בראיון ליומן ערוץ 7 מתייחסת השרה לשוויון חברתי, גילה גמליאל, ליום המיוחד שיצוין בשבוע הבא למורשת קהילות ערב ואיראן, ואולם בפתח השיחה אתה ביקשנו את התייחסותה לסיכויה של קואליציית 61 לשרוד עד תום הקדנציה.
"היינו כך בתחילת הקדנציה כמעט שנה", מזכירה גמליאל וקובע כי אכן מדובר במשימה פוליטית קשה, וכבר כעת ניתן לראות כיצד "האופוזיציה עושה תרגילים כמו הצבעה נגד של עניינים שיש עליהם קונצנזוס", ובמציאות שכזו "היערנות צריכה להיות מירבית. אין מנוס מלוודא נוכחות של 61 חברי כנסת. זה פוגע בעבודה וביכולת לנהל מדיניות חוץ, אבל זה אפשרי".
עוד מוסיפה השרה גמליאל ואומרת כי לטעמה על הקואליציה לפעול לגיוסם של חברי כנסת נוספים כדוגמת ח"כ אורלי לוי אבקסיס, שכזכור פרשה ממפלגתו של אביגדור ליברמן והקימה סיעת יחיד וכך גם "טיבייב שאין לו מחויבויות פרסונאליות, ולראות איך מתנהלים".
על האפשרות שהיא מעלה לשובה של אורלי לוי לקואליציה, אומרת גמליאל כי "הכול יכול להיות. הכול פתוח? היא יכולה להצטרף לקואליציה. לא צריכה להיות לה בעיה עם זה".
באשר לאפשרות הפנייה הישירה לחברי כנסת מתוך 'ישראל ביתנו' והצעה פרסונאלית כזו או אחרת בתמורה להצטרפותם לקואליציה, אומרת השרה כי "אין מקח וממכר פרסונאלי, אלא עניין עקרוני של הישארות הקואליציה למען הציבור הרחב, היציבות השלטונית והאתגרים הביטחוניים. ביחד אפשר לעשות את זה".
"כל אחד מחברי הקואליציה צריך להירתם לעזרתו של יו"ר הקואליציה, ח"כ אמסלם, שעושה עבודה מצוינת, ואני מאמינה שעם עבודה נכונה זה אפשרי. לא אופטימאלי, אבל אפשרי", אומרת גמליאל ומוסיפה דברי ברכה לשרים שקד ובנט על החלטתם להישאר בקואליציה.
על הביקורת שספגו השניים מכיוונו של ראש הממשלה, אומרת גמליאל כי "אין ספק שאם היו מפילים ממשלת ימין בשביל תפקיד כזה או אחר הציבור לא היה תומך בהם. הדבר הזה היה ברור גם להם, אבל זה לא משנה. העיקר שכולם ביחד עכשיו".
כאמור, בשבוע הבא יצוין בפעם הרביעית היום המיוחד לציון היציאה והגירוש של יהודי ארצות ערב ואיראן. את גמליאל שאלנו אם לתחושתה השנים האחרונות באמת מחוללות שינוי? האם הסיפור שלא סופר מתחיל להיות מוכר?
"מאז שלקחתי על עצמי לטפל בנושא רואים שינויים מרחיקי לכת, גם במערכת החינוך, הוקמה ועדת ביטון ותלמידים למדו ונבחנו על סיפור יהודי עדות המזרח והיופי שבסיפור השלם שבא לידי ביטוי בהרבה היבטים, כל קהילות ישראל וכל סוגי ההתיישבות. נעשה מיזם תיעוד של הסיפור הזה על ידי אנשים מקצועיים שמטמיעים את הסיפור הזה למען כולנו. יהיה אפשר ללמוד את יופי התרומה שלהם להפיכת הארץ לארץ זבת חלב ודבש".
גמליאל מציינת כי מספרם של המשתתפים באירוע הצפוי בשבוע הבא צפוי לעבור את ה-8,000, ויופיעו בו "אמנים ממיטב האמנים שמיצגים את הקהילות הללו. נראה באירוע את המגוון הרחב של יהודי העולם שהגיעו לארץ ישראל, על סיפורם והתרומה שלהם".
בדבריה מזכירה השרה את בקשתה מנשיא המדינה לחון רטרואקטיבית את הרב עוזי משולם ז"ל, בקשה שטרם נענתה ותכליתה קידום מורשתו ומאבקו הצודק לחשיפת פרטיה של פרשת ילדי תימן ובלקן. להערכתה מהלך החנינה יצלח ויעשה צדק עם הפרשה ועם הרב המנוח.
"אני מאמינה שכל העם שלנו צריך להיות מודע לכל מה שעברו קהילות ישראל ששרדו בפרהוד, בג'אדו ועוד, להכיר הידע של החכמים בג'רבה ובמקומות נוספים. יש הרבה ספרים שנכתבים. זו בורות לשמה לא להיות מיודע לכל המידע הזה", אומרת השרה המציינת כי עדין חיים בקרבנו יהודים בגיל השלישי המספרים את סיפורם לבני משפחותיהם ואת הסיפורים הללו יש לתעד ולהנציח.
"אנחנו אוספים את כל המידע ואני רואה בחזון שלי הקמת מרכז מורשת גדול שירכז את כל החומר והאינפורמציה ויהיה נגיש און ליין. כל שועי עולם שיגיעו לישראל ייחשפו במרכז הזה לסיפור קהילות ערב, לתרומתם למדינות שמהן הם הגיעו ולהקמת המדינה".
עוד מספרת השרה גמליאל כי בקרוב יושלם אומדן הרכוש שהותירו יוצאי מדינות ערב בארצות מוצאיהם, מיזם עליו עמלים במשרדה מזה כשנה וחצי.
