בפני כל נגן, בין אם הוא בתחילת דרכו ובין אם הוא נגן ותיק ומנוסה, בחירת הגיטרה הינה משמעותית ודורשת זמן לא מוקצב של מחשבה. ברוב המקרים, כאשר האדם לוקח על עצמו ללמוד לנגן בגיטרה הוא יתחיל דווקא בגיטרה הקלאסית שהיא התואמת ביותר לנגנים המתחילים. התהליך אמנם חשוב, אך בכדי לחסוך ממכם טעויות נפוצות וזמן יקר ריכזנו עבורכם את כל מה שאתם צריכים לדעת על קניית גיטרה קלאסית.

מותג

מה שרובנו הגדול עושה לפני הרכישה הוא מעין סקר קצרצר על החברות השולטות בתחום. השיטה לא פסולה, הרי, החברות הללו מובילות במשך שנים וצברו לעצמן שם מכובד בקרב הנגנים. אך יש להבדיל מנגן מתחיל לבין נגן ותיק. לנגן הוותיק נמליץ ללכת על גיטרה איכותית הבנויה מעץ איכותי ועמיד. הנגנים הוותיקים יפנו לחברות המוכרות. יש לתת מקום להרגשה העצמית שלנו, נגינה היא בסופו של דבר מנגינה של רגש. אם מצאתם גיטרה איכותית מחברה מוכרת, מה טוב. אך אל תהיו מקובעים יתר על המידה, נסו גם את החברות החדשות בתחום שמוצריהן לא פחות איכותי משל הוותיקות. למתחילים בינינו, אנו דווקא נמליץ ללכת על הגיטרות הפחות יוקרתיות. תוכלו למצוא גיטרות במחירים סבירים גם אצל החברות המובילות וגם אצל החברות הפחות מוכרות בתחום. אל תשקיעו יותר מדי כספים בקנייה הראשונית שמטרתה היא בעיקר לכוון את הנגן וללמדו את הכללים הבסיסיים בתחום הנגינה. לפעמים התשוקה הקיימת בנו היא זמנית וכאשר אנו מתנסים בדבר עצמו אנו פחות מוצאים עניין, לכן, אל תקחו סיכון והתחילו בקטן.

גיטרה אקוסטית או קלאסית?

לפעמים דווקא אצל הגיטרה האקוסטית אנו מוצאים יותר עניין, בשל צורתה, יופיה והצלילים הנעימים אותה היא מספקת. חשוב לציין, ישנם אינספור סוגים של גיטרות קלאסיות עם שלל צבעים וצורות מגוונות. לכן, אם החיצוניות היא מה שמסקרן את עיניכם, תוכלו למצוא דגמים כאלו גם בקרב הגיטרות הקלאסיות. נגנים מתחילים, הגיטרה הקלאסית היא האופציה היחידה עבורכם, שבאמת תתרום להתקדמות הנגינה אצלכם.

סביר להניח שאם תקפצו ישר לנגן על גיטרה אקוסטית תתייאשו די מהר, לגיטרה האקוסטית מיתרי מתכת המקשים מאוד על הנגנים, הן מתחילים והן ותיקים. יש להסתגל תחילה לנגינה בדרך הנעימה ביותר שהיא הגיטרה הקלאסית. הקלאסית עם צוואר רחב יותר ובעלת מרווח הוגן בין מיתר למיתר, מה שנותן תחושת ביטחון בהעברת אקורדים וטאבים. אם ברצונכם להתמיד, אמליץ לכם להתחיל את דרככם בגיטרה הקלאסית.

מחיר

בכדי לקבל מחיר מדויקת תאלצו תחילה להתמקד בחברה ובדגם מסוים. עולם הגיטרות הוא אחד העולמות עם המגוונים הרחבים ביותר בתחום הנגינה והסאונד. קיימות אינספור חברות ומספר לא מבוטל של דגמים.

