"מבינים שירושלים היא לא תל אביב וגם לא תהיה". ברקוביץ'
"מבינים שירושלים היא לא תל אביב וגם לא תהיה". ברקוביץ'צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

איש לא יכול היה לחזות מראש את התמורות והתהפוכות שעבר המרוץ לראשות עיריית ירושלים.

במהלך החודשים הקצרים שבהם הקמפיין העלה הילוך, הספקנו לראות חבירות מפתיעות, דילים ותמיכות ששברו מוסכמות, ותנודות חדות בעקומות הסקרים. אחת ההפתעות, נכון להיום, במרוץ הזה, היא האפשרות הריאלית של המועמד הצעיר מבין כולם, עופר ברקוביץ', לנצח בבחירות ולהיבחר לתפקיד ראש העיר ירושלים.

שבועיים בלבד לפני מועד הבחירות, קשה לתפוס את תשומת ליבו של מועמד לראשות העיר ירושלים ליותר ממחצית השעה ברציפות. היומנים של המועמדים מלאים בפגישות והתייעצויות, והם עושים כל מאמץ כדי לקושש קול ועוד קול. בתוך כל הטירוף הזה, אנחנו מוצאים את החלון לשיחה עם ברקוביץ', שמבקש לפרוש בפנינו משנה סדורה לגבי הדרך שבה יש לקדם את ירושלים, וכיצד יוכלו האוכלוסיות המגוונות בה להמשיך ולחיות במשותף.

"האינטרסים של 'התעוררות' והציבור הדתי בירושלים לא הפוכים, ואני גם לא רואה את עצמי כנציג חילוני", אומר עופר ברקוביץ'. "אני מסורתי מהבית, ומחובר מאוד ליהדות. לצורך ההשוואה, אני קרוב לעולם היהודי הרבה יותר מאשר ברקת. 'התעוררות' באה לנושאים של דת במרחב הציבורי עם תפיסה ירושלמית מכבדת. מבינים שיש אוכלוסייה דתית גדולה, אבל רוצים גם לשמור על אוכלוסייה חילונית שתרצה לגור כאן. אני חושב שמצאנו סטטוס קוו, שאומר עינוגים כן, מסחר לא. כל אחד מבין שלא ייצא וכל תאוותו בידו, ויש כבר היום הסכמה חברתית שעובדת ובה אנחנו דבקים. אנחנו לא מחפשים מהפיכות, אנחנו מבינים שירושלים היא לא תל אביב וגם לא תהיה", הוא קובע.

אז זה אומר שלא נראה יותר אירועים בהפרדה שהמשטרה מפזרת בהוראת היועץ המשפטי לעירייה?

"אם מדובר באירוע דתי בבית כנסת, אז בוודאי שאי אפשר להתערב בו. באירועים במרחב הציבורי ישנה חוות דעת של המשנה ליועמ"ש דינה זילבר שאוסרת על קיום אירועים בהפרדה. אני לא אוהב את ההוראה הזאת ברמה האישית, כי לטעמי צריך להיות סובלניים ולאפשר לכל אחד לפעול על פי אמונתו, אבל אני לא מעל החוק. בכל אופן, אני אפעל לגבש פתרונות יצירתיים ומורכבים שיאפשרו לאנשים לחיות על פי תפיסת עולמם. זה הדבר הנכון לירושלים, וזה הדבר הנכון למדינת ישראל".

ברקוביץ' מרבה להזכיר את העובדה שמחצית מהרשימה שלו למועצת העיר מורכבת מאנשי הציונות הדתית, שלדבריו אינם שותפים פוליטיים אלא חלק אינטגרלי מהתנועה, "אני רואה את עצמי כנציג הציבור הציוני בעיר, מבחינתי ציונות דתית זה חלק מאיתנו. האמירה שלנו היא שירושלים תהיה לכולם או שהיא לא תהיה. יש חשיבות שבעיר הבירה של מדינת ישראל כולם ירגישו בנוח, ושלא תהיה תחושה שמנסים לדחוק אוכלוסיות מסוימות", הוא מסכם את נושא המרקם החברתי של העיר.

