ייקה בול
ייקה בולצילום: מרים קרולי

תערוכה חדשה ומקיפה "ייקה בול!", מציגה בולי אישים, מעצבים ואמני בולים מהמורשת הייקית.

הבולאות (איסוף הבולים) הממוסדת בארץ ישראל, החלה להתארגן בתחילת שנות השלושים של המאה העשרים, שנותיה של העלייה הייקית. אספני בולים הקימו אגודות, פתחו מועדונים וארגנו תערוכות בולים. התערוכה הראשונה ב-1939 היתה צנועה בהיקפה, אולם הוזמנו אליה אספנים בין-לאומיים.

התערוכה תוצג במוזיאון ליהדות דוברת גרמנית-מרכז מורשת הייקים, בגן התעשייה תפן, וארגון יוצאי מרכז אירופה.

העיסוק באיסוף, מיון וקיטלוג של בולים רווח בבתים רבים בישראל, ביניהם רבים מבתיהם של יוצאי מרכז אירופה. איסוף בולים נחשב לעיסוק, דרכו ניתן ללמד ילדים צעירים יסודות של מיון ולהיחשף לסיפורים היסטוריים אודות ארצות ומקומות בעולם.

התערוכה החדשה- מבקשת להציג את התרומה של היהדות דוברת הגרמנית למפעל הציוני, כפי שהיא מתבטאת בעיצובם של בולים. בתערוכה מוצגים בולים שנושאיהם מגוונים: אדריכלות, אמנות, מוזיקה, תיאטרון, היסטוריה, פוליטיקה, אמנויות הבמה ועוד. התערוכה מציגה את העיסוק החינוכי באספנות הבולים, כפי שנשמר דורי דורות בבתיהם של ייקים בישראל.

רותי אופק, אוצרת המוזיאון ליהדות דוברת גרמנית בתפן אומרת: "מטרת האירוע הינה לקרב בין הדור השלישי לדור הראשון של הייקים ולהמחיש את תרומתם האדירה של הגרפיקאים והמעצבים של אותה תקופה לתרבות הדואר והבולאות של אזרחי המדינה בראשית הקמתה. התערוכה תמשך גם לאחר אירוע הפתיחה החגיגי למשך שנה. עבודת איסוף הבולים והסקיצות המקוריות המלוות אותם הייתה לא פשוטה, אך מרתקת ומאוד מאוד חשובה להמשך תיעוד ההיסטוריה והתרומה הענקית של יוצאי המדינות דוברות הגרמנית שעלו ותרמו להקמת מדינת ישראל".

דוד בועז יו״ר נשיאות ארגון יוצאי מרכז אירופה מסביר ששנות החמישים והשישים של המאה הקודמת, זכורות לטוב, גם בגלל איסוף בולים "כמעט כל בית ייקי התמחה באספנות בולים מוקפדת וביצירת אלבומים מלאי יופי ואסתטיקה. מאז חלפו שנים רבות, הטכנולוגיה נגסה בבולאות הרומנטית ללא רחם. לא נכתבים יותר מכתבים מבושמים, לבולים קמו תחליפים בדמות חותמות קרות, בעידן הדיגיטלי אין יותר ציפייה מתוחה לקבל מכתב מאהוב, הריגושים הם אחרים ושונים. ההחלטה שלנו להשיק תערוכה זו של "בולאות ייקית" היא התרפקות על העבר, על זיכרונות ילדות, על געגועים להחזיק בבול יפה ולזכות בחותמת על מעטפה שעליו מודבק בול "יום הופעה הראשון".

היבטים מעניינים ומפתיעים של הבולאות עומדים להיחשף בתערוכה. ניתן יהיה לראות גלריה רחבה ומרשימה של מעצבי בולים, בולים נדירים וייחודיים יוצגו וכן בולי אישים ומפורסמים. אני מברך על עוד שיתוף פעולה של ארגון יוצאי מרכז אירופה והמוזיאון ליהדות דוברת גרמנית בתפן, המציג תחום נוסף בהיסטוריה של המדינה שהייקים תרמו להתפתחותו."

ישנה גם אפשרות לארוחת צהריים במסעדה כשרה בהזמנה מראש.

מידע ופרטים- www.omuseums.org.il ובטלפון 04-9109609, 04-9872022.