מחירי הגיטרות מתחילים החל ממאות שקלים בודדים ועד עשרות אלפי שקלים. המחיר משתנה בהתאם לשם החברה, לסוג הבנייה, לסוג העץ ולמיתרים. אין צורך להשקיע אלפי שקלים אם זו הגיטרה הראשונה שלכם,

למדו את הבסיס תחילה, דעו את הטכניקות ואת הפריטות ההתחלתיות, לימוד נגינה לא קורה תוך יום ולא תוך שנה. אם התמדתם וצברתם ניסיון, בקנייה הבאה תוכלו להשקיע יותר ולהבין מה ההבדלים בין הגיטרה הראשונה לשנייה, הן מבחינת סאונד והן מבחינת נוחות.

מספיק לקרוא באינטרנט

חד משמעית לא. זו טעות נפוצה, הרבה אנשים בתחילת דרכם באים מקובעים לחנות הנגינה וכבר יודעים מראש איזה דגם יבחרו. תבואו עם ראש פתוח! עשו סקירה כללית לפני ההגעה לחנות אבל, בעת ההגעה לחנות, נסו מספר גדול של דגמים. הרגישו את הגיטרה, הקשיבו לצלילים וחפשו את מה שיסבר את אוזניכם.

אפילו אמליץ לא להסתכל על מותג החברה והדגם לפני השימוש, בדקו את איכות הגיטרה לפני השמיעה שלכם, לפי ההרגשה שלכם ולפי הנוחות שלכם.

איפה קונים גיטרה קלאסית?

בחירת מקום הקנייה הוא לא פחות חשוב מבחירת הגיטרה. מצאו מקום שיעניק לכם תחושת ביטחון ואמינות.

ישנן מספר גדול של חנויות נגינה. חפשו חנות שמעניקה גם שירותי תיקונים, רצוי לתקן את הגיטרה (החלפת מיצרים, שיוף גשר וכו'...) באותה חנות בה רכשתם את המוצר. מקום אמין יצור אצלכם תחושה ביתית ונעימה. אל תתביישו להתייעץ עם המוכרים והציפו להם את ההתלבטויות שלכם, מקום אמין לא יחפש קנייה חד פעמית אלא לקוח קבוע ומרוצה.

האם לגודל הגיטרה יש חשיבות?

במקרה הזה, הגודל כן קובע. יש שיעדיפו את הקלאסיות הגדולות שבהחלט מושכות כל עין בסביבה. ויש שיעדיפו את הגיטרה הקלאסית הקטנה והצנועה שלמרות גודלה העדין מפיקה סאונד חזק וצלול. ההעדפה לגודל המוצר משתנה מאדם לאדם, למען הנוחות שלכם, תאמו בין גודלכם הפיזי לבין גודל הגיטרה. משמה, הגיטרות הקטנות מתאימות בעיקר לילדים בכדי שיוכלו להנות מהנוחות של הגיטרה, שיוכלו לפרוט ולבצע אקורדים כמו שצריך, גם אקורדים של בארה (ביצוע של מעין גשר עם האצבע). ואנשים בעלי מימדים גדולים, על מנת שלא תאלצו לקפל את גופכם בביצוע שירים, רכשו לעצמכם גיטרה גדולה שתוכלו לשבת ולנגן בה מבלי להסתרבל יתר על המידה.

גיטרה קלאסית לילדים

גודל גיטרה קלאסית מומלצת לילדים הוא גודל חצי (34") או גודל שלושת רביעי (36" /38")

אם מדובר בגיטרה לילד בגיל 4-8 מומלץ לבחור בגיטרה בגדול חצי 1/2

אם מדובר בגיטרה לילד / נער בגילאי 7-15 הגודל המומלץ הוא 3/4, אבל שימו לב, כי בגודל 3/4 ישנם 2 גדלים. גיטרה בגודל 36" לילדים עם מבנה גוף קטן יותר, וגיטרה קלאסית בגודל 38", לילד עם מבנה גוף גדול יותר.