הניקיון כנושא ראשון

עופר ברקוביץ' (35) הוא יליד ירושלים, נשוי ואב לשניים. אביו נחשב למומחה למקומות הקדושים בירושלים, ואף כתב על כך כמה ספרים וייעץ למשרדי ממשלה ולמנהיגים בנושא. הוא מספר על ילדות ירושלמית שהטביעה בו חותם עמוק, ונטעה בו את האהבה והאכפתיות לעיר. אחרי ששירת שש שנים בצבא, כחייל וכקצין, חזר לעיר, שבעיניו הייתה "במשבר גדול ובלי עתיד". "מה שראיתי אז זה הגירה שלילית מהעיר, העדר תעסוקה, חוסר תמיכה בתרבות, ועוד הרבה דברים לא טובים שקרו בתקופת לופוליאנסקי. ראיתי עיר שאין לה עתיד. עיר שחסרים בה הרבה אלמנטים כדי להיות אטרקטיבית. זו עיר שמאוד חשובה לי והשפיעה עליי, ולכן הייתי חייב לעשות מעשה ויצאתי לדרך".

הדרך הייתה הקמתה של תנועת 'התעוררות', תנועה של צעירים ירושלמים שרצו לראות עיר קצת אחרת. "לפני עשר שנים יצאתי להיאבק על העתיד הסובלני, הציוני והיצרני של ירושלים. זו דרך הדרגתית, בהתחלה בנינו את תנועת 'התעוררות', שהיא שותפות אסטרטגית מדהימה עם הציבור הדתי-לאומי, ובעשר שנות הפעילות שלה הרגשתי שאנחנו משנים ועושים דברים בעיר. לקראת הבחירות האחרונות, הבנתי שאם אני רוצה להמשיך את העשייה הזאת ולהעלות אותה קומה, אני צריך את עמדת ההשפעה כראש העיר", הוא מסביר את כניסתו למרוץ לראשות העיר.

מה הנושאים שעומדים בראש סדר העדיפויות מבחינתך, מלבד העניין החברתי שדיברנו עליו?

"הנושא הראשון, שגם הכי ניכר לכל מי שגר ומבקר בעיר, זה נושא הניקיון", הוא פותח. "זה מסמל את חוסר ההשקעה באינטרסים הכי יומיומיים של התושבים. הלכלוך וההזנחה הם לא גזירת גורל, ואנחנו נשקיע בתחום הזה באמצעות תעדוף תקציבי, חינוך בבתי הספר, תנועות נוער שייקחו אחריות ובעלי עסקים שיקבלו תמריצים. בנוסף לכך, נתחיל לאכוף את הקנסות על ניקיון, שלא כמו שהיה עד היום, ותנשוב ממשרד ראש העיר רוח מפקד אחרת. אני מתכוון לצאת לשטח כל יום ראשון, כמו בימים של טדי קולק, בשש וחצי בבוקר, כל פעם בשכונה אחרת, ולראות את מצב הניקיון".

"האתגר השני, והגדול ביותר של ירושלים, הוא האתגר התקציבי. לתפיסתי, המקור לאיזון התקציבי בירושלים צריך להיות שטחים תעסוקתיים וארנונה עסקית. היום יש בירושלים 6 מטר תעסוקה לאדם, לעומת 20 מטר בתל אביב. זה כל ההבדל בין התקציב של תל אביב, שיכולה להשקיע בחינוך, בתרבות ובניקיון, לתקציב של ירושלים. יש לי תוכנית סדורה שמפורסמת לציבור באינטרנט לפרטי פרטים, התוכנית הכי רצינית שהונחה במערכת הבחירות. בתוכנית אני מסביר בדיוק איך נתמרץ בניית בנייני משרדים טכנולוגיים, ונקים מינהלת שיווק שתביא חברות לפתוח משרדים בירושלים. יש לנו הרבה יתרונות שאנחנו יכולים להציע, מאוניברסיטה ברמה עולמית שנמצאת פה, דרך רכבת מהירה ורשת של רכבות קלות, והקרבה למשרדי ממשלה ולכנסת. יש לנו תוכניות לבנות את תלפיות לגובה, רכבת קלה לפייר קניג, לפתח את הר חוצבים כפארק הייטק מוביל ונגיש תחבורתית ושדרוג של מרכז העיר. כמובן שאני רואה חשיבות גדולה גם בפתיחה של מרכזים תעסוקתיים גם במזרח ירושלים ובאזורים החרדיים, כדי שיהיו יותר מכניסים לעיר ויאפשרו לנו לתת להם שירותים יותר טובים בכל התחומים".

