מה הופך סמל מסחרי של חברה לכזה שאסור להעתיק אותו גם בשינויים כאלה ואחרים? את השאלה הזו העלינו ביומן ערוץ 7 בעקבות דחיית בית המשפט המחוזי בתל אביב את ערעורה של חברת נעלי הריצה והלבשת הספורט ברוקס נגד חברת ספידו.
ברוקס ערערה על החלטת רשם סימני המסחר מאפריל שעבר שאסרה עליה לרשום את סימנה המסחרי הגרפי בצורת וי בישראל. בכך למעשה התקבלה התנגדותה של ספידו ולמעשה נותרה בעינה פסיקתה של הפוסקת, יערה שושני-כספי, ולפיה "קיים חשש לדמיון מטעה בין הסימן המבוקש (של ברוקס) לסימנה הגרפי של ספידו. לפיכך, הסימן המבוקש אינו כשיר לרישום".
ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם עו"ד אריאל דובינסקי על מאבקי הזכויות סביב סימני המסחר והוא מסביר כי "סימן מסחר יכול להיות או לוגו או טקסט. לפעמים לוגו הוא כמה קווים כמו במקרה 'אדידס' או 'נייק'. כאן אלו קווים שנראים מינוריים ולא משמעותיים אבל הצרכן מזהה אותם מקילומטרים. זה הערך המוסף של הלוגואים, שהצרכן מזהה את האיכות עם המותג עצמו".
במקרה זה מדובר בסך הכול בשני סימוני 'וי' כאשר אחד כחול ואחד אדום, אחד מרוח קצת יותר מהשני ועם זאת נקבע שקיים זיהוי בין השניים. תהינו מהי הנקודה שממנה הסימונים הופכים למבלבלים ועו"ד דובינסקי מציין כי הוא עצמו סבור שבמקרה הנוכחי אכן יש פער די משמעותי בין השניים, אך בית המשפט חשב אחרת.
באשר לעצם הדרך שבה נקבע מה מבלבל ומה לא, אומר דובינסקי: "אחד הכלים המשמעותיים בתחום סימני מסחר הוא סקר צרכנים. אנחנו לוקחים קבוצת נבדקים, מראים להם את הלוגו בלי השם ואם הוא נותן תשובה נכונה אנחנו מזהים את הטעות או את המקור. הצרכן יודע לזהות את המותג עם שם החברה שעומדת מאחוריו. זה הכלי הטוב ביותר להראות שמותג מטעה הוא אכן מטעה".
כאמור, באשר למקרה הנוכחי סבור דובינסקי כי אכן יש די הבדל בין שני הסמלים וגם השם המצורף ללוגו מחזק את המרחק התודעתי בין השניים, אך כאמור "השופט חשב אחרת. הצרכן לא מסתובב עם רשימת מכולת של הבדלים. הוא זוכר דברים כלליים, מגיע לנקודת המכירה ובשבריר שניה הוא מושיט יד ורוכש בלי לזכור את הצבע של הלוגו. כאן חשבו שזה מספיק דומה. באופן אישי אני חושב שזה לא כל כך דומה והצרכן לא יתבלבל ואני מעריך שהדבר יגיע לערעור בבית המשפט העליון".
דובינסקי מציין כי בסוגיית רישום סימני מסחר כל מדינה מכריעה על פי בית המשפט שלה ואין גוף כולל המתווה דרך מנחה עבור כלל המדינות, כפי שהדברים ברישומי פטנטים. עם זאת הוא מעיר כי לא פעם ניתן לראות שהכרעות בתי משפט במדינות שונות הן הכרעות דומות. "בתיקים מקומיים מציגים את מה שקורה בעולם ובדרך כלל יש התאמה בין ההחלטות. שתי החברות הללו, ברוקס וספידו, מתקוטטות לא רק כאן אלא גם ברחבי העולם ובדרך כלל הפסיקות די דומות בכל העולם, אבל כל מדינה מחליטה לגופה".