ביום שישי האחרון השכימו מאות אלפי ישראלים לפנות בוקר, וצפו בשידור ישיר בשיגורה של החללית הישראלית "בראשית" מקייפ קנבראל שבארה"ב.
אם הכל ילך כמתוכנן, החללית תגיע ליעדה ב-11 באפריל ותצרף את ישראל למועדון האקסלוסיבי של שלוש מעצמות העל (ארצות הברית, רוסיה וסין) שהנחיתו חללית על הירח.
במקרה הישראלי, ההישג גדול אף יותר מכיוון שלא מדובר בתוכנית ממשלתית עתירת תקציבים אלא במיזם פרטי אותו החלה עמותת SpaceIL בשיתוף התעשייה האווירית. "בראשית" פותחה ונבנתה בעלות ותמיכה של 100 מיליון דולר בלבד, לעומת מיליארדי דולרים בפרויקטים דומים.
המסע של SpaceIL לירח התחיל בתחילת העשור עם הקמת העמותה, והרבה שנים קודם לכן - אם לוקחים בחשבון את כל תקופת הלימודים וההכשרה המקצועית של המהנדסים, המהנדסות והמומחים הרבים שלקחו חלק בשלבים השונים של הפרויקט. אלמלא אנשים כה רבים שהשקיעו זמן רב כל כך בלימודיהם, ועבדו בצורה מאומצת לאורך זמן וקשיים מרובים - ספק אם היינו זוכים לחזות בהישג הזה. לכן, אם יש דבר שכדאי שהציבור הישראלי יקח איתו מאותו הישג היסטורי הוא להעריך ולקדם תלמידים שמוכנים לעבוד קשה ולהשקיע.
החברה הישראלית צריכה למנף את המהלך בכדי לעורר השראה בקרב הצעירים ולמשוך אותם לתחום החלל, המדעים המדויקים ותחומי הטכנולוגיה האחרים. לא רק משום שהדבר פותח עבורם מגוון רחב של הזדמנויות, אלא בעיקר בשל העובדה כי חינוך דור העתיד לאותם מקצועות יוקרתיים ומאתגרים ללמידה הוא שישמר את מעמדה של ישראל כמעצמת הייטק עולמית.
החזית העיקרית של מדינת ישראל כיום היא החזית הטכנולוגית. לכל האתגרים הניצבים בפנינו- אם בביטחון, ברפואה, בחקלאות, בתחבורה ואף בהלכה אנחנו תרים אחר פתרונות טכנולוגיים. בזכות היצירתיות הישראלית המשולבת עם השקעה גדולה אנחנו זוכים להיות המובילים בתחומים רבים בעולם.
נכון, מצוינות זו חריצות, השקעה, תרגול, אימונים והתמדה יום יומית שצריך לעודד במתמטיקה, בספורט, במדעים ומוסיקה ולא רק במקצועות הטכנולוגיים. מצוינות לימודית מקדמת אצל תלמידי ישראל ידע, מיומנויות ונחישות המפתחים את היכולת להתמודד עם האתגרים הנצבים בפנינו. תלמידים מצוינים נדרשים ללמוד יותר שעות בבית הספר ובבית תוך ניהול זמן מדוקדק כדי שיוכלו להכניס גם פעילויות חברתיות לצד לימודיהם החשובים. הבחירה שלי כמנהל היא לא בין מתמטיקה לערכים, אלא בין מצוינות לחובבנות.
דווקא העבודה הקשה והעמל הם אלו שבונים אותנו יותר מכל. כדי להצליח בעולם הגדול, ובמיוחד בתחומים הטכנולוגיים, חייבים חוסן ערכי ורוחני יחד עם מבנה אישיותי מוצק שיידע להתמודד עם האתגרים הצפויים לנו בעתיד. יצירתיות ושאיפה למצוינות הם שיבנו אצלנו בניין ערכי מוצק יחד עם הישגים שיקדמו אותנו כחברה וכמדינה.
בשורה התחתונה, מה שעם ישראל ומדינת ישראל צריכים כיום הוא לעודד ולקדם את הנוער לשאוף למצוינות. השאיפה הזאת יכולה לצמוח רק מתוך עבודה קשה לאורך זמן, למרות כל הקשיים.
הרב ירון בן חיים הוא ראש הישיבה המדעית-טכנולוגית תמ"ר מבית "רוח הגולן"