ההקפאה פוגעת בירושלים

אחת הבעיות של מזרח העיר היא שהחוק שם היום רופף מאוד. אתה סבור שצריך להדק שם אכיפה או להיפרד מהשכונות המזרחיות לפחות באופן מעשי?

"מבחינתנו אין שאלה, אנחנו מסתכלים על ירושלים אחת ומאוחדת", עונה ברקוביץ' נחרצות. הוא מצהיר כי ייקח אחריות ויממש את הריבונות בירושלים בצורה רצינית בהרבה ממה שמתרחש שם היום. לתוכנית שלו יש חמש זרועות: אכיפת החוק ומניעת הסתה, תכנון נכון של מזרח העיר, טיפול שורש בתברואה, מענה חינוכי לכל הילדים שחסרים מסגרת והידוק הפיקוח על התכנים הנלמדים, ופיתוח כלכלי. "יש 16 אחוז תעסוקת נשים במזרח העיר, וזה נתון גרוע אפילו לעומת מדינות ערב אחרות. חייבים לייצר להן הכשרות ולהוריד חסמים. צריך גם לשדרג את כל האזור של מרכז העיר המזרחית, סולטן סולימאן ושער שכם, הוא לא יכול להישאר כמו שהוא נראה היום", אומר ברקוביץ'.

בתוכנית שלך אתה מדבר על האצת הבנייה בעיר. תפעל לבנות גם במקומות שיצריכו אותך להתעמת עם גורמים פוליטיים ארציים?

"ההקפאה פוגעת בירושלים", מבהיר ברקוביץ' את עמדתו העקרונית, "נכון לבנות בגבעת המטוס ובעטרות. הבהרתי את הדברים באופן ציבורי ואני הולך להיאבק כדי לבנות במקומות האלה. יש לנו היום ממשל אמריקאי אחר, וצריך לנצל את הדבר הזה. עם זאת, צריך לזכור שבסוף זה לא רפובליקת בננות ויש פה גם ראש ממשלה. אני מתכוון לפעול בנושא בצורה חכמה". ברקוביץ' גם לא חוסך הערה עוקצנית כלפי יריבו הפוליטי זאב אלקין, "בכל אופן, אעלה את זה לסדר היום הציבורי יותר ממועמדים אחרים שמחויבים פוליטית לרמה הארצית ויהיו כפופים להנחיות מלמעלה, אני מחויב אך ורק לאינטרסים של תושבי ירושלים".

במהלך הקמפיין פורסמה בערוץ 20 כתבה נרחבת, שחשפה לכאורה קשרים ומימון שמקבל עופר ברקוביץ' לקמפיין שלו מהקרן החדשה לישראל ושותפים מארגונים שונים. בשיחתנו הוא מכחיש בתוקף את הדברים: "מדובר בתחקיר שקרי ומניפולטיבי שמטרתו להכפיש. אין לי שום קשר לקרן החדשה, את כל הכספים לקמפיין גייסתי מאנשים פרטיים, ציוניים ואוהבי ירושלים, מימין ומשמאל. לא קיבלתי שקל אחד משום ארגון או קרן, לא שמאל ולא שמאל קיצוני. אין להם מה למכור במטה של אלקין, ולכן מנסים להכפיש ומפיצים את הדבר הזה. קראתי לאלקין כמה פעמים לדבר בקולו, לא להסתתר מאחורי הודעות ותחקירים מפוקפקים. אני חושב שהציבור הירושלמי לא קונה את זה, ולראיה שהפער בינינו גדל בסקרים האחרונים לכ‑12 אחוזים לטובתי".