המערכת הביטחונית המשפטית והציבורית בישראל עוסקת בשאלה האם חשש מהשלכות משפטיות מדריך את לוחמי צה"ל כאשר הם נדרשים לחתור למגע ולהגיב באש לפיגוע או חשד לפיגוע שמתרחש לנגד עיניהם. השאלה עלתה השבוע שוב בעקבות הפיגוע הרצחני סמוך לאריאל.

ביומן ערוץ 7 קובע תא"ל במיל' גל הירש, יו"ר מפלגת 'מגן' כי נדרש חוק חסינות לכוחות הביטחון על התנהלותם בעת פעילות מבצעית. ביומן ערוץ 7 שוחחנו אתו על החוק שבכוונת מפלגתו לקדם לחקיקה בכנסת הבאה.

"המציאות המבצעית מאוד מורכבת. הלוחמים של צה"ל ומשמר הגבול נמצאים בכל המרחבים המבצעיים של צה"ל, כשהאוכלוסיה היא חלק מהעניין והמחבלים מסתתרים מאחורי האוכלוסיה. זה קרה גם בלבנון וקורה גם בכל מרחבי יהודה ושומרון והדילמות לפתחו של לוחם כורכות סוגיות של מוסר לחימה ומבצעיות וצריך לקבל החלטה בהרף עין. זו מציאות מורכבת ומסובכת בגלל האופי של הזירה המבצעית, בעיקר לחיילים צעירים", אומר הירש וקובע כי בניגוד לטענה לפיה בזמן ההתרחשות הלוחם אינו חושב על המשפטיזציה הכרוכה בפעילותו המבצעית, "אנחנו נמצאים כל הזמן בתוך הדילמות של פתיחה באש ובאיזו עצמה".

מניסיונו הצבאי העשיר מספר הירש: "היו אוכלוסיות שנעו לכיוון צומת איו"ש או פסגות או מחנה עופר ונדרשנו לרמה גבוהה של דיוק והקפדה על רוח צה"ל, כמו שצריך להיות". בדבריו מדגיש הירש כי ""אנחנו לא אומרים שחיילי צה"ל נרתעים מלקבל החלטות. בדרך כלל חיילי צה"ל מקבלים את ההחלטה הנכונה. הם מזהים את המצב ומבינים שהם יכולים לסיים את האירוע ואם מזהים את האויב יכולים לנטרל אותו. העניין הוא שחשוב שחיילי צה"ל יידעו שכנסת ישראל ועם ישראל מגבים אותם גם אם יטעו".

בהתייחס להצעת החוק שתעניק חסינות ללוחמים על פעילותם המבצעית הוא מבהיר: "יש הבדל בין שגיאה לבין תקלה. הדרכתי את הצוערים לפיקוד על ההבדל הזה. לוחם שקיבל החלטה שגויה בקרב נעמוד מאחוריו. לעומת זאת תקלה היא רשלנות או חלילה זדון. לא נגבה מי שלא עמד באמות המידה הערכיות".

"צוות מומחים יצטרך להחליט אם היה כאן טעות בשיקול דעת או רשלנות או זדון. בכל אירוע מבצעי צריך לדאוג שהמפקדים יובילו את התחקיר ואת הפקת הלקחים כדי להפיץ אותם בכל יחידות צה"ל כדי ללמוד. אם יש דילמה לגבי אירוע מבצעי, אם חייל ביצע שגיאה ופגע במישהו, אנחנו לא מעבירים את זה לאפיק הפלילי והדברים נשארים בשורות הצבא ובבחינת ועדת מומחים שתבדוק אם מדובר בטעות בשיקול דעת או לא".

לטעמו של הירש במציאות הנוכחית יש לשנות מספר פרמטרים כדי למנוע מצב של אזיקת חייל בדרכו לבירור משפטי. "תהליך בירור האירוע הוא הבעיה. אני לא רוצה שחייל צה"ל יובל באזיקים לבירור על אירוע מבצעי, אלא אם כן תוך כדי התחקיר יסתבר שהוא פעל בניגוד מובהק לרוח צה"ל, ואז שיעבור לסדר הדין הפלילי".

"לפני הרבה שנים היה חוק חסיון התחקיר. חיילים ומפקדים התחילו לחשוש מלדבר אמת ולספר על מה שקרה באירוע מבצעי כזה או אחר כדי שהעדות בתחקיר לא תשמש נגדם באפיק פלילי, ומה שקרה בעקבות זאת הוא שהתחקירים איבדו את ערכם. אנחנו מעודדים תחקירי אמת, אבל אם אני מספר גרסה שתתאים לי כדי שהיא לא תשמש נגדי לא נגיע לתחקירי אמת. את זה הבינה הכנסת ולכן היא חוקקה את חוק חסיון התחקיר ונקבע שעדות בתחקיר לא תשמש נגד הלוחם". המציאות כעת, מסביר הירש, היא ש"בתחקיר יכולים להגיד את הכול והדבר לא ישמש כנגדכם, כדי שצה"ל יוכל להשתפר מאירוע לאירוע. הדבר השפיע מאוד על איכות התחקירים בצה"ל. כך גם לגבי החוק שכבר עבר שלבים בחקיקה בכנסת. ב'מגן' אנחנו רוצים לוודא שחיילי צה"ל יידעו שכנסת ישראל עומדת מאחוריהם".

בדבריו מציין הירש כי הליכי החקיקה שכבר החלו בכנסת הקודמת ונוהלו על ידי סגן שר הביטחון, חבר הכנסת הרב אלי בן דהן, וזכו לתמיכה של חברי כנסת נוספים, הליכים אלה נעצרו ונתקעו עם פיזור הכנסת ולא היה מי שימשיך אותו. כעת הוא מבקש להתחייב בשם מפלגתו להמשכיות החקיקה הזו.

מאחר וכדי לקדם את החלטתו זו הוא צריך גם להיבחר לכנסת, נשאל הירש אם באמתחתו מדד כלשהו שמלמד על מאה וחמישים אלף מצביעים התומכים במפלגתו 'מגן', שכן מספר פחות מכך יהווה אבדן קולות למחנה הימין. הירש משוכנע שמספר תומכי מפלגתו גדול בהרבה ממאה וחמישים אלף, ובהקשר זה הוא מזכיר את תקדים מפלגת הגימלאים שאיש לא ראה אותה בסקרים שקדמו לבחירות וזכתה לשבעה מנדטים.

"רבים מבעלי זכות הבחירה לא החליטו למי הם מצביעים וממחקרים שלנו אני יודע כמה מתעניינים במפלגת 'מגן' ומבינים שזו מפלגה ביטחונית חברתית של ימין מתון", דברי גל הירש.