המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) במרכז הבינתחומי הרצליה קיים ערב עיון בנושא המעורבות הרוסית במזרח התיכון וההשלכות לישראל, בהשתתפות שגרירים ומומחים לענייני רוסיה והמזרח התיכון מישראל ומארה"ב.
אלוף (מיל') עמוס גלעד, ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה, אמר כי "ברמה הטקטית יש לישראל הצלחות אבל ברמה האסטרטגית היא לא מצליחה לעצור את ההתבססות האיראנית בסוריה.
''אם לא נכה באיראן היא לא תצא מסוריה. המצב מאוד סבוך בין המדינות. התקיפות האחרונות של איראן נגד ישראל מעלות את הנפיצות האזורית. ישראל צריכה חופש פעולה מרבי בסוריה, תוך הידברות עם רוסיה, וחתירה להישג שישכנע את איראן לסגת".
בהמשך השיח נשאל אלוף (מיל') גלעד ורוז'נסקי כיצד להערכתו תפעל ארה"ב במקרה של הסלמה בצפון: "כולנו מודעים למערכת היחסים ארוכת הטווח ורבת השנים שיש לארה"ב וישראל. לאורך ההיסטוריה, ארה"ב עמדה לצדה של ישראל בעימותיה השונים ואני צופה שההיסטוריה תחזור על עצמה במידה ואכן יתחולל עימות", השיב.
''בכל הנוגע לרוסיה ופעולותיה לאור הסלמה במזרח התיכון, הדיספונקציונליות של היחסים בין ארה"ב לרוסיה תקשה מאוד על סיום הסכסוך בצורה הטובה ביותר, בעבור שתי מעצמות העל", הוסיף ורוז'נסקי.
בפאנל שעסק בנוכחות הרוסית במזה"ת והמשמעויות לישראל בהנחיית העיתונאי מואב ורדי, עורך חדשות החוץ ב"כאן", תאגיד השידור הישראלי, התייחסו חברי הפאנל לדרכי פעולה ישראליות אפשריות ולמדיניות האמריקנית בצל הסגת הכוחות מסוריה.
שגריר ארה"ב לשעבר דן שפירו אמר כי ישראל לא תוכל להתעלם מהאינטרס האמריקני במזרח התיכון. "כשהרוסים התערבו בסוריה הבהרתי לישראל שאם מעצמה עולמית כמו רוסיה מתייצבת על גבולה, עליה לקיים עמה שיח. ארה"ב מבינה את הצורך הישראלי לתקשר עם רוסיה, אבל ישראל חייבת להבין גם את ההקשר הרחב של יחסי ארה"ב-רוסיה. השרים הישראליים שהציעו להוציא את איראן מסוריה בתמורה להתפשרות אמריקנית בנושא אוקראינה, הבינו שזו עסקה שלא יכולה לקרות. בעת שארה"ב מסיגה כוחות מסוריה, ישראל וארה"ב צריכות לתאם מדיניות ולוודא שהאינטרס האמריקני יהיה על השולחן בקבלת ההחלטות".
השגריר פרופ' איתמר רבינוביץ' אמר כי "בעבר היה ברור שישראל מטפלת בערבים וארה"ב ברוסים. בעידן טראמפ כבר לא ניתן לסמוך על ארה"ב שתטפל ברוסיה. חרף היחס הידידותי של טראמפ לישראל, בהקשר הסורי, הוא לא טוב לישראל ובנסיגתו מסוריה הוא משאיר את ישראל להתמודד לבדה עם איראן ורוסיה. מאז תקרית הפלת המטוס ישראל מורתעת ותוקפת פחות, כי ארה"ב לא מגבה מספיק את ישראל".
ח"כ קסניה סבטלובה (התנועה) אמרה כי "מי שעקב אחרי המזרח התיכון וסוריה, ראה סימנים להתבססות רוסית כל העת. לדעתי, כל הסימנים מעידים על כוונות רציניות להישאר לטווח ארוך מאוד, דוגמה לכך ניתן למצוא בהבטחות השונות למתן סיוע צבאי ללבנון".
השגריר ד"ר דורי גולד התייחס לשאלת חופש הפעולה הישראלי בסוריה, ואמר: "יש הבנה רצינית ומשמעותית בין ישראל לרוסיה בכל הנוגע לחופש הפעולה הישראלי בסוריה. בו בזמן, אירעו אתגרים משמעותיים, כמו הפלת המטוס, שהכריחו את הישראלים לעשות מאמצים רבים בכדי לשפר את מעמדנו במזרח התיכון".
האלוף במיל' גלעד סיכם את האירוע ואמר כי "חרף העובדה שסוריה היא מרכז הכובד של מאמצי הביטחון הישראליים, נדמה שלא תהיה מערכה רוסית אפקטיבית לסילוק האיראנים מסוריה. אל לנו לשכוח כי היחידים שיכולים לפגוע בהתבססות האיראנית בסוריה הם הישראלים. הגענו ליום בו אנו צריכים לחשוב איך לחיות עם הרוסים במזרח התיכון מבלי להתעמת עמם, תוך קיזוז מחירים ביטחוניים מהאיראנים שמעלים את מדרגת התוקפנות שלהם כלפי ישראל".
"אין חלופה לידידות שבין ישראל וארה"ב", הוסיף גלעד, "אבל קיימת אי-בהירות בכל הנוגע למדיניות האמריקנית באזור. ישראל זקוקה ליכולות צבאיות ולשימור הדיאלוג מול הרוסים והאמריקנים בכדי לאפשר לעצמנו חופש פעולה. עלינו לעשות ככל האפשר בכדי לסלק את האיראנים מסוריה ולמנוע את התממשות תכנית הגרעין".