סוגיית הקנאביס הרפואי עומדת במרכז ההסכם בין הליכוד ל'זהות' של משה פייגלין. ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם מי שבעבר היה היועץ הראשי לשעבר לתחום הקנאביס במשרד הבריאות, ד"ר מיקי דור, המסביר את הבעייתיות שהתבררה ברפורמת הקנאביס, הפתרונות האפשריים ומתייחס להסכם בין הליכוד לפייגלין ככזה שנכתב בצורה אווילית, לא פחות.
על הרפורמה עצמה מסביר ד"ר דור המכהן כיום גם כמרצה בכיר במחלקה לניהול מערכות בריאות באוניברסיטת אריאל: "מדובר בתהליך שמשרד הבריאות התחיל בו כשהמטרה היא להפוך את הקנאביס למוצר רפואי, בניגוד לעבר שאז היה שיווק ישיר בין החקלאי למטופל ללא בקרה. בנוסף נעשה ניסיון להסדיר את הנושא המיחשובי שנוגע לתהליך קבלת האישור לקנאביס. כמו כן נועדה הרפורמה להסדיר את הפצת הקנאביס בבתי המרקחת כמו כל מוצר רפואי, בעוד בשיטה הקודמת החלוקה הייתה ללא בקרת איכות ולא בבתי מרקחת".
"הכוונה ברפורמה היא נכונה והכרחית. הבעיה היא בביצוע. הדבר הראשון הוא קביעת רמת איכות גבוהה שחלק מהמגדלים לא עמדו בה ונוצר מחסור. מדובר ברמה הכרחית ובהרבה ארצות בעולם עומדים בזה וכך גם חלק מהמגדלים בארץ. אם רוצים להתייחס לקנאביס כתרופה היא צריכה לעמוד בבקרת איכות", אומר ד"ר דור המעריך כי לו המערכת לא הייתה מזדרזת להוציא לפועל את הרפורמה במהירות הדברים היו נעשים בצורה מחושבת ומדורגת יותר וכך יותר יצרנים היו עומדים ברף הגבוה של בקרת האיכות.
"הנקודה השנייה שפגעה בתהליך לא שייכת לשליטת משרד הבריאות - החברה הגדולה בארץ לייצור, חברת 'תיקון עולם', נסגרה מסיבות שלא תלויות במשרד הבריאות. מדובר כנראה בנושאים שתלויים ברישוי ומשרד המשפטים והמשטרה החליטה לסגור, ואם החליטו כך במשטרה מן הסתם יש להם סיבות".
"יש נושאים נוספים כמו הכשרת רופאים, יצירת מערכת ידידותית ולא אינטרנטית וממוחשבת, יש אחוז ניכר ללא חיבור לאינטרנט וגם הם צריכים מענה, וגם נושא המחיר. התברר שלפי הרפורמה שילם כל מטופל סכום של 370 ש"ח על כל מינון. זה יצר עיוותים כי נוצרו לחצים להעלות את הכמות המנופקת למטופל. עברנו לשיטה שבה משלמים לפי הכמות. בשיטה הזו הסתבר ש-5-10 אחוזים מציבור המטופלים נאלצו לשלם 1000 1500 שקלים ויותר, וזה פגע דווקא בחולים הקשים ביותר. הייתה הצהרת כוונות של סגן השר ליצמן שיעזור אבל לא נמצא התקציב לכך".
ד"ר דור קובע כי "כל הבעיות ניתנות לפתרון. זה תהליך שבמהלכו הרבה מטופלים סובלים והדבר האחרון שאני רוצה הוא שיסבלו. זו אחת הסיבות לכך שהתפטרתי מתפקידי". לכך מדגיש דור את חשיבות בקרת האיכות על הקנאביס הרפואי "כדי לוודא שאין בקנאביס חומרי ריסוס, פטריות עובדים וחיידקים. זה חשוב כי 40 אחוזים מהחולים הם עם מערכת חיסון מדוכאת, וללא בקרת איכות מיטבית הם עלולים לקבל טיפול שמסכן אותם".
על כל אלה נשאל ד"ר דור אם כשהוא מנתח את ההסכם שנחתם בין הליכוד לבין 'זהות' של משה פייגלין הוא מוצא היגיון ומתן מענה לליקויים שעליהם הוא מספר. תשובתו נחרצת וחריפה: "אלו נקודות פופוליסטיות. מי שכתב את המסמך כתב דברים אוויליים. אני יודע שאני משתמש במילה קשה. יש שם ערבוב מלא בין לגליזציה לבין מדקליזציה. אנחנו מדברים על שימושים רפואיים ולכן זה 'מדקליזציה' לעומת לגליזציה שנועדה לאפשר מכירה למטרות חברתיות. אם זו הכוונה של המחוקק שיגיד את זה בקול רם ושלא ישתמש במושגים כמו לגליזציה למטרות רפואיות'. זה ערבוב של שני מושגים שונים לחלוטין".
ואולי, שאלנו את ד"ר דור, הערבוב במושגים נכתב כי הצדדים החותמים על המסמך הם פוליטיקאים ואינם רופאים, אינם בקיאים בפרטים? "לפחות צד אחד מבין היטב. פייגלין מבין טוב מאוד. בהרבה ישיבות בכנסת היו לי ויכוחים ודיונים אתו. הוא מבין טוב מאוד את ההבדל ויכול להיות שבמכוון הכניס את המילה הזו כדי להכניס את הקנאביס לשימושים חברתיים".
"מי שכתב שם 'כל רופא יוכל לרשום כל כמות לכל מטרה' זו אווילות מקצועית. אין שום תרופה שרופא רושם כל כמות לכל מטרה שמתחשק לו. האם רוצים שירשמו קנאביס לבעיות פסיכיאטריות? או שאונקולוג ילדים ירשום למבוגרים. דרושה הרשאה של מומחים באותו תחום וגם לגבי המינון, האם כל רופא יכול לכתוב קילו מוקסיפן לכל חולה? זו אווילות. יש הדרכה מקצועית ונהלים מקצועיים שאולי צריכים שיפור ושינוי כחלק מתהליך התקדמות הרפואה, אבל אם פוליטיקאי כותב 'כל רופא לכל מטרה וכל כמות' אז במחילה, זה משפט טיפשי".
את דבריו חותם ד"ר דור ואומר: "אני מאוד מאמין בקנאביס וחושב שזו תהיה תרופה עם השפעה רבה. כששאלו אותי על שימושים חברתיים אמרתי שאני רופא ועוסק בשימושים הרפואיים. שימוש חברתי זו החלטה חברתית של הכנסת ואולי בג"ץ, אבל לא של רופאים. יש לכל החלטה כזו מחיר כמו אישור אלכוהול וסיגריות שיש להם מחיר. אם החברה תחליט שמותר קנאביס חברתי, יהיו נזקים פחותים מאלכוהול, אבל אין ארוחות חינם וצריך לדעת ולהכיר את המחיר, החמרת השפעות נפשיות ועוד".
