שר המדע, אופיר אקוניס, לא מתרשם מצמצום הפער בין כחול-לבן של גנץ ולפיד לבין הליכוד והוא מתריע מהסיכוי לאבדן מנדטים בגוש הימין והקמת ממשלת שמאל. ביומן ערוץ 7 שוחחנו אתו.

"אנחנו נמצאים במאמץ עילאי לבלימת רעיון שלרבים במחנה הימין נראה מופרך, אבל ככל שמנתחים את הסקרים נראה שלראשונה מאז 92' גוש השמאל בתמיכת המפלגות הערביות עלול להגיע לגוש חוסם ובשלב השני להקמת ממשלה בתמיכת הערבים".

"השקרים של גנץ ולפיד כאילו הדבר הזה לא יהיה, לא מקובלים עליי. אני לא מאמין להם למילה אחת.
השקרים של גנץ ולפיד כאילו הדבר הזה לא יהיה, לא מקובלים עליי. אני לא מאמין להם למילה אחת. אני לא מאמין למצביע המבולבל שלהם ולא להכחשות בנושא התמיכה של הערבים. כאשר שואלים אנשים מהרשימה כמו עופר שלח ומיכאל ביטון, הם מודים בכך בפה מלא, ואני מעדיף להאמין להם ולא לדף המסרים של המפלגה
אני לא מאמין למצביע המבולבל שלהם ולא להכחשות בנושא התמיכה של הערבים. כאשר שואלים אנשים מהרשימה כמו עופר שלח ומיכאל ביטון, הם מודים בכך בפה מלא, ואני מעדיף להאמין להם ולא לדף המסרים של המפלגה".

ואולי לחברי הכנסת הערבים יהיה קשה להתייצב לצידה של מפלגת גנרלים שהעומד בראשה מתהדר בחיסול מחבלים פלשתינים? השר אקוניס מזכיר כי עבר צבאי מפואר לא הפריע למפלגות הערביות לתמוך ביצחק רבין, משחרר יהודה ושומרון, ולא באהוד ברק, כשם שלא היה מתנגדים לעסקת אנאפוליס של אהוד אולמרט. "ברור שככל שיש הזדמנות לתמוך בעקירת יהודים הם יעשו זאת. ראינו את זה גם בהצבעות הקריטיות של אוסלו ואפשר להבין זאת מנקודת מבטם. הרי גם בהתנתקות הם תמכו, אז ברור כשמש כפי שאמר לפיד שההסדר המדיני יביא בסופו של דבר להקמת מדינה פלשתינית ועקירת 60 או 70 אחוזים מהמתיישבים, ומוטב להאמין להם ולא להיות מופתעים בעשירי באפריל".

הזכרנו לשר אקוניס את הבעיה שבה נמצאת מפלגתו שאם תפעיל כפי שצפוי ממנה להגדלת כוחו של הליכוד זה עלול לעלות במחיר ירידה של חצאי מנדטים במפלגות כמו 'כולנו', 'ישראל ביתנו' ואולי גם ש"ס, והתוצאה תהיה אבדן היתרון לגוש הימין. מנגד לא ירצו שם לאבד גובה מול בני גנץ, אז כיצד נכון להתמודד?

"יש רבים מהמצביעים שטרם החליטו, הם אנשי ימין בתפיסתם, אוהבי ארץ ישראל, נגד מדינה פלשתינית ובעד כלכלת שוק חופשית ולא כלכלה הסתדרותית, כפי שממציע ניסנקורן, שר האוצר של גנץ ולפיד, אבל הם על הגדר כי הם חוששים וכועסים ויש להם ביקורת, ומותר לבקר ולכעוס, אבל ביום הבחירות צריך להצביע בראש ובראשונה ל'מחל' ולמפלגות ימין אחרות. כיוון שאני מאמין שרוב מוחץ של הציבור היהודי נמצא בתוך מפלגות המחנה הלאומי, הגעה להצבעה והצבעה במחנה הימין יבטיחו ממשלה לאומית". לטעמו על ציבור המצביעים להפנים שהאמירה 'ארץ ישראל בסכנה' אכן עלולה להתממש.

שאלנו את השר אקוניס אם ישנו ניסיון מצידה של תנועת הליכוד להביא לביטול התמודדות של מפלגות כמו צומת של אורן חזן, יחד של אלי ישי ומגן של גל הירש, מפלגות שמכריזות על ימניותן אבל בינתיים רחוקות מאוד מלצלוח את אחוז החסימה?

