מדריכי מרכז סיור ולימוד שומרון (מדרשת שומרון) גילו כי מזה שבוע לפחות מקיימת הרשות הפלסטינית בנייה בלתי חוקית בכניסה לגן הלאומי שומרון העתיקה - סבסטיה, בניסיון נוסף להשתלט על השטח ולטעון כי מדובר באתר מורשת פלסטיני.
יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון, פנה לראש המנהל האזרחי הנכנס, תת אלוף רסן עליאן, ודרש כי הנושא יטופל באופן דחוף. לדבריו: "ההשחתה פעם אחר פעם שיש בשומרון העתיקה היא בושה וחרפה לאומית. דגן קרא לממשלה לאמץ מיידית את תכנית החירום הלאומית להגנה על נכסי המורשת שהרשויות וארגון 'שומרים על הנצח' מקדמים".
בשומרון העתיקה ישבה עיר הבירה של ממלכת ישראל הקדומה והיא שריד כמעט יחיד בעולם לממלכת ישראל. בשנה האחרונה הכריזה הרשות הפלסטינית על האתר כאתר ההיסטורי פלסטיני החשוב ביותר בתחומה, והחלה בפיתוח מסיבי תוך פגיעה בעתיקות במקום.
העבודות מבוצעות בניגוד להסכמי אוסלו, המחייבים שמירה על נכסי מורשת ותיאום עם הצד הישראלי.
מטיילים שהגיעו למקום בשבוע האחרון נדהמו לגלות עבודות פיתוח וריצוף של הפורום - מבנה העמודים העתיק בשומרון שהיה רחבת השוק המרכזית בתקופה הרומית. בימים האחרונים עלו ברש"פ שלב נוסף, והם מבצעים עבודות לחסימת שער הכניסה לאתר כולו. מי שירצה להיכנס יהיה מחויב בתשלום דמי כניסה לרשות הפלסטינית.
העבודות מבוצעות בשטחי B, בהם האחריות הביטחונית על ישראל אך האזרחית של הרש"פ, אך גולשות גם לשטח C בהם קיימת אחריות הישראלית מלאה.
משה גוטמן מתנועת 'שומרים על הנצח' מסר בתגובה: "המציאות מוכיחה שוב ושוב, הוואקום שמשאירה הממשלה מתמלא על ידי ישויות זרות ועוינות. אם אנחנו לא נדע לכבד את ערכי המורשת שלנו הם יאבדו לעד. אנחנו קוראים לממשלה לפעול באופן מיידי ובהול לעצור את ההפקרות. זו אחריותנו כלפי דור העתיד ועם ישראל לדורותיו".
יאיר אלמקייס, מנהל מרכז סיור ולימוד שומרון, אומר כי מלבד העבודות הללו באתר עצמו ישנם מבנים הבנויים על גבי שטח c בסביבת שומרון העתיקה שלא טופלו מעולם.
ישי חמו, רכז יו"ש בתנועת רגבים: "העיר שומרון העתיקה, היתה בירת ממלכת ישראל הקדומה במשך מאות שנים, ועיר מרכזית בתקופות נוספות, היא אחד מאתרי הארכיאולוגיה החשובים בארץ. לא רק שהמקום לא נחקר ונחפר כיאות למעמדו, אלא ההפקרות שם חוגגת. לא מדובר רק בשוד עתיקות על ידי רודפי בצע, אלא גם בפגיעה מכוונת מצד הרשות הפלסטינית במורשת היהודית והישראלית שיש במקום הזה. הסכמי אוסלו לא יכולים להוות גושפנקה לפשע כנגד התרבות וההיסטוריה".
מנהל בית ספר שדה כפר עציון, ירון רוזנטל, תקף את המנהל האזרחי: ״זה לא קורה בעיראק, אלא במרחק של כמה עשרות קילומטרים מתל אביב. ההרס לא התרחש בזמן ממשלת שמאל, אלא בימי ממשלה לאומית. בושה גדולה וכאב גדול.
רוזנטל כאמור הפנה אצבע מאשימה כלםי גורם אחד: ״הפתרון היא העברת האחריות על העתיקות ביהודה ושומרון לרשות העתיקות, כי קמ״ט ארכיאולוגיה של המנהל האזרחי, כשל במשימה לשמה הוא קם״.