כלא. אילוסטרציה
כלא. אילוסטרציהצילום: iStock

בית המשפט המחוזי מרכז דחה ערעורו של אליאב מועלם, אשר הורשע בריבוי עבירות הסתה לאלימות והסתה לגזענות ונידון ל-6 חודשי מאסר בפועל, על חומרת עונשו.

מועלם הורשע במסגרת הסדר טיעון בכך שפרסם בחשבונו האישי ברשת החברתית "פייסבוק" קריאות לעשיית מעשי אלימות או טרור בערבים, דברי שבח, אהדה או עידוד למעשים כאמור, ודברי גזענות של רדיפה, השפלה, ביזוי, גילוי איבה או עוינות כלפי ערבים בשל היותם ערבים.

על פי כתב האישום בו הורשע, בחודשים יוני-יולי 2016, בהם אירעו מספר אירועים (ביניהם חטיפתם ורציחתם של הנערים היהודים גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואיל יפרח ז"ל על ידי שני פעילי טרור פלסטינים מארגון החמאס, מבצע "שובו אחים" במסגרתו אותרו גופות הנערים, חטיפתו ורציחתו של הנער הערבי מוחמד אבו חדר ז"ל על ידי בגיר ושני קטינים יהודיים ומבצע "צוק איתן") פרסם מועלם בחשבון הפייסבוק שלו, המונה 1280 חברים, באופן שיטתי ובהזדמנויות רבות, קריאות ישירות למעשי אלימות וטרור נגד ערבים פלסטינים וערבים ישראלים באשר הם וכן פרסומים עוינים נוספים במטרה להסית לגזענות נגדם.

עוד פרסם מועלם קריאות למעשי אלימות וטרור נגד חברת הכנסת חנין זועבי, ודברי שבח, אהדה, עידוד תמיכה והזדהות כלפי מעשים אלה. בנוסף פרסם מועלם דברי עידוד, תמיכה והזדהות כלפי מעשי אלימות וטרור נגד יהודים ישראלים המחזיקים בדעה פוליטית "שמאלנית".

בין הפרסומים היו פוסטים כגון: "...תג מחיר והפעם לא רק עם כתובות נאצה...יאללה לרצוח בלי לבדוק הרבה מי הוא אותו בן אדם, אבל בלי להיתפס", "ערבי טוב זה ערבי מת...", "מוות לערבים!", "...גאה להיות ישראלי זה יהיה אחרי שלא נשאיר שום ערבי חי בעולם...", "שימותו כל הערבים". עוד לדוגמה, ביום חטיפתו של הנער מוחמד אבו חדר מס' פוסטים, וביניהם: "טוב מאוד יישר כוח...לרצח הערבי הבא...", "מוות לכל הערבים...יהודים התאחדו! לרצח הערבי הבא קדימה..טוב מאוד שהנרצח היה בן 16 גם, נקווה שהערבים הבאים שיירצחו יהיו גם בגילאים קטנים יותר"; "מוות לחנין זועבי..חבר'ה בכבוד שלכם תחטפו אותה ותעמיסו לי אותה לבית..אני יטפל בה"; "ימותו השמאלנים לפני הערבים!"; "חבר'ה צריך לקחת את החוק לידיים ולהתחיל לשחוט...", לצד פוסטים נוספים.

בית משפט השלום ברמלה כאמור הרשיע את מועלם בריבוי עבירות הסתה לאלימות והסתה לגזענות וגזר עליו 6 חודשי מאסר בפועל ומועלם ערער על גזר הדין.

במהלך הערעור טען מוןעלם בין היתר כי התקיימו בעניינו נתונים המצדיקים חריגה ממתחם העונש ההולם בהם נסיבות חייו ועברו הנקי, וכן כי ביהמ"ש השלום שגה עת בחר לגזור את דינו אף שלא הוצגה בפניו חוות דעת כראוי שעה שניתן היה לדחות את מתן גזר הדין עד לקבלת המסמכים הרלוונטיים.

בית המשפט המחוזי מרכז דחה את כל טענותיו של מועלם, קיבל את עמדת הפרקליטות וציין בין היתר, כי עונש של 6 חודשי מאסר בפועל שיינשא מאחורי סורג ובריח הוא עונש ראוי בנסיבות העניין ואף נוטה במידת מה לקולה ומאסר לפרק זמן דומה שיינשא בעבודות שירות הוא קל יתר על המידה. אלמלא נסיבותיו המיוחדות של המערער ואלמלא התסקירים החיוביים יש להניח שהעונש שהיה מושת היה חמור יותר.

ביהמ"ש המחוזי סבר כי לגבי הפרסומים נוכח התקופה הרגישה בה התפרסמו בהחלט היתה קימת אפשרות ממשית שהדברים יובילו לאלימות של ממש וכי עתים המילה הכתובה יכולה להיות פוגענית יותר מן המעש. נוכח קלות ונפיצות הפרסום ברשת ה"פייסבוק" קיים אינטרס ענישתי ברור של הרתעת היחיד והרתעת הרבים. כמו כן משהובהר שהנאשם כשיר לשאת מאסר בעבודות שירות הוצע למועלם על ידי בית המשפט המחוזי לרצות שמונה חודשי מאסר בעבודות שירות וזאת לאחר שהשופטים סברו כי עונש של ששה חודשים בעבודות שירות אינו משקף את חומרת המעשה, אולם הוא סירב.