תנועת נאמני תורה ועבודה ערכה אתמול (ראשון) יום עיון תחת הכותרת 'עם, תורה, מדינה - ומה שביניהם'.
יום העיון נערך במדרשת לינדנבאום ודיברו בו על היחס ללהט״ב, עבודות בשבת, נישואין אזרחיים, נשים ברבנות ומעמד השבת במדינת ישראל.
ראש מדרשת או''ת לינדנבאום, הרב אהד טהרלב ועו"ד אסף בנמלך, יו"ר תנועת נאמני תורה ועבודה, נשאו דברי פתיחה.
הרב אהרן לייבוביץ, מייסד ארגון 'השגחה פרטית' וחבר מועצת העיר ירושלים לשעבר, דיבר במושב שעסק בסוגיית נישואין אזרחיים.
הרב אלקנה שרלו דיבר על היחס לקהילת הלהט"ב. "סיפור היחס לקהילה הלהט"בית הוא סיפור יסורי הנפש שבין הלב לספר. וכי בנוגע לכך אומר הרב קוק את משפט המפתח: 'במטותא ממך חביבי - בבקשה ממך יקירי - אל נא תרפא שבר גדול על נקלה'. לא פותרים את הבעיות הגדולות שלנו ככה בקלות. המפגש בין הלב לספר הוא מפגש בין שני עולמות קריטיים בחיינו".
הוא המשיך, "לאחר פרישת רגשותיו ההופכיים והסוערים, הרב קוק נכנס חזרה לבית המדרש, פותח את הספר - אבל עובד שם עם הלב שלו. והמסקנה שהוא מגיע אליה באותו מאמר על יחסי דתיים וחילוניים מחזיק מעמד אצלנו כבר יותר מ-100 שנה. האם אנחנו יכולים ללכת בדרכו בעניין שלנו? אני רוצה לומר בפה מלא - כן!"
במושב השני נדון נושא הכשרות עם הרב אורן דובדבני, ראש מערך הכשרות של צהר וכן נדון נושא הנשים ברבנות עם הרבנית דבורה עברון, מנהלת המכון למנהיגות הלכתית וחברת תנועת הנשים הדתיות 'קולך'.
לאחר מכן התקיים רב שיח בנושא עובדים בשבת אותו הנחה תני פרנק, ראש תחום דת ומדינה בתנועת נאמני תורה ועבודה. השתתפו בו הרב מנחם פרל ראש מכון צומת, הרב עמית קולא ראש בית המדרש של רבני בית הלל, וח"כ לשעבר ד"ר עליזה לביא.
בפאנל הסכימו המשתתפים כי יש לבחון את עניין העבודות בשבת בכלל ובאופן ספציפי עבודות הרכבת, בראייה של פיקוח נפש.
הרב קולא ציין כי יש עניין של הרחבת פיקוח הנפש ולא רק מה שמסכן חיים באותו רגע יכול להיחשב כפיקוח נפש, אך עם זאת שניתן היה למנוע עבודות ע"י תכנון מקדים. בנוסף ציין הרב קולא: "מעבר לשיח ההלכתי, אנחנו כציבור דתי צריכים לשאול מה אנחנו יכולים להפיל על הגב של המדינה. האם יהיה לזה מחיר בחברה וכמה?".
ד"ר לביא אמרה כי היא מבקשת לצאת מהשיח ההלכתי, "תמיד עבדו בשבת ברכבת. רק שימו לב מתי הנושא עולה לסדר היום? כשראשי מפלגות רוצים לעשות בזה שימוש פוליטי. זה לא קרה במקרה. יש חבורה שידעה לנצל את העבודות לצורך פוליטי. אסור ששמירת השבת תהפוך לאחת החרבות בשיח הישראלי ציבורי".
הרב קולא הוסיף על דבריה, "הרבה פעמים פתרונות הלכתיים מובאים בהסתכלות רחבה. כדי להוביל בחברה הישראלית שיח דתי מחבר שאכפת לו מהעמדות ההלכתיות שמאפשרות חיים משותפים, שיח מכיל, צריך לא להיות רק תלויים ברבנים. צריך לקיים שיח כפול ציבורי והלכתי וכדי שתהיה הלימה יש צורך באינטראקציה גדולה יותר בין הרבנים לציבור".
הרב פרל סיכם: "צריך לבחון האם הפקקים שיווצרו עקב עבודות ביום חול הם סכנת חיים או רק יפריעו. ובאופן כללי, בגלל שאנחנו רוצים לחיות יחד, צריך רגישות בהחלטות".