדות שאינן תואמות את ההבנה שלי ושל רבים אחרים את האינטרסים האמיתיים של מדינת ישראל. אני חושב שהוא מוביל את מדינת ישראל לסכסוך נצחי בינינו לבין העולם הערבי והעולם הפלסטיני".
אולמרט אומר כי הוא מאמין כי יחול שינוי בחברה הישראלית, "אנחנו, תושבי מדינת ישראל, אני משוכנע, נדע בסופו של דבר לשנות את הכיוון הזה. להחליף את ההנהגה ולשנות את הכיוון הזה. זה לא עניין שאנחנו מבקשים בו עזרה ממישהו, לא פונים לגורם חיצוני ואומרים לו 'בוא תעזור לנו', אנחנו נדע לעשות את זה. אנחנו נשנה את ההנהגה הזאת, אנחנו נשנה את הכיוון, אנחנו נפעל לעשות שלום, אנחנו נקיים שוויון זכויות מלא בין כל התושבים במדינת ישראל. מדינת ישראל תהיה מדינה דמוקרטית, יהודית, לא כובשת, מדינה שעושה שלום, מקיימת אורח חיים שמביא ברכה ושמחה לתושביה ולשכניה".
ביחס לחוק הלאום אמר אולמרט: "מה דעתי על החוקים האחרונים? לדעתי הם חוקים בלתי נסבלים. הם פוגעים במהות המוסרית הערכית של מדינת ישראל וצריך לבטל אותם. זה נכון גם לגבי חוק הלאום".