עם זאת, על אף נתונים אלו, ההמלצה הטובה ביותר היא לגשת עם הילד אל חנות כלי נגינה, ולבחור את הגיטרה הטובה והנוחה עבורו.

הבדלי המיתרים

גובה מיתרי הגיטרה נתון לשינוי בהתאם לצורך שלכם. בכללי, אצל הקלאסיות יש עדיפות למיתרים גבוהים.

אך אם קשה לכם בזמן הלחיצה והצליל לא יוצא חלק, תמיד תוכלו ללכת לחנות ולבקש שיעשו שיוף לגשר על מנת למזער את גובה המיתרים. חשוב לציין, בהתחלה לכל נגן קיימים קשיים בזמן הלחיצה, קחו את הזמן, הסתגלו למגע של המיתרים, פתחו "עור עבה" באצבעות וכך תהנו מסאונד נעים וחלק ללא זמזומים ורעשי לוואי.

האם העץ ממנו בנויה הגיטרה משנה?

כן ולא. לנגן המתחיל לא אמורה לעלות השאלה הזאת. הגיטרה בהחלט יכולה להיות זולה, אבל הבנייה שלה משפרת את איכות הסאונד היוצא ויוצרת כלי הולם למתחילים. הותיקים בינינו יחפשו את הגיטרות הבנויות מעץ איכות ובעלות סאונד ייחודי. יש כאלה שיחמירו וידרשו גיטרות מעבודות יד - המחירים עולים משמעותית לגיטרות הבנויות מעבודת יד, בייחוד הגיטרות הספרדיות.

תוספים נלווים

גם לאחר שכבר בחרתם את הגיטרה שאותה אתם רוצים, ישנם עוד תוספים שחובה עליכם לקנות. לכן, בחישוב המחיר הכולל, הוסיפו עוד כ 300 שקלים. תצטרכו לרכוש נרתיק לגיטרה (50-100 ש"ח לנרתיק פשוט), טיונר (כ 70 שקלים, יש אפליקציות חינמיות לכיוון הגיטרה, אם כי הן לא תמיד מדויקות כמו הטיונר), גשר (50-90 ש"ח), מפרטים (שקלים בודדים) ואם תרצו גם תוכלו לרכוש ספר לימוד, סט מיתרים נוסף למקרה שיקרע ועוד… תוכלו להתחיל לנגן ורק בעת הצורך לאחר שכבר התמקצעתם במעט לרכוש את התוספות.

גיטרה יד 2

תוכלו למצוא באתרים ואפליקציות המון אפשרויות לרכישת גיטרות מבעליהן הקודמים. עדיף לא לקנות כלים שכבר עברו שימוש, הסיכוי שתקבלו גיטרה שתואמת בדיוק לצרכים שלכם הוא קטן. אם אתם קצרים בכסף וממש מעוניינים לרכוש ממשהו את הגיטרה שלו, בדקו שאין עליה פגמים, שריטות ומכות, לגבי המיתרים, בדקו שהם חדשים ולא חלודים. אמליץ לכם במקרה הצורך דווקא לקנות את האביזרים הנלווים לגיטרה מיד 2 ולא את המוצר עצמו.


הבדיקה האחרונה שעליכם לעשות

דבר ראשון, דרך הקנייה המומלצת ביותר היא לגשת אל אחת מחנויות כלי הנגינה המומלצות, ולחוש את הכלים, כעת לאחר שכבר גיבשנו עמדה לגבי הגיטרה אותה אנו רוצים, בקשו מהמוכר להציג לכם בין 2-3 גיטרות שדומות לגיטרה מבחינת תכונות ובמחירים שונים. שמעו את השוני בין צלילי הגיטרות, בדקו את הנוחות של כל אחת מהן. אם יש הבדלים משמעותיים בין הגיטרות, בדקו את המחיר, אם המחיר של הגיטרה הטובה שמצאה חן בעיניכם גבוה מדי, בדקו סוגים אחרים של גיטרות. כך תוכלו להבחין ולמקד את ראשכם מבחינת איכות הגיטרה.