"לא ידוע לי על מגעים כאלה", משיב אקוניס ומוצא את עצמו באקט נדיר של דברי שבח לציפי לבני:
ציפי לבני עשתה מעשה נכון מבחינה פוליטית כשגרעה את שמה מהמתמודדים והעבירה עשרות אלפי קולות למפלגות מחנה השמאל. אני חושב שהמפלגות הללו (הקטנות שמימין) יצטרכו לשקול אם בוודאות הן לא יעברו את אחוז החסימה, וקרוב לוודאי שכך יהיה, ולכן הם יגלו אחריות לאומית אם יסירו את שמם מרשימת המתמודדים
"בסופו של דבר ציפי לבני עשתה מעשה נכון מבחינה פוליטית כשגרעה את שמה מהמתמודדים והעבירה עשרות אלפי קולות למפלגות מחנה השמאל. יש הלימה בין העליה של גנץ לבין הפרישה של ציפי לבני מהמירוץ. אני חושב שהמפלגות הללו יצטרכו לשקול אם בוודאות הן לא יעברו את אחוז החסימה, וקרוב לוודאי שכך יהיה, ולכן הם יגלו אחריות לאומית אם יסירו את שמם מרשימת המתמודדים".

לנוכח דבריו אלה שאלנו את השר אקוניס, כמעט כפסיכולוג, אם בהכירו את נפשם של הפוליטיקאים בישראל הוא מעריך שקריאה כזו לפרישה של מפלגות קטנות מובילה את ראשיהן להתבצר בעמדתם או לחשוב על ההתמודדות מחדש. אקוניס סבור ששאלה כזו ראוי לה שתופנה אליהם.

"אנחנו כבר בחודש האחרון והם יצטרכו לקבל אחריות. ארץ ישראל מונחת על כף המאזניים. אני לא מאמין למילה אחת של גנץ ולפיד אלא לשלח, גרמן, חיימוביץ ומיכה ביטון שמגלים את האמת כשהם יוצאים מהאיסור להתראיין ומגלים את האמת ואת העמדות האמיתיות של מפלגת הטלפרומטר. אני אומר, תאמינו לשלח כשהוא אומר שהסיעות הערביות הן שיתמכו בהם".

ומה לגבי מפלגות שיכולות להתמקם גם בממשלת גנץ, כמו 'גשר' של אורלי לוי ו'זהות' של פייגלין? אולי הן מושכות קולות משמאל? אקוניס מטיל ספק בעצם הכוונות הפוליטיות של מפלגות אלה ביום שאחרי הבחירות. "צריך לקבל התחייבות ברורה. כרגע פייגלין לא אמר שהוא פוסל את גנץ. לגבי אורלי לוי היא לא אמרה שתשב בימין ואני מעריך שהיא קרובה יותר למפלגות השמאל, אבל ממילא היא לוקחת קולות משמאל וגם היא קרובה לאחוז החסימה בגלל איחוד גנץ לפיד שאין בו אידאולוגיה או ימין אלא רק חתירה להפלת ממשלת הימין".

"שלא יגידו בעשרה באפריל לא ידענו. את זה שמענו ב-92', כשהתגלה שיצחק רבין מקים ממשלה ובהתחלה נדמה היה שהוא לא צריך שום שותף למעט מרץ, ואחר כך היו שינויים וש"ס הצטרפה וסייעה להעברתו של ההסכןם האומלל באוסלו. ב-99' אמרו שברק לא יעשה נסיגות, אבל הוא עשה את הנסיגה הגדולה ביותר. אל תגידו לא ידענו".

עוד שאלנו את השר אקוניס אודות תכנית טראמפ והכלול בה. "אני סבור שהתכנית הזו לא גובשה במלואה, כך הבנתי גם בביקורי בארה"ב. אני לא יכול להגיד בוודאות מה יש בה, אבל אני יכול להגיד שאם חלילה הדבר ידרוש מתווה שתי מדינות, המחנה הלאומי יצטרך אנשים שיתייצבו מול התפיסה הזו ומול הנשיא טראמפ".

והאם הליכוד מסוגל יהיה לעמוד מול טראמפ ולומר לו 'לא' על אף ידידותו המופלגת לישראל? "בעניין המדינה הפלשתינית התרשמתי שהנשיא טראמפ הוא בר שכנוע ואם ישכנעו אותו שמתווה שתי המדינות מסוכן לקיומה של ישראל הוא ישתכנע. מטוסים לא יוכלו לנחות ולהמריא. לא יהיה נמל תעופה פעיל במרחק של פחות מקילומטר אווירי ממדינת חמאס או מדינת פתח' שתאיים על השדה הבינלאומי. יקום האזרח הישראלי שיגיד שהוא רוצה בזה. הערכתי היא שאיש לא רוצה בכך. כאשר נאמר לטראמפ את השיקולים שלנו למנוע הקמת מדינה פלשתינית, אז גם הנשיא וצוות שרוצים בהצלחת ישראל וקיומה החזק לא יאפשרו את הדבר הזה".