שימור ותחזוקת הגיטרה

יופי, מצאנו את הגיטרה שלנו, רכשנו אותה ואנחנו ממש מבסוטים מהתוצאות. כאן לא נגמרת העבודה, על הגיטרה יש לשמור ולתחזק באופן שוטף בכדי שנוכל להנות ממנה לאורך זמן מבלי ירידה ברמת הביצועים.

הנה מספר דגשים שיש לקחת בחשבון:

מיקום - הבדלי טמפרטורות משמעותיים פוגעים בגיטרה, שימו לב שאינכם משאירים את הכלי במקומות חמים לאורך זמן, גם היא בתוך הנרתיק. אם לא תייחסו חשיבות למיקום הגיטרה קרוב לוודאי שיעלו פגמים על עץ הגיטרה ועיוותים.

מיתרים - בערך אחת לחצי שנה תאלצו להחליף את המיתרים. המיתרים מחלידים, הדבר משפיע על הצליל היוצא, אך יותר מזה, החלודה עלולה להרוס את הגיטרה. לכן, נקו את המיתרים לאחר השימוש. ישנם חומרים המתאימים במיוחד למיתרי הגיטרה. במידה ואתם לא מנגנים בגיטרה לטווח של כשבוע - שבועיים, הרפו את מיתרי הגיטרה כדי לא ליצור לחץ על צוואר הגיטרה. הלחץ על צוואר הגיטרה הוא משמעותי ולכן השתדלו גם לא למתוח את המיתרים יותר מדי. נכון, כאשר המיתרים חדשים הם דורשים יותר לחץ, אך פעלו בעדינות ובאיטיות בעיקר כאשר אתם מחליפים מיתרים.

ניקיון - אל תשאירו את הגיטרה מחוץ לנרתיק לאורך זמן. האבק המצטבר על הגיטרה פוגע באיכות צליליה ובתיבת התהודה. ייחסו לגיטרה חשיבות כמו למוצר חשמלי ואף יותר. העבירו מטלית פעם בכמה זמן בכדי לשמר את איכות עץ הגיטרה.

לסיכום

הרכישה הראשונה היא תמיד הקשה ביותר. בחירת הגיטרה לא חייבת להיות מותנת אך ורק תחת קטגוריית המותגים, ישנן חברות חדשות בתחום עם תוצרים מעולים. אם אתם בתחילת דרככם, מומלץ להתחיל עם הגיטרה הקלאסית מאשר האקוסטית, ההסתגלות לעולם הנגינה תעבור בצורה חלקה יותר ככה. מחירי הגיטרות משתנה מקצה לקצה תחת כל כך הרבה פרמטרים, העדיפו גיטרה הנוחה לכם שתשרת אתכם בתחילת דרככם. אל תסתפקו בסקר קצר באינטרנט בכדי לרכוש כבר את הגיטרה, הגיעו לחנות, הסתכלו סביב ונסו כל גיטרה שמוצאת חן בעיניכם. בקשו המלצות מהמוכרים וממכרים המבינים בנושא. זכרו, אתם חייבים לקבל תחושת ביטחון ואמינות מהמקום בו אתם בוחרים לרכוש את המוצר. גודל הגיטרה חייב להיות מותאם למימדים שלכם. העץ ממנו בנויה הגיטרה לא קריטי, בהחלט למתחילים, אך התוספים הנלווים לגיטרה משמעותיים עבור כל נגן, זכרו לחשב את התוספים בחישוב עלות הגיטרה. הימנעו מרכישה של גיטרה משומשת, העדיפו לרכוש אביזרים נלווים משומשים ולא את המוצר עצמו. שמרו על תחזוקת הגיטרה, הסתכלו עליה ככלי עדין שדורש המון יחס. והכי חשוב, בחרו גיטרה שאיתה אתם מרגישים שאתם עומדים להתחיל תהליך משמעותי בחיים שלכם.